HTML-ben felsorolást és számozást készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell HTML-ben felsorolást és számozást készíteni?

HTML.jpg

Programozási ismeretek nélkül is könnyedén készíthetünk felsorolást HTML kódolásban.

Lépések

 1. Döntsük el, hogy milyen felsorolást szeretnénk készíteni! Az egyik verzió, ahol nem fontos az elemek sorrendje (rendezetlen lista), így egy pont lesz a felsorolásjel. A másik verzió a számozott felsorolás (rendezett lista), ahol arab számokkal kezdődnek a felsorolás egyes sorai.
 2. Készítsünk rendezetlen listát! Ez az angol unordered list szó szerinti fordítása, amelyből a HTML kód is ered. A szükséges HTML parancs az "ul", ezzel kell nyitni és zárni a taget, melyek közé a felsorolás egyes elemeit írjuk. A felsorolás egyes elemeit pedig az "li" parancsok közé kell beírni. Tehát ahhoz, hogy képileg a következő felsorolást kapjuk, a következő kódrészletet kell beillesztenünk.
  Unordered.jpg
 3. Készítsünk rendezett listát, azaz számozott felsorolást! Az ehhez szükséges HTML parancs az "ol", ezzel kell nyitni és zárni a taget, melyek közé a felsorolás egyes elemeit írjuk. Az egyes elemeket az előző felsoroláshoz hasonlóan itt is az "li" nyitó és záró parancsok közé írjuk! Tehát ahhoz, hogy képileg a következő számozott felsorolást kapjuk, a következő kódrészletet kell beillesztenünk.
  Ordered.jpg
 4. Hogyan készíthetünk többszintes felsorolást? Ennek eszköze az előző parancsok kombinált alkalmazása. Döntsük el, hogy melyik típusú legyen a magasabb rendű felsorolás és annak parancsával kezdjük el a taget pl. ha a ponttal jelölt felsorolással akarjuk kezdeni, akkor a kezdő parancs az "ul". Ezt követő sorba kell megadni ennek a felsorolási szintnek az első elemét vagy amennyit szeretnénk az "li" nyitó és záró parancsok közé. Majd amelyik elem alá be szeretnénk illeszteni a következő szintet, akkor a következő sorba írjuk be az "ol" parancsot, és ahogy az előbb is tettük alá az "li" paranccsal adjuk meg a felsorolás elemeit egymás alá. Majd, ha ezzel megvagyunk, először zárjuk be az alsóbb szintet "ol" paranccsal, majd ha nem akarunk többet hozzáadni a felsőbb szint elemeihez, akkor azt is zárjuk be az "ul" paranccsal. Tehát ahhoz, hogy képileg a következő felsorolást kapjuk, a következő kódrészletet kell beillesztenünk.
  Nested.jpg

Tippek

 • Ha behúzást szeretnénk csinálni a felsorolásban, és ez más formázási paranccsal nincs definiálva, akkor a felsoroláson belül inkább a spacet használjuk, mint a tabot.
  Behúzás.jpg
 • Hogyan ellenőrizhetjük, hogy helyes –e a megadott kód? A HTML Validator segítségével többféle módon is ellenőrizhetjük egy HTML kód helyességét.
  • Bemásoljuk a weboldal URL-jét, és az megmutatja a kódban lévő hibákat.
  • Ha még nincs kész az oldal, fájlként is feltölthetjük a kódot, a validator így is leellenőrzi.
  • Vagy egyszerűen csak másold be a kódrészletet, amit ellenőrizni szeretnél pl. egy felsorolást!

Amire szükséged lehet

 • számítógép
 • alap HTML ismeretek

Figyelmeztetések

 • Minden parancsot tiszta kisbetűvel kell megadni.
 • Minden taget be kell zárni, nem lehet befejezetlen tag a HTML kódban.
 • Nem lehetnek átfedések a tagekben: pl. <head> <title> </head> </title> - ha egy taget egy másikon belül nyitottunk meg, akkor be kell zárnunk, még mielőtt az először megkezdettet bezárnánk.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell