Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Hamburgert grillezni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. július 5., 17:43-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell hamburgert grillezni? == Fájl:grillezett-hamburger.jpg A grillezett hamburgert sokféleképpen el lehet készíteni. Ez a cikk egy módot mutat be, ami…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell hamburgert grillezni?

Grillezett-hamburger.jpg A grillezett hamburgert sokféleképpen el lehet készíteni. Ez a cikk egy módot mutat be, amit aztán a saját ízlésednek megfelelően nyugodtan variálhatsz.

Szerkesztés Lépések

  1. Szerezd be a hozzávalókat: darált marhahús, fűszerek (só, feketebors, Worcestershire szósz, szójaszósz, steakszósz, barbecue szósz, hagyma), sajt, zöldpaprika kockára vágva.
  2. Minőségi, friss húsból készítsd! Kérd meg a hentest, hogy 75-80%-os soványságú húst adjon. Ha túl kevés benne a zsír, akkor kiszárad grillezés közben. A hús legyen fénylő rózsaszínű.
  3. Fűszerezd meg a húst az ízlésednek megfelelően! Van, aki nem is szereti igazán fűszerezni a hamburgerhúst, mások igen. Próbáld ki, hogy neked mely fűszerek és szószok jönnek be igazán. Használhatsz sót, feketeborsot, apróra vágott vöröshagymát, szójaszószt, Worcestershire szószt, barbecue szószt vagy steak szószt is.
  4. Keverd össze a hozzávalókat, majd 1-1,5 cm vastag, kb. tenyérnagyságú darabokat formázz belőle. Fontos, hogy ne nyomogasd őket túlságosan össze, mert könnyebben kiszárad, és keményebb is lesz. Hamburgerhus.jpg
  5. Készítsd elő a grillt! A gázzal működő grillek könnyebben használhatóak, de a faszénen grillezett hamburgernek utánozhatatlan az íze.
  6. A grillrácsot kenjük le étolajjal, így biztosan nem ragad majd le a hús.
  7. A forró grillre rakd fel a hamburgerhúsokat! Ügyeljünk rá, hogy nem mindenhol egyenletesen sül.
  8. Négy-öt perc után fordítsuk meg, és újabb 4-5 percig süssük. Ne forgassuk meg többször, úgy csak kiszárad.
  9. Egy-két perccel azelőtt, hogy kész lenne a hamburgerhús, tegyünk rá sajtszeleteket.
  10. Mielőtt levennénk, ellenőrizzük, hogy jól átsült-e. A legjobb, ha egyet leveszünk, és kettévágjuk. Akkor a legjobb, ha belül rózsaszínes, de nem véres.
  11. Vedd le a hamburgerhúst, mielőtt túlsülne. Ne feledjük, hogy miután levesszük, még magában is sül egy keveset.
  12. Tegyük hamburgerzsemlébe, és adjunk hozzá különféle kiegészítőket (pl. ketchup, mustár, majonéz, uborka, paradicsom, paprika, kukorica stb.)!
  • A hamburgerzsemléket is rátehetjük egy-két percre a grillre, így még finomabbak lesznek.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • grillező
  • faszén vagy gáz
  • olaj
  • hozzávalók
  • hamburgerzsemle
  • egyéb kiegészítők (paradicsom, ketchup, mustár, majonéz, uborka, kukorica stb.)

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Vigyázzunk, meg ne égessük magunkat!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag