Hagyományos technikával hímezni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.38.149.102 (vitalap) 2015. április 8., 15:40-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell hagyományos technikával hímezni?

Himzes.jpg
A hímzésről legelőször nagyanyáink terítői, párnái, faliképei, bibliaolvasói és egyéb népies viseletei jutnak eszünkbe, vagy a most olyan nagyon divatos matyó- és kalocsai hímzésekkel ellátott divatcikkek. Igaz a mondás, hogy a régi sokszor újra divatba jön. Minden lánynak érdemes megtanulnia a hímzés csínját-bínját. Hiszen ez nemcsak kreatív és eredményes időtöltés, hanem egyben bármilyen lakástextilt, ruházatot, esetleg textilékszert is fel lehet vele dobni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be nagyobb lyukú, kicsit erősebb szálú, kisebb szálsűrűségű, hímezhető textilt, ami tartós alapot ad a munkádnak. Nagyobb szálsűrűségű anyagokon készülnek a finomabb, nagy odafigyelést igénylő munkák. Méteráruboltokban, piacon vagy esetleg a nagymamád szekrényében találhatsz mintanyomott, méretre vágott, eltisztázott szélű textileket is, de mintát te magad is rajzolhatsz a textilre.
 2. Készíts elő a kellő színben hímzőfonalakat és tűt.
 3. Kezelhető hosszként kb. 1 métert vágj le a használni kívánt fonálból, majd azt befűzve a tűbe, az egyik végére köss csomót.
 4. A hímzés leggyakoribb koncepciója az egyszerű laposöltés, a tű fel-le mozgatása, ahol a hátoldal mintája hasonló a színoldal mintájához. Az anyag visszájáról indítsd az öltést, lehetőleg a minta egyik sarkából. A tű hegyét a minta kontúrjának külső szélébe szúrd, majd húzd át a lyukon teljesen a fonalat, amíg a csomó meg nem akasztja.
 5. A tűt - immár az anyag színén - szúrd át a kontúrvonal szemközti pontján, majd húzd át rajta a fonalat. Ügyelj rá, hogy a fonál szépen feküdjön az anyagra anélkül, hogy azt összehúzná, de elég szorosan ahhoz, hogy ne látszódjon ki majd alóla az anyag.
 6. Az anyag visszájára kerülve a tűt immár 1-2 mm-rel az előző, szemközti pont mellé szúrd a kontúrvonalon, a fonalat párhuzamosan húzva az előző fonalszállal.
 7. Akkor szép a hímzés, ha a fonál szálai szépen kiterülnek és tömören simulnak egymáshoz, de nem annyira, hogy görcsösen egymáshoz tapadjanak.
 8. Figyelj rá, hogy a fonál hajlamos bepöndörödni, ami darabossá teszi a hímzést. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, és a hímzés egyenletesen simuljon az anyagra, lógasd a tűt a föld felé, és óvatosan húzd végig a két ujjadat a fonálon az anyagtól a tű irányába, hogy kipöndörödjön.
 9. A hímzés befejeztével, az anyag visszáján a tű segítségével csomózd és varrd a textilhez a fonalat, majd vágd le a kimaradó végét kb. 1 cm-re a csomótól.
 10. Minden kihímezendő részt így tölts ki fonállal.
 11. Élvezd a kitartó munkád eredményét, és oszd meg másokkal is frissen szerzett tudásodat.

[szerkesztés] Tippek

 • Mielőtt élesben kezdenéd a hímzést, mindenképp csinálj pár próbaöltést, hogy hogyan reagál a kiválasztott anyag. Ha azt veszed észre, hogy az anyag szálai csúnyán összehúzódnak az öltések nyomán, és a tű helye is eléggé meglátszik, akkor válassz másik anyagot, vagy próbálkozz vékonyabb tűvel, bár nem lesz könnyű dolgod (pl. selyemanyagnál).
 • Hímzés közben néha simítsd ki az anyagot, hogy lásd, nem húztad-e meg valahol jobban a kelleténél. Ezt elkerülheted, ha rámát használsz a hímzéskor.
 • Lehet kapni színátmenetes hímzőfonalakat is, amivel intenzívebbé teheted a látványt, de ne vidd túlzásba a használatát.
 • Különböző öltési technikákat is érdemes megtanulni, hogy minél gazdagabban tudj kitölteni egy-egy felületet. Ilyen lehet például a száröltés.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hímzőfonál
 • Nagylyukú tű, aminek vastagságát a kiválasztott anyag szálsűrűségéhez, durvaságához/finomságához igazítsd
 • Textil
 • Jelölő/illanó toll, száraz szappan
 • Sok türelem


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha te akarsz sablont rajzolni a textilre, akkor ne filccel próbálkozz, mivel az vastagsága miatt könnyen kilátszódhat a hímzés alól, hanem vékonyabb tollal rajzolj kontúrt. De a legjobb megoldás a jelölő vagy illanó toll, amit méteráru boltokban tudsz beszerezni. Esetleg használhatsz száraz szappant is, amit később le tudsz porolni az anyagról.
 • Kezdőknek a nagyobb lyukú, vastagabb szálú textilek ajánlottak.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk