Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Hírt írni

Hogyan kell hírt írni?

Hirszerkesztes.jpg

A hír olyan objektív újságírói műfaj, ami kizárólag információkból épül fel, így betartva néhány szabályt viszonylag könnyen megszerkeszthető egy hír.

Lépések

 1. Tudd, hogy mi pontosan a hír. Első lépésként, (még mielőtt elkezdenéd megírni a hírt) tudnod kell, mi is az a hír: A hír rövid, objektív újságírói műfaj, ami aktuális, releváns, ismert/híres embert érint, volt előzménye és várható következménye. Semmilyen szubjektív véleményt, kommentárt, nem tartalmazhat. A hírértéket az alábbi tényezők növelhetik: aktualitás, közelség (ez lehet földrajzi-, érzelmi-, pszichológiai- vagy kulturális közelség) érintettség köre és mértéke, a normasértés mértéke, elit szerepeltetése illetve a váratlanság foka.
 2. Mit tartalmazzon? Hír megírásakor törekedni kell arra, hogy minden elérhető információt tartalmazzon, az 5W+H módszer szerint az alábbi 6 kérdésre kell választ adni a hírben: mi történt, kivel történt, mikor történt, hol történt, hogyan történt és végül pedig miért történt. Természetesen előfordulhat, hogy egyes kérdésekre nem tudunk választ adni.
 3. Címadás A mínuszos híreket kivéve, minden hírnek van címe, erre különösen figyelj: rövid, figyelemfelkeltő címet adj. A cím a témát mindenképpen jelölje, egyértelműen beazonosítható legyen, hogy miről fog szólni. Főcím mellett van alcím és belső cím is, ezek azonban már opcionálisak.
 4. Lead A címet egy rövid lead kövesse, ami röviden összefoglalja a témát. (Elektronikus sajtóban, pl. TV-ben, rádióban a leadet a headline váltja ki, ami rövidebb, mint egy lead: egy-egy kiragadott, figyelemfelkeltő mondat)
 5. Hírtest A lead után, a hírtestben kell kibontani a részleteket, mégpedig a fordított piramis módszerével: hír elején vannak a leglényegesebb tudnivalók, ezekből van a legtöbb; míg a végére kerüljenek a kevésbé fontos, háttér információk, ezekből (a fordított piramishoz hasonlóan) kevés legyen.


Tippek

 • A hír legyen rövid, tömör, csak a lényeget tartalmazza. Minden más, (hírmagyarázat, hírelemzés stb.) már más műfajhoz tartozik, ezért ne is kerüljön bele.
 • Csak biztos információkkal dolgozz! Legalább két megerősítésre van szükség egy hír esetében.
 • Fogalmazz egyszerűen, érthetően, kerüld a kétértelmű mondatokat.


Amire szükséged lehet

 • Jó cím
 • Jó fogalmazóképesség
 • Jó helyesírás
 • Tárgyilagosság


Figyelmeztetések

 • A hír nem tartalmazhat szubjektív elemeket, ne használj olyan szavakat, mint: úgy tűnik, talán, lehet. stb.
 • A hírszerkesztést mindig objektív szempontok szerint kell végezni, nem sugallhat mást, mint a valóság.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Henrik, Hogyankell, Nárcisz10