„Gyorsabbá tenni a számítógépet” változatai közötti eltérés

A Hogyankell.hu wikiből

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right Sokan, akik kevésbé jártasak a számítógépek kezelésében, szenvednek attól, hogy lassú a gép…”)
 
 
31. sor: 31. sor:
 
* [https://www.rackhost.hu/wiki/Sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p_gyors%C3%ADt%C3%A1sa Rackhost Tudásbázis]
 
* [https://www.rackhost.hu/wiki/Sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p_gyors%C3%ADt%C3%A1sa Rackhost Tudásbázis]
 
* [http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/how-to Windows Hogyan]
 
* [http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/how-to Windows Hogyan]
 +
 +
[[Kategória:Számítástechnika-műszaki-cikkek]]

A lap jelenlegi, 2013. november 26., 09:23-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell Gyorsabbá tenni a számítógépet?

SpeedUpPC 180.jpg
Sokan, akik kevésbé jártasak a számítógépek kezelésében, szenvednek attól, hogy lassú a gépük, pedig az akár alig egy éve lett vásárolva. Függetlenül attól, észleltünk-e már számottevő lassulást, az alábbi lépéseket érdemes rendszeresen elvégezni, hogy megelőzzük a bajt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szükségtelen programok törlése
  Minél hosszabb ideje használjuk a gépünket, annál több minden, felesleges programok, fájlok kerültek már fel rá, ezeket azonban célszerű kiszelektálni. Ugyanis minél több program van feltelepítve, annál lassabbá válik a gépünk is, különösen, ha azok már induláskor is futni kezdenek. A vezérlőpult/programok és szolgáltatásokat megnyitva meg kell jelennie a programok eltávolítása vagy módosítása ablaknak, itt tudjuk kitörölni azokat, amikre nincs szükségünk. Fontos, hogy csak azokat a programokat töröljük, amikről pontosan tudjuk, hogy micsodás és tényleg szükségtelenül vannak a gépen. Ilyenek lehetnek a toolbarok, különböző asztali alkalmazások, illetve azok a programok, amiket egyszer egy konkrét feladathoz, problémához letöltöttünk, de azóta nem használtuk
 2. Lemezkarbantartó
  Az olyan szükségtelen fájloktól szabadítja meg gépünket, mint a lomtárban lévő, törölt fájlok, ideiglenes fájlok, rendszerfájlok, melyek nem kellenek már. A lemezkarbantartót a start menü/minden program/kellékek/rendszereszközökön belül találhatjuk meg.
 3. Töredezettségmentesítés
  Ugyanúgy, ahogy a lemezkarbantartó, a töredezettségmentesítő is a start menü/minden program/kellékek/rendszereszközök útvonalon érhető el. A töredezettségmentesítés rendszerezi azokat a sérült, töredezett fájlokat, melyek állapotuk okán lassítják a gépet.
 4. Teljesítmény hibaelhárító
  Azokat a hibákat javítja ki, melyek ronthatják gépünk teljesítményét, mint például ha túl sok program akar egyszerre futni, illetve a gép elindításakor túl sok programot kellene a rendszernek elindítani. Fontos, hogy indításkor csak a valóban szükséges programok induljak automatikusan és használat során se fusson szükségtelenül sok program, például ugyanannak a programnak egy régebbi és egy újabb verziója. Ezek mind használhatják a gép memóriáját és visszafoghatják a teljesítmény.
 5. Vírusok és kémprogramok ellenőrzése
  Egyfelől ügyeljünk rá, hogy csak egy vírusirtó legyen a gépünkön. Kettő nem hogy nem jelent nagyobb védelmet, de lényegesen visszafoghatja a gép gyorsaságát.
  Amennyiben van már egy jó vírusirtónk, érdemes beállítani, hogy az rendszeresen frissítse magát és futtasson vírusellenőrzést. Minimum havonta egyszer teljes ellenőrzést csináljunk!
  A vírusellenőrzés mellett ne hanyagoljuk el a kémprogram ellenőrzés futtatását se! Erre a legcélszerűbb a Spybot Search & Destroy programot használni, mely ingyenesen elérhető bárki számára.
 6. Vizuális effektek kikapcsolása
  Amennyiben a fentieket már mind megcsináltuk, további segítséget jelenthet, ha a vizuális elemeket is mérsékeljük. Ez különösen teljes képernyős játékoknál jelenthet problémát, a windows ilyenkor sok esetben még fel is ajánlja az egyszerűbb megjelenítésre való átállítást a jobb teljesítmény érdekében.
  A vizuális effekteket a vezérlőpult/teljesítményadatok és eszközök/vizuális hatások beállítása menüpontban tudjuk átállítani. itt választhatjuk ki, hogy mi a fontosabb számunkra: a jobb teljesítmény vagy a jobb megjelenítés, s ehhez igazítja a windows a megjelenítését.


[szerkesztés] Tippek

 • A CCleaner nevü program a legtöbb, fent felsorolt tevékenységeket egymaga is el tudja látni, így a telepítésével lényegesen leegyszerűsíthető az egész karbantartási folyamat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy jó vírusírtó program. Érdemes utánaolvasni az egyes programoknak, megnézni a felhasználói véleményeket és nem a legelsőt feltelepíteni, amit ingyen megtalálunk.
 • Kémprogram ellenőrző, írtó program, mint például a Spybot Search & Destroy
 • Odafigyelés és őszinteség: ne töröljünk semmi olyat, amiről nem vagyunk biztosak, hogy mire szolgál, de ne is tartsunk meg olyan programokat, amiket már hónapok óta nem használtuk. Higgyük el, ha eddig nem kellett, a jövőben se fog, feleslegesen ne terheljük vele a gépet!


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig készítsünk biztonsági mentést egy-egy nagyobb karbantartás után! Sosem árt, ha van egy még jól működő állapot, melyre probléma esetén visszaállíthatjuk a gépet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Novalyn