Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
7. sor: 7. sor:
  
  
#'''Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát.''' Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor.  
+
#Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor.  
#'''Figyelj az élelmiszerek szánhidrát''' (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak.
+
#Figyelj az élelmiszerek szánhidrát (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak.
 
#'''Használj természetes édesítőket!'''
 
#'''Használj természetes édesítőket!'''
 
#*'''Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor''' - Egy olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van:  összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes.
 
#*'''Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor''' - Egy olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van:  összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes.
19. sor: 19. sor:
 
#*'''Szacharin''' - Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be.  
 
#*'''Szacharin''' - Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be.  
 
#*'''Ciklamát''' - A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt.
 
#*'''Ciklamát''' - A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt.
#'''Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat.''' Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.
+
#Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.
#'''Mozogj naponta 30 percet aktívan''', ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében.
+
#Mozogj naponta 30 percet aktívan, ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében.
#'''Figyelj oda a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint az enzimek fogyasztására.''' Számos létfontosságú mikro tápanyag járul hozzá a szénhidrát anyagcserédhez, köztük a legfontosabbak: '''B1''' (tiamin), '''B2''' (riboflavin), '''B5''' (pantoténsav), '''Biotin''' (H vagy B7 vitamin), magnézium, réz, cink, szelén, '''vanádium''', '''króm'''.
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
48. sor: 47. sor:
 
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2458/mesterseges-edesitoszerek A mesterséges édesítőszerekről.]
 
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2458/mesterseges-edesitoszerek A mesterséges édesítőszerekről.]
 
* [http://www.sweetab.hu/?p=erdekessegek Érdekességek az édesítőkről.]
 
* [http://www.sweetab.hu/?p=erdekessegek Érdekességek az édesítőkről.]
* [http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mit-hasznaljunk-cukor-helyett/ Mit használjunk a cukor helyett.]
+
* (http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mit-hasznaljunk-cukor-helyett/ Mit használjunk a cukor helyett.]
 
* [http://www.xilit.hu/ A xilit egészségvédő hatása.]
 
* [http://www.xilit.hu/ A xilit egészségvédő hatása.]
 
* [http://www.stevia.shop.hu/stevia Mi a stevia?]
 
* [http://www.stevia.shop.hu/stevia Mi a stevia?]
 
* [http://eritritol.info/ Az eritritről.]
 
* [http://eritritol.info/ Az eritritről.]
 
* [http://www.mindmegette.hu/egeszseges-cukorpotlok-48294 Egészséges cukorpótlók.]
 
* [http://www.mindmegette.hu/egeszseges-cukorpotlok-48294 Egészséges cukorpótlók.]
* [http://egeszseg.origo.hu/cikk/0845/229943/20081107_nyomelem_asvanyi_anyag_mikroelem_makroelem_vitamin_vitaminhiany_antioxidans_szukseglet_rda_1.htm  Az ásványi anyagok, a nyomelemek és a vitaminok szerepe a szervezetben.]
 
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131014-kell-nekunk-a-multivitamin.html A vitaminok szerepe.]
 
 
[[Kategória:Egészség]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)