Ingatlan tulajdoni lapját lekérni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2012. augusztus 22., 06:59-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 188.6.180.224 (vita) szerkesztéséről 188.6.47.199 szerkesztésére)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell ingatlan tulajdoni lapját lekérni?

Tulajdonilap.jpg
Az ember többször is kerülhet olyan helyzetbe, hogy meglévő ingatlana tulajdoni lapjára lenne szüksége. Ebben a cikkben adunk pár tanácsot, hogy mindezt honnan és hogyan kérhetitek ki.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hol lehet a tulajdoni lapot kikérni? Minderről az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvényben tájékozódhatunk, mely szerint az ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lapról hiteles másolat adható ki és elektronikus dokumentumként hiteles és nem hiteles másolatok szolgáltathatók. Tulajdoni lap másolatot csak a körzeti földhivatalok és a kihelyezett földhivatali ügyfélszolgálatok adnak ki! Ezt megtehetik személyes az ügyfélszolgálati ablaknál, vagy a földhivatali TAKARNET rendszerhez csatlakozott partnerek on-line hozzáférésével, számítógépen keresztül is, e-hiteles tulajdoni lap formájában.
 2. Mi számít hiteles másolatnak? A hiteles másolat a biztonsági elemekkel: biztonsági papír, pecsétcímke, átpántoló címke, vagy elektronikus biztonsági kóddal ellátott és a földhivatal által záradékolt és hitelesített másolat. A tulajdoni lapról igényelhető másolatok típusai:
  1. Szemle: csak a fennálló bejegyzéseket tartalmazza
  2. Teljes: valamennyi bejegyzést - fennállót és töröltet is – tartalmazza.
 3. A hatósági és egyéb (pl. pénzintézeti, hagyatéki) eljárásokhoz jellemzően csak szemle másolat szükséges. A tulajdoni lapba való betekintés csak ingatlan fekvése szerinti illetékes körzeti földhivatalban vehető igénybe. A betekintésnek nincs díja, vagyis ingyenes.
 4. Mi kell a kikéréséhez?
  1. A tulajdoni lap másolat csak kérelemre szolgáltatható. A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét. A földhivatal a kérelemben szereplő adatokat a személyazonosság igazolására szolgáló okmányból ellenőrzi.
  2. Ki kell fizetni a hiteles tulajdoni lap másolatért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat, mely 6250.- Ft, ha papír alapon kérjük! (Az online rendszerben ennél jóval olcsóbb: a hiteles online tulajdoni lap kb. 3.000 t, a nem hiteles 1000 FT-ért megszerezhető.) A tulajdoni lap papír alapú másolatát csak akkor adják ki, ha a díj befizetése megtörtént, az online kiadás azonnal megtörténik, és hó végén megy a számla a díjakkal. A díj tehát befizethető a kérelem beadásával egy időpontban a földhivatal pénztárjában is készpénzes formában vagy bankkártyával (amennyiben erre lehetőség van), esetleg a megyei földhivatal előirányzat-felhasználási keret számlája javára történő készpénz-átutalási megbízással (csekken), illetve átutalási megbízással. Utóbbi két esetben a befizetést igazolni kell!
 5. Mi az a TakarNet? Hiteles tulajdoni lap másolatot az ország bármely ingatlanáról az ország bármely földhivatala szolgáltathat a földhivatalok országos rendszere a TakarNet rendszer felhasználásával. A TakarNet regisztrált felhasználók a honlapon belépve igénybe vehetik a számukra elérhető on-line földhivatali szolgáltatásokat:
  1. elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles vagy e-hiteles (ld később) tulajdoni lap másolat (szemle vagy teljes) – különböző keresési szempontok szerint, pl. helyrajzi szám, helyrajzi szám intervallum, ingatlan postai címe, postacím részlete alapján stb.
  2. elektronikus dokumentumként szolgáltatott, elektronikusan hitelesített ún. e-hiteles tulajdoni lap másolat (szemle vagy teljes) – különböző keresési szempontok szerint, pl. helyrajzi szám, helyrajzi szám intervallum, ingatlan postai címe, postacím részlete alapján stb.
  3. térképmásolat – belterületi, külterületi és zártkerti ingatlanokról
  4. értesítés tulajdoni lap változásáról – széljegyzésről, címmódosításról, szolgalom bejegyzéséről, tulajdonjog változásáról stb.
  5. elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles földhasználati lap másolat (teljes vagy részleges másolat) – különböző keresési szempontok szerint.

[szerkesztés] Tippek

 • Az Interneten találunk néhány olyan céget, akik plusz szolgáltatási díj fejében elintézik helyettünk a tulajdoni lap kikérését. Íme néhány:
 • Ügyvédek és közjegyzők, sőt még a bankok is előfizetői lehetnek a TakarNet-nek, így ha van saját jogi képviselőd, tőle is gyorsan tudsz beszerezni ilyen tulajdoni lapot.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Az ingatlan pontos helyrajzi számára, amelyről a tulajdoni lapot kívánjuk kikérni.
 • 6.250 Ft készpénzre, mert valószínűleg nem minden földhivatali irodában van bankkártyás fizetési lehetőség, vagy a korábbi befizetést igazoló dokumentumra.
 • Személyazonosságot igazoló dokumentumokra.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne felejtsük el magunkkal vinni az iratainkat és a tulajdoni lap díját a kérelem benyújtásához!A legtöbb helyen már ott rögtön kiadják, ha ki tudjuk fizetni.
 • Mindig tájékozódjunk, hogy melyik hivatal vagy hatósági szerv melyik típusú tulajdoni lapot fogadja el (pl. lakcímbejelentéshez lehet hogy más kell, mint egy ingatlan hitelhez.)!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, DrnemethLAW.hu, Hogyankell