Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Hálanaplót vezetni

Hogyan kell Hálanaplót vezetni?

Halanaplo.jpg

Albert Einstein nagyon találóan megfogalmazta, hogy állhatunk hozzá a világhoz. „Csak két dologban hihetsz: vagy abban, hogy a világon minden csoda, vagy abban, hogy semmi sem.” A hálanapló egy jó lehetőség arra, hogy elgondolkozz, vajon te látsz e csodákat magad körül.

Lépések

 1. Válassz egy megfelelő füzetet, amely a naplód lesz. Nem kell túlbonyolítani. Nem a külső számít, hanem amit beleírsz. Ugyanakkor olyan legyen, amit szeretsz kézbe venni. Akár egy kis rajzzal, matricával vagy képpel feldobhatod, személyesebbé teheted a borítót.
 2. Legyél következetes. Minden nap szánj időt a naplóírásra. Legyen ez egy szokás, lehetőleg a nap ugyanabban a szakában (pl.: felkeléskor vagy lefekvéskor), hogy könnyen beépíthesd a napi rutinba.
 3. Határozd meg, hogy mennyi napi hálatéma a célod. Természetesen nem kell mindig ehhez ragaszkodnod, de irányadónak jó, ha tudod, mihez tartsd magad. Ha egyszerűen nincs több téma, akkor ne stresszelj a kitalálásukon.
 4. Ha hirtelen semmi sem jut eszedbe, hogy miért lehetsz hálás, akkor próbálj egy kicsit csendben lenni és koncentrálni.
  • Nézz körbe a környezetedben. Mit látsz magad körül, magadon, amiért hálás lehetsz? Gondolj apró, konkrét dolgokra. Például egy szép képre, amit kaptál vagy egy kedves ruhadarabodra.
  • Vagy átválthatsz szélesebb perspektívára is. Például hálás lehetsz, hogy van házad, ahol lakhatsz. Vannak barátaid, akikkel közösen tudtok nevetni.
 5. Legyél konkrét a hálanapló írásakor. Általánosítás helyett írj minél több részletes hálatémát. Például ahelyett, hogy hálás vagyok az egészségemért, írhatod, hogy hálás vagyok, hogy ma is sétálva tudtam menni a munkahelyemre és nem fájt semmim.
 6. Fordítsd a negatívumokat pozitívumokká. A hálanapló abban is segíthet, hogy meglásd a negatív dolgokban is a jót. Bár ez sokszor nehéz feladat, de a rossz helyzetekben is találhatsz olyat, amiből tanultál valamit.
 7. Éld meg mindazt, amit leírsz a naplóba. A hálanapló lényege, hogy segítsen pozitív hálás életmód kialakításában. Mindaz, amit leírtál legyen hatással az életedre. Ha tudatosítod magadban, hogy mennyi mindenért lehetsz hálás, máris máshogy indulsz neki a napodnak.


Tippek

 • Ha közelebb áll hozzád az elektronikus naplóírás, akkor ott is megteheted. Írhatsz például hála blogot, vagy közösségi oldalakon megoszthatod ismerőseiddel is, hogy aznap miért vagy hálás.
 • A hálatémák felsorolását összekötheted imádsággal is. Megköszönheted Istennek, hogy mennyi minden ajándékot kaptál.
 • Olvasd vissza rendszeresen a naplódat. Ezzel erősíted magadban a pozitív hozzáállást.
 • A boltokban vásárolhatsz külön erre a célra készült naplót, vagy az interneten letölthetsz sablonokat, mellyel még színesebbé teheted a naplódat.


Amire szükséged lehet

 • napló
 • hálatéma
 • rendszeresség


Figyelmeztetések

 • Mérd fel, hogy milyen rendszerességgel szeretnéd vezetni a hálanaplódat. Lehet, hogy ha naponta vezeted, akkor csupán egy rutinná válik számodra a naplóvezetés, és elveszti azt a cél, amiért belekezdtél.
 • Mindig legyél nyitott a nem várt helyzetekre. Lehet, hogy meg van a rendszered, hogy mikor vezeted a naplódat, de ha hirtelen egy nagyszerű dolog történik veled, érzed szabadnak magad arra, hogy leírd.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk