Jegeskávét készíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell jegeskávét készíteni? ==
 
== Hogyan kell jegeskávét készíteni? ==
  
[[Fájl:Cappucino.jpg|right|200px]]A kávéfanatikusok kimondottan szeretik a jegeskávét, ami a meleg nyári napok frissítője, ráadásul még élénkít is. Viszont otthon ritkán sikerül azt a tökéletes ízkombinációt elérnünk, amit a kávézókban kóstolhatunk. Pár alapszabály betartásával azonban könnyedén varázsolhatunk magunknak frappét!
+
[[Fájl:Cappucino.jpg|right|200px]]A kávé fanatikusok kimondottan szeretik a jeges kávét, ami főleg egy meleg nyári napon eshet frissítően, ráadásul még élénkít is. Viszont otthon ritkán sikerül azt a tökéletes íz kombinációt megvalósítanunk, amit a kávézókban kóstolhatunk. Pár alapszabály betartásával azonban könnyedén varázsolhatunk magunknak frappét, és így az otthoni elkészítés sem ördöngös.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
 
# '''A jegeskávé alapja és az előkészítése:''' rendszerint kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávéból készítik a jegeskávét. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, viszont ez folyamat jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.
 
# '''A jegeskávé alapja és az előkészítése:''' rendszerint kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávéból készítik a jegeskávét. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, viszont ez folyamat jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.
# '''A legjobban elterjedt készítési módszer:''' egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, félpohárnyi hideg vízből, botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó - a granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkásaféleség, amit rengeteg ízben készítenek.
+
# '''A legjobban elterjedt készítési módszer:''' egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, félpohárnyi hideg vízből, botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé is, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó - a granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség, amit rengeteg ízben készítenek.
# '''Kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálására:''' nem szükséges drága kávékészítő géppel rendelkeznünk az otthoni elkészítéshez. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint.  
+
# '''Kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálására:''' nem szükséges drága kávékészítő géppel rendelkezzünk az otthon elkészítéshez. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint.  
 
# '''Az ital dekorációs változatai:''' egy perc turmixolás biztosan elegendő a jegeskávé elkészítéséhez, és már csak azon kell gondolkodnunk, hogyan díszítsük: egyesek fahéjjal, mások kakaóval, csokireszelékkel hintik meg a kávéjukat, a tejszínhab szintén opcionális lehetőség. A tejszínhabra még önthetünk gyümölcs- vagy csokiszirupot, valamint pár szem friss gyümölccsel is feldobhatjuk.
 
# '''Az ital dekorációs változatai:''' egy perc turmixolás biztosan elegendő a jegeskávé elkészítéséhez, és már csak azon kell gondolkodnunk, hogyan díszítsük: egyesek fahéjjal, mások kakaóval, csokireszelékkel hintik meg a kávéjukat, a tejszínhab szintén opcionális lehetőség. A tejszínhabra még önthetünk gyümölcs- vagy csokiszirupot, valamint pár szem friss gyümölccsel is feldobhatjuk.
# '''A jegeskávé vagy frappé készítése:''' a frappé jellegzetessége, hogy rázva, sok-sok apró jégdarab hozzáadásával készítik egy shakerben.
+
# '''A jeges kávé vagy frappé készítése:''' a frappé a jellegzetessége, hogy rázva, sok-sok apró jégdarab hozzáadásával készítik egy shakerben.
 
# '''Jegeskávé különlegességek:''' amennyiben igazán különleges jeges csodát szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.
 
# '''Jegeskávé különlegességek:''' amennyiben igazán különleges jeges csodát szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.
#* '''A görög frappé:''' a görög kávékülönlegesség egy instant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Kipróbálható még likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is társítva - bár ez viszonylag ritka a görögöknél.
+
#* '''A görög frappé:''' a görög kávé különlegesség egy instant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Kipróbálható még finom likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is társítva - bár ez viszonylag ritka a görögöknél.
#* '''Az olasz freddo:''' az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak nevezik a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból készítenek és jégkockákkal ráznak fel, majd tetszés szerint ízesítik.
+
#* '''Az olasz freddó:''' az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak nevezik a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból készítenek és jégkockákkal ráznak fel, majd tetszés szerint ízesítik.
#* '''A vaníliafagylaltos jegeskávé:''' szinte minden helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezt a fagyis jegeskávét mi is elkészíthetjük otthon könnyedén: egy eszpresszót keverjünk el hosszú pohárban cukorral, tegyünk rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjunk a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (friss tejszínből készültet), és már kész is.
+
#* '''A vaníliafagylaltos jegeskávé:''' szinte minden helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezt a fagyis jegeskávét mi is otthon könnyedén elkészíthetjük: egy eszpresszót keverjünk el hosszú pohárban cukorral, tegyünk rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjunk a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (friss tejszínből készültet), és már kész is.
#* '''Brazil jeges csokoládé:''' a brazilok kakaótermelő nemzetként mit tennének a kávéjukba, mint a csokit. Elkészítése is egyszerű: a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, majd ráöntjük a kávét és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal fogyasszuk.
+
#* '''Brazil jeges csokoládé:''' a brazilok kakaótermelő nemzetként, mit tennének a kávéjukba, mint a csokit. Elkészítése is egyszerű: a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, majd ráöntjük a kávét, és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal fogyasszuk.
 
#* '''Epres jegeskávé:''' a fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfű levelekkel díszítsük a végén.
 
#* '''Epres jegeskávé:''' a fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfű levelekkel díszítsük a végén.
 +
#* '''Görög jegeskávé:''' az instant kávét magas pohárba tegyük és ízlés szerint cukorral édesítsük. Öntsünk hozzá egy kevés vizet, majd habosítsuk fel. Jégkockát és esetleg még kis vizet tegyünk hozzá, majd kevés tejjel is lehet ízesíteni.
 +
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
39. sor: 41. sor:
 
* 5 dkg csokoládé (főző)
 
* 5 dkg csokoládé (főző)
 
* 4 ek cukor
 
* 4 ek cukor
* 2,5 dl feketekávé (erős, forró)
+
* 2.5 dl feketekávé (erős, forró)
 
* 7 dl tej
 
* 7 dl tej
 
* 2 dl habtejszín
 
* 2 dl habtejszín
58. sor: 60. sor:
  
 
<youtube>n4PYAlgMmro</youtube>
 
<youtube>n4PYAlgMmro</youtube>
 +
<youtube>_706ZxrbZdA</youtube>
 +
<youtube>6mvnW6YWZbc</youtube> 
 +
<youtube>MR8AaH0955U</youtube>
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
63. sor: 68. sor:
 
* [http://www.gasztromanko.hu/jeges-kave/ Jegeskávé készítése.]
 
* [http://www.gasztromanko.hu/jeges-kave/ Jegeskávé készítése.]
 
* [http://noiportal.hu/main/npnews-7361.html Jegeskávé-koktélok kisiskolája.]
 
* [http://noiportal.hu/main/npnews-7361.html Jegeskávé-koktélok kisiskolája.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)