Helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2014. január 29., 19:59-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel?

Cukor.jpg

Számos cukorhelyettesítő létezik az élelmiszeriparban, de fontos odafigyelnünk, hogy milyen forrásból származó édesítőanyagot viszünk be a szervezetünkbe - mert azok hosszabb távon káros hatással is lehetnek az egészségünkre. Eltérő véleményekkel találkozhatunk, hogy melyik mesterséges, avagy természetes édesítőt szerencsésebb használnunk, mindenesetre, ha a természetes - vagyis nem kémiailag előállított - formáját választjuk az édes íz eléréséhez, azzal kárt nem tehetünk az egészségünkben. Kimondottan fontos a cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak odafigyelniük a napi cukor és szánhidrát bevitelre, így számukra előnyös lehet a természetes édesítők alkalmazása. Aki egészségtudatosan étkezik, illetve a reform -vagy paleolit táplálkozást követi, azok számára is praktikus lehet ez az összeállítás.

Lépések

  1. Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor.
  2. Figyelj az élelmiszerek szánhidrát (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak.
  3. Használj természetes édesítőket
    1. Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor

Egyik olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van: összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes.

    1. Eritrit, eritritol (Erytritol)

Szintén természetes növényi alapú édesítőszerként számon tartott az eritrit (E968) (kukorica vagy búza keményítőből kivont cukoralkohol), melynek a GI-je 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukrot, illetve az egyik legjobban tolerálható anyag az emésztés szempontjából. Előnye még, hogy gyakorlatilag kalóriamentes. Édesítő ereje kicsit gyengébb, mint a cukoré (kb.60-80%). Főzésre, sütésre szintén alkalmas. Nincs mellékíze.

    1. Sztívia, jázminpakóca (Stevia)

Azon kevés természetes édesítők közé tartozik a sztívia (E960) levél is, amely nem tartalmaz egyáltalán kalóriát, viszont enyhe mellékízre számíthatunk a használatakor. Bármely formában használható a levél kivonata: sütés, főzés. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növény,ezért lúgosít, valamint a kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyetlen olyan növényi édesítő, amelyet nem kell beleszámolni a napi kalória bevitelbe, s a lebomlásakor semmilyen mellékhatás nem jelentkezik - ellentétben a cukoralkoholokkal és mesterséges édesítőkkel. Kb. 30x édesebb a cukornál, érdemes jóval kevesebbet használni belőle.

    1. Maltit, maltóz

A maltit (E965) kukoricakeményítőből vonják ki, melynek az édessége a cukorhoz képest 60-90%. Mivel az anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, így használható diabetikus élelmiszerekbe. Sütésre, főzésre alkalmas, mellékíz mentes.

    • Felejtsd el a mesterséges édesítőket
    • Aszpartám

Az egyik legjobban vitatott édesítő az aszpartám (E951), mivel régebbi kutatások alapján rákkeltő anyagnak tekintették. Igaz a mindennapi mennyiség jóval többszöröse jelent veszélyt. Édessége kb. 200. erősebb a cukornál. Fontos odafigyelni fenilketonúriában szenvedőknek, hogy ne fogyasszanak aszpartamot, mert súlyos károkat okozhat a szervezetükben.

    • Aceszulfám-K

Az Aceszulfám-K(E950) nem mondható veszélyes anyagnak, viszont szintén szintetikus édesítő. Kb. 200x édesebb a cukornál, és jól alkalmazható főzésnél, sütésnél, mivel megtartja az ízét. Mivel nem hasznosítja a szervezet, ezért nem is kell beleszámítani a napi kalória mennyiségbe.

    • Szacharin

Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be.

    • Ciklamát

A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt.

  1. Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.
  2. Mozogj naponta 30 percet aktívan, ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében.

Tippek

  • Naponta 30-40 grammnál több édesítőt ne fogyassz.
  • Ha süteményt készítesz, előtte kóstold meg az adott édesítőt, hogy milyen íze van, mihez illik.
  • A süteményekbe a felsorolt természetes édesítőkből változó mennyiség kell a különböző íz intenzitás miatt.


Amire szükséged lehet

  • vércukormérő, hogy ha cukorbeteg vagy
  • konyhai mérleg
  • olyan receptek, amik tartalmazzák az adott édesítős változatot


Figyelmeztetések

  • Feltétlen figyelj oda, hogy a cukoralkoholok (xilit, maltit, eritrit, stb.) nagyobb mennyiségben hashajtó hatásúak lehetnek. Érdemes kis mennyiséggel kezdve hozzászoktatni a szervezetet hozzájuk. Napi 30-40 grammnál ne fogyassz többet belőlük. Mellékhatásuk lehet a puffadás, teltségérzet, hasmenés, mivel a bélbaktériumok bontják legtöbbjüket.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Mező