Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Képernyőképet készíteni Windows alatt

Szerkesztés Hogyan kell képernyőképet készíteni Windows alatt?

A képernyőkép készítése viszonylag gyorsan kivitelezhető,a cikkünkben bemutatott megoldás egyaránt működik Windows XP, Windows Vista, illetve Windows 7 operációs rendszer alatt.

Szerkesztés Lépések

  1. Keresd meg a billentyűzeten a Print Screen gombot! Ez a gomb jellemzően a billentyűzet jobb oldalán található, egy különálló billentyűcsoportban. A gombon a következő feliratok egyike olvasható: Print Screen, Prt Scr, vagy PrtSc.
  2. Nyomd meg a Print Screen gombot! Ekkor a képernyő teljes tartalma a Windows vágólapjára másolódik. Ha csak az éppen aktív alkalmazásról szeretnél képernyőképet készíteni, akkor a Print Screen gombbal együtt az Alt gombot is nyomd meg.
  3. Illeszd be a képet a megfelelő alkalmazásba! Ezt követően a képet bárhová be tudod illeszteni a CTRL + V (beillesztés) billentyűkombinációval, vagy jobb klikk - Beillesztés kiválasztásával. Így például beteheted egy e-mailbe, egy Word dokumentumba, vagy akár Facebook üzenetküldésen belül is, ha valakinek üzenetben szeretnéd elküldeni. Ha szeretnéd a képet elmenteni, a legegyszerűbb, ha megnyitod a Paint alkalmazást, mely minden Windows változat része és ide másolod be a képet. Ezt követően már csak el kell menteni.
  • A laptokon, notebookokon helyspórolás miatt a Print Screen gomb általában nem önálló gomb, így többnyire egy másik gomb segítségével együtt hívható elő.
  • A képernyőképek elmentésére az egyik legjobb formátum a .png, ez veszteségmentesen tömöríti a képet, így jóval kisebb lesz, mintha például a .bmp formátumban mentettük volna el. A .jpg formátum használata esetén a kép – a veszteséges tömörítési eljárásnak köszönhetően – sérülhet.
  • Windows Vista és Windows 7 operációs rendszer alatt a Snipping Tool nevü eszközt is használhatod képernyőkép készítésére (Start menü / Minden program / Kellékek). Ez az program alapvető szerkesztési és mentési funkciókat is tartalmaz.

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Ha képernyőképet küldesz e-mailben, előtte érdemes valamilyen képszerkesztő programba másolni (pl. Paint), majd itt .png vagy .jpg formátumba elmenteni. Így a kép mérete kisebb lesz, mintha közvetlenül az e-mailbe másoltad volna be a CTRL+V billentyű kombinációval.

Az oldal szerzői

Hogyankell