Jó modort tanítani egy kisgyermeknek

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell jó modort tanítani egy kisgyermeknek?

Jo-modor-kisgyermek.jpg

Soha nem lehet elég korán kezdeni egy kisgyermek jó modorra tanítását. Még azok a gyerekek is, akik még nem tudnak beszélni, már kommunikálnak a kezükkel, az arcukkal. Az, hogy megtanulják, hogy valamit megosszanak másokkal, egy életre szóló tanulás mindannyiunknak, különösen 2 és 4 éves kor között. Hasonlóképpen az, hogy miként üdvözlünk valakit, nagyon fontos. Mint bármelyik aspektusa a gyermeknevelésnek, természetesen a jó modorra nevelés sem könnyű feladat, de az alábbi tippekkel igyekszünk ebben segíteni.

[szerkesztés] Lépések

  1. A jó modorra nevelést kezdd el két-három kedves szóval, mint például: „kérem szépen”, „köszönöm”, „bocsánat”. Amikor ezeket már megjegyezte a gyereked, akkor bővítheted ezt a szókincsét. Ezeket azok a gyerekek is megmutathatják, akik még nem tudnak beszélni. Magyarázd el neki, hogy ha például megbánt valakit, akkor simogassa meg a kezét, ez a bocsánat kérés jele. Ha gyakran ismétled neki, meg fogja jegyezni.
  2. Légy kitartó és következetes. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer megmutattad, hogyan kell szépen viselkedni, ragaszkodj hozzá, és naponta többször is gyakorold vele. Az egész családban legyen ez a viselkedés része. Ha ilyen korai szakaszban már megtanulja, hogyan kell szépen viselkednie, az hosszú távon nagyon is kifizetődik majd.
  3. Modellezzétek le azt a viselkedést és nyelvhasználatot, amit a gyerekedtől elvársz. A gyerekek olyanok, mint egy tükör, visszatükrözik, amit látnak. Ezért fontos, hogy tőled és a család többi tagjától is azt a viselkedést lássa, amit elvársz tőle.
  4. Adj neki sok pozitív visszajelzést, amikor úgy viselkednek, ahogy szeretnéd, használja az udvariassági szavakat, vagy önkontrollt gyakorol, amikor sorba kell állni, esetleg segít egy barátjának elpakolni a játékokat. Mondd el neki, hogy nagyon udvarias és figyelmes volt.
  5. Szórakozzatok. Ne feledd, hogy a jó modor tanítása gyakran az első lépés afelé, hogy a gyerek megtanulja, hogy ne csak önmagára gondoljon. Csináljatok például egy táblát, amire mindig kap egy csillagot, amikor valami jót csinál.

[szerkesztés] Tippek

  • Te is használd mindig a „kérek szépen” és a „köszönöm” szavakat, amikor mással beszélsz, és kérdd meg azokat is, akik vigyázni szoktak a gyerekedre, hogy tegyenek hasonlóképpen. Így látni fogja, hogy ez valóban fontos.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • türelem
  • elkötelezettség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Soha ne büntesd a gyerekedet, ha még nem sikerül neki pontosan úgy viselkednie, ahogy te szeretnéd.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag