Horchatát készíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
8. sor: 8. sor:
  
 
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
 
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
# Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet, és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
+
# Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
 
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
 
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
 
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
 
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
# Adjunk hozzá egy evőkanál vaníliakivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
+
# Adjunk hozzá egy evőkanál vanília kivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
# Keverjük össze, és tegyük be fél órára a hűtőbe.
+
# Keverjük össze és tegyük be fél órára a hűtőbe.
 +
 
  
 
=== Mandulából készült horchata ===
 
=== Mandulából készült horchata ===
  
# Daráljunk le 200 gramm héjas mandulát.
+
# Darálj le 200 gramm héjas mandulát.
# A mandulaőrleményhez adjunk egy fahéjrudat, és öntsünk rá 1 liter forró vizet.
+
# A mandulaőrleményhez adj egy fahéjrudat és önts rá 1 liter forró vizet.
# Forraljuk 1-2 percig egy lábosban.
+
# Forrald 1-2 percig egy lábosban.
# Nagyon finom lyukú szűrőn keresztül öntsük át egy kannába.
+
# Nagyon finom lyukú szőrön keresztül öntsd át egy kannába.
# A leszűrt levet öntsük vissza a lábosba és tegyük vissza bele a fahéjrudat, majd forraljuk pár percig újra.
+
# A leszűrt levet öntsd vissza a lábosba és tedd vissza bele a fahéjrudat, majd forrald pár percig újra.
# Szűrjük át még egyszer, ügyeljünk rá, hogy csak tiszta mandulatej maradjon, manduladarabkák és a fahéjrúd véletlenül se.
+
# Szűrd át még egyszer, ügyelj rá, hogy csak a tiszta mandulatej legyen, mandula darabkák és a fahéjrúd véletlenül se maradjanak benne.
# Öntsünk hozzá még 1-2 liter vizet, és tegyünk bele 300 g cukrot, majd keverjük össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).  
+
# Önts hozzá még 1-2 liter vizet és tegyél bele 300 g cukrot, majd keverd össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).  
# Tegyük be pár órára a hűtőbe.
+
# Tedd be pár órára a hűtőbe.
[[Fájl:Procesado_horchata.jpg|center|350px]]
+
[[Fájl:Procesado_horchata.jpg|350px]]
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját belereszelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
+
* Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját beleszerelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
 
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
 
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
 
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
 
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
 
* Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
 
* Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
* A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs- és mandulatejet.
+
* A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs és mandulatejet.
* Érdemes egy tiszta gézt a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
+
* Érdemes egy tiszta géz a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
 
* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.
 
* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
[[Fájl:Jarra_horchata.png|right|350px]]
+
[[Fájl:Jarra_horchata.png|right|250px]]
 
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
 
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
 
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
 
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
* 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
+
* 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
 
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd  
 
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd  
 
* 1 teáskanál mandulaaroma
 
* 1 teáskanál mandulaaroma
47. sor: 48. sor:
 
* Víz
 
* Víz
 
* Sűrített tej
 
* Sűrített tej
* Szűrő és bele esetleg tiszta géz
 
* Turmixgép
 
* Lábos
 
* Kancsó
 
* Reszelő
 
* Kávédaráló
 
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
71. sor: 66. sor:
 
* [http://www.wikihow.com/Make-Horchata A horchata elkészítése rizsből.]
 
* [http://www.wikihow.com/Make-Horchata A horchata elkészítése rizsből.]
 
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/spanyol-mandulatej-horchata A horchata elkészítése mandulából.]
 
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/spanyol-mandulatej-horchata A horchata elkészítése mandulából.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)