Hálaadásnapi vacsorát adni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. november 30., 21:24-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell hálaadásnapi vacsorát adni? == right|250px A Hálaadás ünnepe egy tengeren túlról érkezett hagyomány, aminek az üzenetére …”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell hálaadásnapi vacsorát adni?

Asztali.jpg

A Hálaadás ünnepe egy tengeren túlról érkezett hagyomány, aminek az üzenetére érdemes odafigyelni. Amerikában az első hálaadást 1621-ben ünnepelték. A Mayflower fedélzetén az Újvilágba érkező telepesek fele az első télen meghalt a hideg és az éhezés következtében. A wampanoag indián törzs ekkor kezdte segíteni és tanítani őket termeszteni, gazdálkodni. A következő ősszel már hatalmas betakarítás zajlott, így várhatták a telet. A telepesek vezetője a túlélőkkel hatalmas ünnepséget rendezett, hogy megköszönje Istennek a bőséges termést. Ezt az indiánokkal együtt ünnepelték meg.


[szerkesztés] Lépések

  1. Időpont: november negyedik csütörtöke (ez az USA-ban hagyomány, míg Kanadában október második hétfőjén tartják).
  2. Írd össze a vendéglistát.
  3. Tervezd meg a menüt. A tipikus hálaadásnapi vacsorák alapfogásai:
    • Egészben sült pulyka. Ehhez többféle recept is létezik. A lényeg, hogy fűszeres és puha legyen a végeredmény.
    • Pulykagravy – szaftos szósz. A sülő pulyka mellé pakolj be zöldségeket sülni. Majd a pulyka alatt összegyűlt szaftot szűrd le és a sült zöldségekkel turmixold össze. Adj hozzá 1-2 tk lisztet vagy kukoricakeményítőt, sót, borsot, esetleg kevés bort, majd folyamatosan kavargatva sűrűre főzd össze.
    • Töltelék. A tölteléket készítsd el külön. Egy tökéletes verzió, ha vajban üvegesre párolsz vörös-, és fokhagymát, majd megszórod darált dióval, kevés cukorral, sóval, borssal, durvára vágott petrezselyemmel és annyi zsemlemorzsával, hogy összetapadjon. Jól pirítsd át. Töltelék tippek
    • Párolt zöldbab. Plusz ízt ad neki, ha párolás után kevés vajon megpirítod, majd egész mustármaggal megszórod, és beteszed egy kicsit a sütőbe reszelt sajttal a tetején, pár lehelet vékony lilahagyma-szelet társaságában.
    • Sütőtökös pite: sokkal finomabb lesz, ha alapként kekszes sajttorta tésztát készítesz, majd arra öntöd a sütőtökös masszát.
    • Áfonyamártás. Készen is lehet kapni a boltokban, de te magad is elkészítheted friss/fagyasztott gyümölcsből.
    • Krumpli:
      • Ha krumplipüré mellett döntöttél, akkor keverj hozzá ízlés szerint vajat, tejfölt, szerecsendiót.
      • Fűszeres sült krumpliként is elkészíteni. Először főzd meg enyhén sós vízben a megpucolt és kockára vágott krumplit, majd borítsd bele egy tepsibe. Öntözd meg kis zsiradékkal (csirkezsír) vagy olivaolajjal, told be a sütőbe. Mielőtt teljesen megpirulna, vedd ki, szórd meg kis szerecsendióval, sóval, borssal, és petrezselyemmel, majd tedd vissza még picit.
      • A hercegnő krumpli sem rossz választás: a krumplipüréből habnyomóval készíts kis tornyokat egy tepsibe, majd sütőben pirítsd meg.
    • Friss zsemle. Tálald szép kosárkában.
    • Egyéb: köretek, saláták (pl. kukoricasaláta, joghurtos lilakáposzta saláta, párolt kelbimbó), szószok (pl. padlizsánkrém), desszertek (pl. különböző ízesítésű piték, muffin)
  4. Gondold át, hogy mennyi hozzávaló kell ennyi emberre.
  5. Ha egyedül sok lenne ezt a rengeteg fogást elkészítened, akkor kérj segítséget a meghívottaktól. Dobjátok össze a menüt, előre megbeszélve, hogy ki mit hoz. Valamint az előkészületeket is megoldhatjátok együtt.Ennek szellemében vásárolj/vásároljatok be, és kezdődhet a sütés-főzés!
  6. Teríts meg esztétikusan! Válaszd ki, milyen színek fognak dominálni az asztalnál, majd ízlésesen rendezd el a terítéket. Ügyelj, hogy minden fogást legyen mibe szedni, legyen elég szedőkanál, pohár, stb. Magukat a fogásokat is feldíszítheted. Jó hangulatot teremt, ha állítasz pár gyertyát/mécsestvagy egy csokor virágot az asztalra. Asztali dekoráció
  7. Közvetlenül étkezés előtt vagy után oszd meg a többiekkel, hogy mi is az a hálaadás, majd mondd el, hogy te miért vagy hálás ebben az évben. Utánad körkérdésként mindenki mondjon pár dolgot az életéből, amiért hálát ad. Hajlamosak vagyunk a panaszkodásra, így ezt az időt teljesen fordítsátok ezekre az örömteli dolgokra. Észrevehetjük, hogy minden nap van valami – ha csak egy kis dolog is – ami örömet és boldogságot okoz.


[szerkesztés] Tippek

  • Tipp a pulyka sütéséhez: a sütési idő hossza egyenes arányban áll a súlyával. * Például ha van egy 5 kg-os pulykád, akkor arra számolj kb.3-3,5 óra sütési időt. A végén fólia nélkül is piríts rá, ami kb. még fél óra.
  • Ráhangolódásként vagy éppen levezetésként közösen megnézhetitek a Jóbarátok hálaadásról szóló híres epizódjait.
  • A Hálaadást mindig hatalmas leárazások követik a boltokban, azaz a Black Friday.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • vendégek
  • hozzávalók a menühöz(legfontosabbak a pulyka, zöldbab, áfonyamártás, sütőtök)
  • díszítéshez, terítéshez kellékek, pl.:gyertyák, színes szalvéta


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Díszként csak kevés helyet foglaló tárgyakat tegyél az asztalra, hogy ne kelljen összeszorított könyökkel étkeznetek.
  • Ne csupán a finom ételekről szóljon ez az este, hanem éljétek meg közösen a lelki oldalát is.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk