Jegeskávét készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Mező (vitalap | szerkesztései) 2014. június 1., 13:04-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell jegeskávét készíteni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell jegeskávét készíteni?

Cappucino.jpg

A kávé fanatikusok kimondottan szeretik a jeges kávét, ami főleg egy meleg nyári napon eshet frissítően, ráadásul még élénkít is. Viszont otthon ritkán sikerül azt a tökéletes íz kombinációt megvalósítanunk, amit a kávézókban kóstolhatunk. Pár alapszabály betartásával azonban könnyedén varázsolhatunk magunknak frappét, és így az otthoni elkészítés sem ördöngös.

Lépések

  1. A jegeskávé alapja és az előkészítése: rendszerint kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávéból készítik a jegeskávét. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, viszont ez folyamat jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.
  2. A legjobban elterjedt készítési módszer: egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, félpohárnyi hideg vízből, botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé is, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó - a granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség, amit rengeteg ízben készítenek.
  3. Kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálására: nem szükséges drága kávékészítő géppel rendelkezzünk az otthon elkészítéshez. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint.
  4. Az ital dekorációs változatai: egy perc turmixolás biztosan elegendő a jegeskávé elkészítéséhez, és már csak azon kell gondolkodnunk, hogyan díszítsük: egyesek fahéjjal, mások kakaóval, csokireszelékkel hintik meg a kávéjukat, a tejszínhab szintén opcionális lehetőség. A tejszínhabra még önthetünk gyümölcs- vagy csokiszirupot, valamint pár szem friss gyümölccsel is feldobhatjuk.
  5. A jeges kávé vagy frappé készítése: a frappé a jellegzetessége, hogy rázva, sok-sok apró jégdarab hozzáadásával készítik egy shakerben.
  6. Jegeskávé különlegességek: amennyiben igazán különleges jeges csodát szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.
    • A görög frappé: a görög kávé különlegesség egy instant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Kipróbálható még finom likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is társítva - bár ez viszonylag ritka a görögöknél.
    • Az olasz freddó: az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak nevezik a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból készítenek és jégkockákkal ráznak fel, majd tetszés szerint ízesítik.
    • A vaníliafagylaltos jegeskávé: szinte minden helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezt a fagyis jegeskávét mi is otthon könnyedén elkészíthetjük: egy eszpresszót keverjünk el hosszú pohárban cukorral, tegyünk rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjunk a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (friss tejszínből készültet), és már kész is.
    • Brazil jeges csokoládé: a brazilok kakaótermelő nemzetként, mit tennének a kávéjukba, mint a csokit. Elkészítése is egyszerű: a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, majd ráöntjük a kávét, és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal fogyasszuk.
    • Epres jegeskávé: a fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfű levelekkel díszítsük a végén.
    • Görög jegeskávé: az instant kávét magas pohárba tegyük és ízlés szerint cukorral édesítsük. Öntsünk hozzá egy kevés vizet, majd habosítsuk fel. Jégkockát és esetleg még kis vizet tegyünk hozzá, majd kevés tejjel is lehet ízesíteni.


Tippek

  • Szerezzünk be otthonra egy speciális, külön erre a célra kifejlesztett frappé-shakert, nagyon jó szolgálatot fog tenni a nyári hónapok alatt.
  • Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.

Amire szükséged lehet

Alaphoz összetevők

  • egy adag eszpresszó kávé
  • 1 dl darált jég
  • 1-2 gombóc vanília vagy csokoládé fagylalt
  • tejszínhab
  • csokoládéreszelék, csokoládédarabok

Görög jegeskávé

  • 1 teáskanál instant kávé
  • 1-2 teáskanál cukor
  • kevés tej
  • víz
  • jég

Brazil jeges csokoládé (hozzávalók 4 főre)

  • 5 dkg csokoládé (főző)
  • 4 ek cukor
  • 2.5 dl feketekávé (erős, forró)
  • 7 dl tej
  • 2 dl habtejszín

Epres jegeskávé

  • 1 gombóc vaníliafagylalt
  • 1 gombóc eperfagylalt
  • 1,25 cl hideg feketekávé
  • 2 cl eperszirup
  • 2 db eper
  • tejszínhab

Figyelmeztetések

  • Amennyiben ragaszkodunk a tejszínhez, mindenképpen háztáji termékkel dolgozzunk, olyannal, melynek legalább harmincszázalékos a zsírtartalma.
  • Ami még nagyon fontos, az a jó minőségű kávé kiválasztása - hétszáz forintos áron már találhatunk az üzletekben százszázalékos Arabica kávét.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező