Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Kártérítést kérni

Szerkesztés Hogyan kell kártérítést kérni?

Ha valaki vagy valami kárt okoz(ott) neked, akkor neked kártérítés jár. No de hogyan kell elkezdeni egyáltalán? Kihez kell először menni? Kell-e írni valakinek? Hogyan találod meg azt, aki majd fizetni fog? és vajon: mennyi ideig tart majd ez az egész? No és még pénzembe is kerül? Rengeteg új kérdéssel kerülsz szembe ilyen helyzetben. Igyekszünk most megmutatni az utat, merre indulj el...

Szerkesztés Lépések

 1. Amint észleled, hogy kárt szenvedtél, próbáld meg felmérni egészen pontosan, mi mindenben károsultál (a vagyonod vagy a személyed lesz az, amiben értékcsökkenést vagy állapotromlást kell, hogy tapasztalj).
 2. A kárt sok minden okozhatja. Ha megállapítottad, hogy kárt szenvedtél, keresd meg azt is, ki vagy mi okozta. A károkozás lehet egy jogellenes cselekmény (pl. betörés, verekedés, lopás, csalás, rongálás vagy más erőszak, kutyaharapás stb.), de lehet egy jogszerű aktus (pl. jogszabályváltozás) következménye is. Sőt: előre nem látható esemény is (villámcsapás), de még egy véletlen (pl. autóbaleset az autópályán) is okozhat kárt neked.
 3. Nos, már látod mi a károd, és azt is, hogy ki vagy mi okozta azt. Így már felveheted a kapcsolatot a károkozóval, akár személyesen vagy akár írásban. (Ha balesetet szenvedtél, ott rögtön járj el, ahogyan szokásos - pl. hívd a rendőrt vagy a mentőt, akik segítenek a károk felismerésében is neked, és azonnal jelezd a másik résztvevőnek, hogy károd van és ezt szeretnéd érvényesíteni). Ha nincs ilyen segítséged a kár elszenvedésekor, egyedül kell kinyomoznod az elkövetőt. Ha kárt nem ember, hanem pl. állat okozta, a gazdáját kell megkeresned, vagy vadállat esetén a vadászati társaságot, ahol az az állat él.
 4. A kapcsolatfelvétel legyen egy lista, amit közölsz a másik féllel, és azt tartalmazza, hogy mennyi károd van és azt hogyan kéred ellentételezni. Pl. X Ft. kártérítést igényelsz, vagy hozzák helyre a tönkre tett dolgot ingyen, esetleg pótolják a hiányzó elemeket, sőt, fizessenek kártalanítást az elszenvedett idegeskedését vagy maradandó testi sérülésért.
 5. Ne felejtsd el igénybe venni a biztosításokat és a biztosítók szolgáltatásait. Ha van biztosításod, akkor a saját biztosítódat is keresd meg az igényeddel, ha pedig a károkozónak is van biztosítása (pl. gépjármű felelősség biztosítás vagy valamilyen tevékenység biztosítás), akkor ott is kezdj érdeklődni az ügyfélszolgálaton. A kárbejelentés részleteiről kérdezősködj, és máris jó úton jársz.
 6. Ha a felszólításodra nem fizetnek, kénytelen leszel polgári perrel érvényesíteni a károdat. Ehhez pedig olvasd el a Hogyan kell pereskedni című cikket is!
 7. Ha a károkozó belátja, hogy fizetnie kell és nem akar pereskedni, egy rövid megállapodásban rögzítsétek azt, hogy ő kifizette a károdat, te pedig emiatt már nem fogsz többé igényt érvényesíteni. Ez így tisztességes.
 • Ki korán kel, aranyat lel. Ne húzd, halogasd ezt, mert az idő múlása sokszor megnehezíti a bizonyítást, és a valódi állapotok rekonstruálását.
 • Légy precíz, a történések bekövetkezte után nem sokkal részletesen írd fel, ami eszedben van, mert így jó sok fontos részletet megmentesz az elveszni készülő emlékeidből. Persze a feljegyzéseidet ne veszítsd el.
 • Ha sokáig is tart az eljárás, ne add fel, ilyen ügyekben különösen kell a kitartás!


Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Kellhet egy szakértő a károk felméréséhez (pl. ha kidőlt egy fa a házadnál, vagy ha összetört a kocsid, netán megsérült a bőröd vagy szétégett egy berendezésed stb.) A szakértő mondja meg, mi mennyit ér.
 • Jól jöhet egy ügyvéd a biztosítókkal szembeni küzdelemben vagy a polgári perekhez, vagy éppen a pert elkerülő egyezségekhez.
 • Igazolványok, személyes adatok, azonosítók, biztosítási kötvényszám, mindenféle ügyszámok kellenek, ezeket mindig tartsd kéznél, ha ilyen ügyed van
 • Nem árt ismerned a Polgári törvénykönyv kártérítésekre vonatkozó szabályait sem.(Vannak szerződéses károk, és léteznek a szerződésen kívüli egyéb károkozás szabályai. Kérdezz egy ügyvédet.)

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Vigyázz, ne próbálj meg olyan károkat is érvényesíteni, amelyek nem is következtek be (a biztosítók sokszor bevetnek nyomozókat, akik kiderítik a részleteket is...)
 • A határidőket tartsd be az ügyintézéskor, mert néha előfordul, ,hogy még ha jár is neked valami, ha lekésed a jogvesztő vagy az elévülési határidőket, nem tudod sikerrel érvényesíteni.
 • Ne légy lusta, menj a saját érdekeid után!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag