Házi gesztenyepürét készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
9. sor: | 9. sor: | ||
# A gesztenyét tedd vízbe – a rossz szemek feljönnek a víz tetejére, ezeket dobd ki. A többit mosd meg, majd vagdosd be a domború felüket. | # A gesztenyét tedd vízbe – a rossz szemek feljönnek a víz tetejére, ezeket dobd ki. A többit mosd meg, majd vagdosd be a domború felüket. | ||
# A bevagdosott gesztenyéket egy régebbi lábosban tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a szemeket. | # A bevagdosott gesztenyéket egy régebbi lábosban tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a szemeket. | ||
− | # Ha puhára főttek (kb. fél óra után) vedd le a lábost a tűzről. Vegyél ki pár szem gesztenyét, hagyd hűlni egy-két percig, de még melegen kezdd el megpucolni – így sokkal könnyebben lejön a héja. | + | # Ha puhára főttek (kb. fél óra után) vedd le a lábost a tűzről. Vegyél ki pár szem gesztenyét, hagyd hűlni egy-két percig, de még melegen kezdd el megpucolni – így sokkal könnyebben lejön a héja. Fontos, hogy a fényes külső héjon hívül a szöszös, belső hártyát is el kell távolítani, amíg csak a fehér/világosbarna gesztenyehús marad. Addig folytasd a munkát, amíg az összes gesztenye el nem fogy. (Ha a víz időközben kihűlne, forrald fel újra!) |
# A megpucolt gesztenyét még melegen le kell darálni. Ehhez használhatod a húsdaráló kis méretű tárcsáját vagy a diódarálót, esetleg konyhai aprítógépet is. Ha nagyobb mennyiséget készítesz egyszerre, akkor a pucolással párhuzamosan érdemes végezni az aprítást, vagy újra meg kell langyosítani a gesztenyét (például mikróban), mert hidegen darálva szemcsés, üveges marad. | # A megpucolt gesztenyét még melegen le kell darálni. Ehhez használhatod a húsdaráló kis méretű tárcsáját vagy a diódarálót, esetleg konyhai aprítógépet is. Ha nagyobb mennyiséget készítesz egyszerre, akkor a pucolással párhuzamosan érdemes végezni az aprítást, vagy újra meg kell langyosítani a gesztenyét (például mikróban), mert hidegen darálva szemcsés, üveges marad. | ||
# A megfelelő íz és állag elérése érdekében adj 20 dkg natúr darált gesztenyéhez 4 dkg mézet és 1 evőkanál rumot (esetleg vizet és rumaromát). Turmixgéppel vagy az aprítógéppel dolgozd össze, hogy teljesen sima legyen. Ha krémesebb változatra vágysz, egy kevés puha vajat is adhatsz hozzá. Tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. | # A megfelelő íz és állag elérése érdekében adj 20 dkg natúr darált gesztenyéhez 4 dkg mézet és 1 evőkanál rumot (esetleg vizet és rumaromát). Turmixgéppel vagy az aprítógéppel dolgozd össze, hogy teljesen sima legyen. Ha krémesebb változatra vágysz, egy kevés puha vajat is adhatsz hozzá. Tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. | ||
60. sor: | 60. sor: | ||
* [https://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/gesztenyepure Gesztenyepüré klasszikus receptje] | * [https://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/gesztenyepure Gesztenyepüré klasszikus receptje] | ||
* [http://femina.hu/recept/gesztenyepure_hazilag/ Gesztenyepüré pár hozzávalóból] | * [http://femina.hu/recept/gesztenyepure_hazilag/ Gesztenyepüré pár hozzávalóból] | ||
− | |||
− |