Hűtőfürdővel a baba lázát csillapítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hűtőfürdővel a baba lázát csillapítani?

Baba-hutorudo-hogyan-kell.jpg

A baba lázának csillapításakor a hűtőfürdő egy hatékony módszer lehet, de a baba egészségének védelme érdekében néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hűtőfürdő csak egy módszer a láz enyhítésére, és ha a baba láza magas, vagy más tünetek is jelentkeznek, mindenképpen gyermekorvoshoz kell fordulni. Nézzük lépésről lépésre, hogyan kell a baba lázát hűtőfürdővel csillapítani.

[szerkesztés] Lépések

 1. Fordulj orvoshoz!: Nem győzzük kellőképpen hangsúlyozni, de magas láz esetében, különösen, ha még nincs ezzel kapcsolatos tapasztalatod, és / vagy a baba állapota láthatóan fokozatosan romlik, késlekedés nélkül fordulj orvoshoz!
 2. A megfelelő vízhőmérséklet beállítása: A hűtőfürdő alkalmazása jellemzően a magas (39º C fok feletti) láz esetén ajánlott, ha a gyógyszeres lázcsillapítás nem hozza a várt eredményt. A baba hűtőfürdőjéhez használt víz általában melegebb, mint a felnőttek hűtőfürdőjéhez használt víz. A baba hűtőfürdőjéhez használt víz hőmérséklete általában 32-38°C között legyen. A pontos hőmérsékletet a baba életkorától, egészségi állapotától, valamint a baba testhőmérséklete alapján lehet beállítani. Ha a baba még nincs 3 hónapos, az ajánlott vízhőmérséklet 37-38°C körül van. Ha azonban az életkora meghaladja a 6 hónapot, a víz hőmérséklete 37°C-ra is csökkenthető.
 3. A megfelelő vízmennyiség: A baba hűtőfürdőzéséhez a víz mennyiségét is szabályozni kell. A kádban teljes vízmélység nem haladhatja meg az 5-7 cm-t, és a baba testének csak az alsó része merülhet bele a vízbe.
 4. A hűtőfürdő időtartama: Az ideális időtartam a baba hűtőfürdője kapcsán általában nem több, mint 10-15 perc, persze ezt is érdemes megbeszélni a gyermekorvossal. Az ennél hosszabb hűtőfürdőzés károsíthatja a baba bőrét. Fontos megjegyezni, hogy az első hűtőfürdőzés előtt javasolt megmérni a baba testhőmérsékletét, hogy nyomon tudd követni a láz enyhülését. Amikor a baba eléri a megfelelő hőmérsékletet, akkor azonnal ki le kell venni a baba a kádból, és késlekedés nélkül szárazra kell törölni, hogy megelőzd a túlzott lehűtést. Ezt követően természetesen jöhet az öltöztetés.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne dörzsölt a baba testét a hűtőfürdő után, mert ez irritálhatja a bőrét, a szárítás során ezért nagyon óvatosan töröld a kicsi testét.
 • A hűtőfürdőre szánt vizet kevergesd meg a kezeddel, hogy mindenhol egyforma hőmérsékletű legyen, illetve mérd rendszeresen a hőfokot.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gyermekorvosi konzultáció
 • Lázmérő
 • Hőmérő
 • Puha törölköző


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A hűtőfürdőt csak akkor alkalmazzuk − kizárólag a láz tetőfokán −, ha a gyermekből nem vált ki ellenérzést! A láz felszálló szakaszában, amikor a bőr még hűvös, didergést, borzongást észlelünk, a gyermek fázik, nem szabad használni.
 • Ne használj illatosított olajokat, habfürdőt vagy más kozmetikumokat a baba hűtőfürdőjéhez, mert azok irritálhatják a kicsi bőrét.
 • Soha, semmilyen körülmények között ne hagyd egyedül a lázas gyermeket a fürdőkádban!
 • Ha még soha nem alkalmaztad a hűtőfürdőt, mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal vagy a védőnővel!
 • Ha a baba láza magas vagy tartósan fennáll, azonnal fordulj orvoshoz, hogy a baba a lehető legjobb kezelést kapja!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell