Horchatát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. március 31., 09:00-kor történt szerkesztése után volt. (Amire szükséged lehet)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell horchatát készíteni?

Mandulatej.jpg

A horchata egy mandulatejből vagy rizstejből készített fűszeres üdítőital, amelyet Spanyolországban és Mexikóban készítenek. A helyi piacokon különböző ízesítésben árulják, így országonként és régiónként változik az ízviláguk is. Aki tejérzékeny vagy laktózérzékeny, annak nem újdonság a növényi tejek fogyasztása, így ez az ital az ő étrendjükbe is bátran beleilleszthető. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet elkészíteni házilag, most tanuld meg te is, ebben nyújtunk neked segítséget.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Rizsből készített horchata

  1. Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
  2. Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet, és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
  3. Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
  4. Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
  5. Adjunk hozzá egy evőkanál vaníliakivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
  6. Keverjük össze, és tegyük be fél órára a hűtőbe.

[szerkesztés] Mandulából készült horchata

  1. Daráljunk le 200 gramm héjas mandulát.
  2. A mandulaőrleményhez adjunk egy fahéjrudat, és öntsünk rá 1 liter forró vizet.
  3. Forraljuk 1-2 percig egy lábosban.
  4. Nagyon finom lyukú szűrőn keresztül öntsük át egy kannába.
  5. A leszűrt levet öntsük vissza a lábosba és tegyük vissza bele a fahéjrudat, majd forraljuk pár percig újra.
  6. Szűrjük át még egyszer, ügyeljünk rá, hogy csak tiszta mandulatej maradjon, manduladarabkák és a fahéjrúd véletlenül se.
  7. Öntsünk hozzá még 1-2 liter vizet, és tegyünk bele 300 g cukrot, majd keverjük össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).
  8. Tegyük be pár órára a hűtőbe.
Procesado horchata.jpg

[szerkesztés] Tippek

  • Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját belereszelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
  • Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
  • Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
  • Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
  • A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs- és mandulatejet.
  • Érdemes egy tiszta gézt a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
  • Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

Jarra horchata.png
  • 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
  • 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
  • 1 teáskanál mandulaaroma
  • 200 g héjas mandula
  • Víz
  • Sűrített tej
  • Szűrő és bele esetleg tiszta géz
  • Turmixgép
  • Lábos
  • Kancsó
  • Reszelő
  • Kávédaráló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Amennyiben tejjel gazdagítod a horchatát, akkor vedd figyelembe, hogy a tejallergiások már nem fogyaszthatják.
  • Többször szűrd át a tejet, hogy ne maradjon benne se mandula, se rizs.
  • Aki allergiás a mandulára, az nem fogyaszthatja ezt az italt!
  • Ne felejtsd el alaposan átmosni többször folyó meleg víz alatt a nyers rizst.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező