Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Illatozó füzért készíteni

72 bájt hozzáadva, 2013. december 2., 15:47
a
== Hogyan kell illatozó fűzért füzért készíteni? ==
[[Fájl:illatozo fuzer.jpg|right|180 px|saját fotó]]Télen a meleg lakásból nem hiányozhatnak a jellegzetes fények, színek és illatok sem. A kandalló előtt ülve, plédbe burkolózva, kedvenc könyvünket olvasva és forró puncsot kortyolgatva hangulatunkat még kellemesebbé teheti például egy illatozó fűzérfüzér. Egy olyan fűzérfüzér, amelyet az ősszel, illetve a tél elején összegyűjtött és megszárított termésekből készíthetünk el.Lássuk, hogy hogyan!
== Lépések ==
#'''Gyűjtsünk össze „fűznivalókat”!''' Érdemes szárított termésekkel dolgozni, mert így a felfűzésük könnyebb, illetve tartósabb és illatozóbb lesz a füzérünk. Néhány példa: szárított narancskarika narancskarikák vagy citromkarikacitromkarikák, szárított, kisebb méretű mandarin vagy lime, szárított bogyós termések (például csipkebogyó), fahéj (például a ceyloni fahéj jóval puhább), szárított babérlevél vagy egyéb kisebb méretű szárított levéllevelek, kis fenyőágrövid fenyőágak, kisebb toboztobozok, továbbá virágboltokban és kézműves boltokban beszerezhetünk egyéb, akár egzotikus helyekről származó szárított terméseket is.
#'''Fúrjunk-faragjunk!''' A keményebb terméseken (például fahéj) célszerű kisebb fúróval, vagy szeg és kalapács segítségével lyukat fúrni, hogy könnyebben fel tudjuk őket fűzni.
#'''Fűzzünk be egy nagyobb tűbe vastagabb, világos színű cérnát vagy vékonyabb damilt!''' Hosszabb cérnát/damilt kell befűznünk a tűbe, mint amekkorára tervezzük a füzérünket, mert a végén célszerű a megmaradt részből akasztót készíteni.
#'''Fűzzük fel a terméseket!''' A tű és a cérna/damil segítségével egyéni ízlésünknek, kreativitásunknak, vagy a különböző formák harmonikus elrendezésének megfelelően fűzhetjük fel egymás után a terméseket. A fűzér füzér hossza a termések mennyiségétől függően változó lehet. Egy rövidebb fűzér füzér is lehet nagyon mutatós, egy hosszabb pedig jól mutathat például az ablaknál lelógatva. #'''Készítsünk akasztót!''' A termések felfűzése után a megmaradt cérnát húzzuk ki a tűből, és visszahajtva a fűzér füzér tetejéig, kössük össze szorosan a terméseket tartó szállal. #'''Illatozzon a fűzérfüzér!''' Ha nem lenne elég a felfűzött termések illata, akkor a kész fűzér füzér különböző „szintjeire” csepegtethetünk illóolajat, amely különböző aromákban kapható (a télhez jól illik például a vanília, a karácsony vagy a mézeskalács illatú). Hetente-kéthetente érdemes újra néhány csepp illóolajat csepegtetni a fűzérrefüzérre, hogy továbbra is illatozzon. #'''Akasszuk fel a fűzértfüzért!''' A lakás bármely pontján elhelyezhetjük a fűzértfüzért, dekorációként sem utolsó.
== Tippek ==
*Díszítésként szalagból masnit is köthetünk a fűzér füzér tetejére.
*Ha nem akarunk fúrással bajlódni, akkor a keményebb terméshez ragasztópisztollyal vagy pillanatragasztóval ragaszthatunk egy puhább termést, amelyen már könnyen átmegy a tű (például egy fahéjrúddal kezdjük a fűzért, és ehhez ragasztunk hozzá egy szárított csipkebogyót, és ennél a termésnél kezdjük meg a szó szerint fűzést). Továbbá ha egy kis méretű toboz következik a sorban, akkor annak a pikkelyei között szorosan átvezethetjük a cérnát, és így folytathatjuk a következő termés felfűzését.
*A terméseket nemcsak felfűzhetjük, hanem egyszerűen egy tálkába/kosárkába téve, és illóolajjal meglocsolva is felhasználhatjuk.  
== Amire szükséged lehet ==
*tű
*cérna/damil
*kisebb fúró, vagy kalapács és szeg
*illóolaj
*szalag
 
== Figyelmeztetések ==
*Óvatosan fúrjuk át a keményebb terméseket, illetve a termések felfűzésénél is ügyeljünk arra, hogy nehogy a tű belefusson az ujjunkba!
*Ne csepegtessünk túl sok illóolajat a fűzérrefüzérre, mert a túl intenzív illattól rosszul is lehetünk! 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
1 859
szerkesztés