Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Humuszt készíteni

305 bájt hozzáadva, 2014. március 24., 14:40
Lépések
== Hogyan kell humuszt készíteni? ==
[[Fájl:Jjj.jpg|right|250px]]A magyar gasztronómia a köretek tekintetében igen csak szegényes választékú, így a krumpli, rizs és tészta triumvirátusban ez ki is merül kis hazánkban.A keleti, arab és indiai kultúrákban sokféle gabonával találkozhatunk, amiket szintén köretként használnak fel. Szerencsére kezdjük újra megismerni ezen köretek egészségünkre gyakorolt pozitív hatását és beilleszteni minél gyakrabban illesztjük be az étkezéseinkbe. Ha azt halljuk, hogy '''humusz''', falafel, talán már ismerősen cseng számunkra az alapanyaga is: vagyis , a '''csicseriborsó'''. Igen hasznos és tápláló hüvelyes babféle, amely többek között gazdag '''B1, B6''' és '''E vitaminokban''', valamint '''vasat''', '''magnéziumot, cinket''' és '''folsavat''' is tartalmaz. Ezen felül megfelelő arányú fehérje-, szánhidrát - és rost forrásrostforrás, ami segíti az emésztést, illetve a triptofántartalma triptofán tartalma miatt ajánlják depresszióban, vagy kimerültségbenszenvedőknek. Ráadásul glutén- és laktózmentes, így liszt formájában még helyettesíthető is a búzaliszt is vele. Számos felhasználási formája van a csicseriborsónak: krém (humusz), fasírt (falafel), sima köret, avagy vagy főzelék formában - hazánkban főként humuszként és falafelként találkozhatunk vele. Kicsit változatosabbá és színesebbé tehetjük a szokványos vajas szendvics készítését, ha humuszkrémet kenünk humusz krémet kenünk és azzal gazdagítjuk. A boltban lehet már kész formában is kapni, de sajnos az ára is elég borsósborsos, nem beszélve a tartósítószerekről, amit amiket beletesznek. Viszont az otthonunkban, pár alapanyagból egyszerűen elkészíthetjük a humuszt .
== Lépések ==
# '''Szedjük össze az alapanyagokat''', a humusz készítéséhez nem kell sok hozzávaló:#* 300 g csicseriborsó #* 2-3 gerezd fokhagyma#* 1-2 citrom vagy lime#* 2 evőkanál olívaolaj#* 3 evőkanál szezámkrém (A tahini)#* só és bors#* A csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban# Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon. A hozzávalók: 2-3 csomag szezámmag, 2-3 teáskanál pirospaprika, olívaolaj és némi só.# '''Elkészítéselkészítése:''' serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagokat2-3 csomag szezámmagot, kb. 2-3 perc elég lesz neki, ne égessük oda. Öntsük bele egy kávédarálóba és daráljuk le. Akkor jó, akkor jó ha szinte por állágú lesz. Egy kistányérba öntsük ki, és tegyük bele a 2-3 teáskanál pirospaprikát, és majd ízlés szerint sózzuk meg. Folyamatos lassú adagolással adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy felszívja a szezám, és így kevergessük addig kevergessük, míg krémes állagú nem lesz.# '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott , főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnunk. A kemény , nyers csicseriborsót hideg vízben kb . 10-12 órát áztassuk, majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, s majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki.# '''A humusz elkészítése''': tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába. Szeleteljük fel a fokhagymákat kis apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel. Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajataddig, addig míg krémes nem lesz. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább. Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk , pirospaprikázzuk ízlés szerint. Ha túl sűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként. Létezik # '''Készítsünk ízkombinációkat''': létezik egyéb változat is: a , amiben szezámkrémet helyettesítik '''joghurttal''', vagy az olívaolajat '''vajjal''', illetve '''zöld fűszereket''' szoktak még bele raknia humuszba. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja '''csilivel''' is, illetve kevés pirospaprikával szórjuk meg a tetejét.
== Tippek ==
* A csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban.* Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon. * Érdemes főzés közben ellenőrizni a csicseriborsót, hogy mennyire puha.* Ha szódabikarbónát teszünk az áztató vízbe, előbb fog megfőni .
== Amire szükséged lehet ==
* 2-3 csomag szezámmag* Olívaolaj * Csicseriborsó300 g csicseriborsó* Fokhagyma2-3 gerezd fokhagyma* Citrom1-2 citrom vagy lime* Olívaolaj2 evőkanál olívaolaj* Szezámkrém 3 evőkanál szezámkrém (tahini)* Só, bors, pirospaprika
* Botmixer
* Kávédaráló
== Figyelmeztetések ==
== Figyelmeztetések ==* Ne tegyünk túl sok olajat, mert akkor túlságosan olajízű lesz.* Folyamatosan kóstoljunk, nehogy túl sós legyen.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.femina.hu/recept/keszits_hummuszt_hazilag Humusz készítése.]* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/csicseriborsobol_krem_a_humusz/20140126174713#TOS_center A csicseriborsóról.]* [http://www.mindmegette.hu/tahini.recept Tahini recept.]* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csicseriborso-fozese A csicseriborsó főzése.]
[[Kategória:Étel-ital]]
Névtelen felhasználó