Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Gyertyát önteni

22 bájt hozzáadva, 2014. február 19., 19:31
Viaszgyertya elkészítése
== Lépések ==
# '''Válaszuk ki az alapanyagot: gyertyaviasz vagy zselégyertya''', e két alapanyagból szokás gyertyát készíteni. Hasonló az elkészítési módjuk, de eltérő az alapanyaguk. Mindkét gyertyánál gyertyát tudjuk dekorálni és illattal gazdagítani, formázni. A gyertyaviasz lehet méhviaszból, paraffinból, vagy sztearinból. A különbség köztük főleg az '''olvadási pontban''' leledzik: a '''méhviaszé''' 65°C, a '''paraffiné''' 54°C, míg a '''szteariné''' 74°C. # Valamint az égési hosszúságban is van különbség köztük: a paraffin ég legtovább, a méhviasz közepes égésű, míg a sztearin a legrövidebb ideig égő anyag. Közülük a méhviasz az, mely igazán jó hatással van a légutakra, így érdemes belecsempészi a gyertya alapjába. Ezen kívül készíthetünk a megmaradt gyertyákból, illetve viaszporból is gyertyát.
# '''Készítsünk vízfürdőt''': tegyünk fel egy lábosba vizet forrni - kb. a lábos feléig legyen víz benne. Később ebbe a vízben fogjuk megolvasztani az alapanyagot, mint ha csokit olvasztanánk. Erre azért van szükség, mert ha csak simán felmelegítenénk a viaszt, az felforrna és kezelhetetlen lenne az állaga, valamin elég tűzveszélyes!
=== Viaszgyertya elkészítése ===
# A viaszgyertya alapanyag paraffinból van, így ne tévesszük össze, ha vásároljuk a boltban.
# Egy kisebb főzőedénybe tegyük bele a viaszt. Ha régebbi elhasznált viasszal dolgozunk, minél kisebb darabokra, törjük szét és tegyük bele a tálba. Ha Amennyiben színes gyertyát szeretnénk, szerezzünk be színező anyagnak különböző színű viaszdrazsékat, amelyből egy evőkanálnyit tegyünk a viaszforgácshoz és olvasszuk együtt fel. Amennyiben illatos gyertyát akarunk, szükségünk lesz illatanyagokra, illóolaj formájában. Ezt szintén az olvasztáskor adagoljuk pár csepp formájában a viaszos alaphoz.
# '''A kanóc rögzítése''': tegyünk ki egy kisebb hosszúkás fémdobozt vagy konzervdobozt (ügyeljünk rá, hogy bírja a magasabb hőmérsékletet). Kétféleképpen tehetjük a kanócot a dobozba: kapható '''talpas kanóc''', azt a már megolvasztott pár csepp viasszal tudjuk rögzíteni a doboz aljára, amit várjunk meg, hogy megszáradjon. '''A másik módszer''', hogy a fémdoboz alján a késhegyével, vagy az olló végével egy apró lyukat szúrunk (aminél figyeljünk, hogy csak akkora lyukat csináljunk, amekkora szükséges), és a egyik végét a kanócnak átdugjuk rajta, míg az üres részen hagyott kanócvégét egy csipesszel megfogjuk, és a doboz tetejére rakjuk. Ez biztosítja majd, hogy a kanóc egyenesen álljon a gyertyában, és ne mozduljon el. Próbáljunk pamut kanócot beszerezni, mert a műszálasnak égéskor nincs jó illata.
# Helyezzük bele a vízgőzbe a viaszos főzőedényt, és olvasszuk addig míg folyékony állagú nem lesz.
# Amikor felolvadt, öntsük bele egy formába, és kb. 10-12 óra dermedési idő szükséges a szilárd halmazállapot eléréséhez. Ezt gyorsíthatjuk, ha hűtőbe tesszük. Készíthetünk rétegelt színes gyertyát is, ekkor minden réteget meg kell várnunk míg megdermed és utána tudjuk csak rétegelve ráönteni a többit.
# Ha teljesen szilárd állapotú a gyertyaviasz kihúzhatjuk a formából és meggyújtásra kész. Ha nem jön ki egyből, ütögessük az asztalhoz picit, vagy tegyük be pár másodpercre a vízfürdőbe a formával együtt.
 
=== Viaszgranulátumból vagy viaszporból készült gyertya ===
# Hasonló az elkészítése, mint a viaszgyertyánál, tegyük bele vízfürdőbe egy kisebb edényt, és szórjuk bele a viaszport, hogy feltudjon oldódni. Amikor folyós állagot kap, az előzőekhez hasonlóan kitudjuk önteni egy formába. Amikor olvasztjuk a port, illatanyagot és színezőanyagot is hozzáadhatunk.
== Amire szükséged lehet ==
* Gyertyaviasz vagy zselégyertyazselé
* Talpas kanóc
* Lábos
Névtelen felhasználó