„Gyertyát önteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Amire szükséged lehet)
(Viaszgyertya elkészítése)
 
(6 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell gyertyát önteni? ==
 
== Hogyan kell gyertyát önteni? ==
  
Egy olyan kiegészítőnek mindig helye van a háztartásban, mint a gyertya. Legyen szó akár egy relaxációról, ünnepről, megemlékezésről, egy romantikus estéről. Bármelyik alkalomhoz illő lehet a gyertya, s rengeteg formában, illatban is hozzájuthatunk. A gyertya régebben még a világításra szolgált, most már inkább a hangulatunkért felelős. Egy igazán olcsó eszköz, amit akár otthon is elkészíthetünk és segítségével meghitt hangulatot varázsolhatunk. A boltban vásárolt maradékokat praktikusan újra hasznosíthatjuk. Akár a gyerekeinkkel együtt is elkészíthetjük, de feltétlen csak szülő felügyelet mellett!
+
[[Fájl:Gy.jpg|right]]
 
+
Egy olyan kiegészítőnek mindig helye van a háztartásban, mint a gyertya. Legyen szó akár egy relaxációról, ünnepről, megemlékezésről, vagy egy romantikus estéről. Bármelyik alkalomhoz illő lehet a gyertya, s rengeteg formában, illatban is hozzájuthatunk. A gyertya régebben még a világításra szolgált, most már inkább a hangulatunkért felelős. Egy igazán olcsó eszköz, amit akár otthon is elkészíthetünk és segítségével meghitt hangulatot varázsolhatunk. A boltban vásárolt maradékokat praktikusan újra hasznosíthatjuk. Akár a gyerekeinkkel együtt is elkészíthetjük, de feltétlen csak szülő felügyelet mellett!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''Válaszuk ki az alapanyagot:  gyertyaviasz vagy zselégyertya''', e két alapanyagból szokás gyertyát készíteni. Hasonló az elkészítési módjuk, de eltérő az alapanyaguk. Mindkét gyertyánál tudjuk dekorálni és illattal gazdagítani, formázni. A gyertyaviasz lehet méhviaszból, paraffinból, vagy sztearinból. A különbség köztük főleg az '''olvadási pontban''' leledzik: a '''méhviaszé''' 65°C, a '''paraffiné''' 54°C, míg a '''szteariné''' 74°C. # Valamint az égési hosszúságban is van különbség köztük: a paraffin ég legtovább, a méhviasz közepes égésű, míg a sztearin a legrövidebb ideig égő anyag. Közülük a méhviasz az, mely igazán jó hatással van a légutakra, így érdemes belecsempészi a gyertya alapjába. Ezen kívül készíthetünk a megmaradt gyertyákból, illetve viaszporból is gyertyát.
+
# '''Válaszuk ki az alapanyagot:  gyertyaviasz vagy zselégyertya''', e két alapanyagból szokás gyertyát készíteni. Hasonló az elkészítési módjuk, de eltérő az alapanyaguk. Mindkét gyertyát tudjuk dekorálni és illattal gazdagítani, formázni. A gyertyaviasz lehet méhviaszból, paraffinból, vagy sztearinból. A különbség köztük főleg az '''olvadási pontban''' leledzik: a '''méhviaszé''' 65°C, a '''paraffiné''' 54°C, míg a '''szteariné''' 74°C. # Valamint az égési hosszúságban is van különbség köztük: a paraffin ég legtovább, a méhviasz közepes égésű, míg a sztearin a legrövidebb ideig égő anyag. Közülük a méhviasz az, mely igazán jó hatással van a légutakra, így érdemes belecsempészi a gyertya alapjába. Ezen kívül készíthetünk a megmaradt gyertyákból, illetve viaszporból is gyertyát.
 
# '''Készítsünk vízfürdőt''': tegyünk fel egy lábosba vizet forrni - kb. a lábos feléig legyen víz benne. Később ebbe a vízben fogjuk megolvasztani az alapanyagot, mint ha csokit olvasztanánk. Erre azért van szükség, mert ha csak simán felmelegítenénk a viaszt, az felforrna és kezelhetetlen lenne az állaga, valamin elég tűzveszélyes!
 
# '''Készítsünk vízfürdőt''': tegyünk fel egy lábosba vizet forrni - kb. a lábos feléig legyen víz benne. Később ebbe a vízben fogjuk megolvasztani az alapanyagot, mint ha csokit olvasztanánk. Erre azért van szükség, mert ha csak simán felmelegítenénk a viaszt, az felforrna és kezelhetetlen lenne az állaga, valamin elég tűzveszélyes!
 
=== Viaszgyertya elkészítése ===
 
=== Viaszgyertya elkészítése ===
 
# A viaszgyertya alapanyag paraffinból van, így ne tévesszük össze, ha vásároljuk a boltban.
 
# A viaszgyertya alapanyag paraffinból van, így ne tévesszük össze, ha vásároljuk a boltban.
# Egy kisebb főzőedénybe tegyük bele a viaszt. Ha régebbi elhasznált viasszal dolgozunk, minél kisebb darabokra, törjük szét és tegyük bele a tálba. Ha színes gyertyát szeretnénk, szerezzünk be színező anyagnak különböző színű viaszdrazsékat, amelyből egy evőkanálnyit tegyünk a viaszforgácshoz és olvasszuk együtt fel. Amennyiben illatos gyertyát akarunk, szükségünk lesz illatanyagokra, illóolaj formájában. Ezt szintén az olvasztáskor adagoljuk pár csepp formájában a viaszos alaphoz.
+
# Egy kisebb főzőedénybe tegyük bele a viaszt. Ha régebbi elhasznált viasszal dolgozunk, minél kisebb darabokra, törjük szét és tegyük bele a tálba. Amennyiben színes gyertyát szeretnénk, szerezzünk be színező anyagnak különböző színű viaszdrazsékat, amelyből egy evőkanálnyit tegyünk a viaszforgácshoz és olvasszuk együtt fel. Amennyiben illatos gyertyát akarunk, szükségünk lesz illatanyagokra, illóolaj formájában. Ezt szintén az olvasztáskor adagoljuk pár csepp formájában a viaszos alaphoz.
 
# '''A kanóc rögzítése''': tegyünk ki egy kisebb hosszúkás fémdobozt vagy konzervdobozt (ügyeljünk rá, hogy bírja a magasabb hőmérsékletet). Kétféleképpen tehetjük a kanócot a dobozba: kapható '''talpas kanóc''', azt a már megolvasztott pár csepp viasszal tudjuk rögzíteni a doboz aljára, amit várjunk meg, hogy megszáradjon. '''A másik módszer''', hogy a fémdoboz alján a késhegyével, vagy az olló végével egy apró lyukat szúrunk (aminél figyeljünk, hogy csak akkora lyukat csináljunk, amekkora szükséges), és a egyik végét a kanócnak átdugjuk rajta, míg az üres részen hagyott kanócvégét egy csipesszel megfogjuk, és a doboz tetejére rakjuk. Ez biztosítja majd, hogy a kanóc egyenesen álljon a gyertyában, és ne mozduljon el. Próbáljunk pamut kanócot beszerezni, mert a műszálasnak égéskor nincs jó illata.
 
# '''A kanóc rögzítése''': tegyünk ki egy kisebb hosszúkás fémdobozt vagy konzervdobozt (ügyeljünk rá, hogy bírja a magasabb hőmérsékletet). Kétféleképpen tehetjük a kanócot a dobozba: kapható '''talpas kanóc''', azt a már megolvasztott pár csepp viasszal tudjuk rögzíteni a doboz aljára, amit várjunk meg, hogy megszáradjon. '''A másik módszer''', hogy a fémdoboz alján a késhegyével, vagy az olló végével egy apró lyukat szúrunk (aminél figyeljünk, hogy csak akkora lyukat csináljunk, amekkora szükséges), és a egyik végét a kanócnak átdugjuk rajta, míg az üres részen hagyott kanócvégét egy csipesszel megfogjuk, és a doboz tetejére rakjuk. Ez biztosítja majd, hogy a kanóc egyenesen álljon a gyertyában, és ne mozduljon el. Próbáljunk pamut kanócot beszerezni, mert a műszálasnak égéskor nincs jó illata.
 
# Helyezzük bele a vízgőzbe a viaszos főzőedényt, és olvasszuk addig míg folyékony állagú nem lesz.
 
# Helyezzük bele a vízgőzbe a viaszos főzőedényt, és olvasszuk addig míg folyékony állagú nem lesz.
# Amikor felolvadt, öntsük bele egy formába, és kb. 10-12 óra dermedési idő szükséges a halmazállapot eléréséhez. Ezt gyorsíthatjuk, ha hűtőbe tesszük. Készíthetünk rétegelt színes gyertyát is, ekkor minden réteget meg kell várnunk míg megdermed és utána tudjuk csak rétegelve ráönteni a többit.
+
# Amikor felolvadt, öntsük bele egy formába, és kb. 10-12 óra dermedési idő szükséges a szilárd halmazállapot eléréséhez. Ezt gyorsíthatjuk, ha hűtőbe tesszük. Készíthetünk rétegelt színes gyertyát is, ekkor minden réteget meg kell várnunk míg megdermed és utána tudjuk csak rétegelve ráönteni a többit.
 
# Ha teljesen szilárd állapotú a gyertyaviasz kihúzhatjuk a formából és meggyújtásra kész. Ha nem jön ki egyből, ütögessük az asztalhoz picit, vagy tegyük be pár másodpercre a vízfürdőbe a formával együtt.
 
# Ha teljesen szilárd állapotú a gyertyaviasz kihúzhatjuk a formából és meggyújtásra kész. Ha nem jön ki egyből, ütögessük az asztalhoz picit, vagy tegyük be pár másodpercre a vízfürdőbe a formával együtt.
 +
 
=== Viaszgranulátumból vagy viaszporból készült gyertya ===
 
=== Viaszgranulátumból vagy viaszporból készült gyertya ===
 
# Hasonló az elkészítése, mint a viaszgyertyánál, tegyük bele vízfürdőbe egy kisebb edényt, és szórjuk bele a viaszport, hogy feltudjon oldódni. Amikor folyós állagot kap, az előzőekhez hasonlóan kitudjuk önteni egy formába. Amikor olvasztjuk a port, illatanyagot és színezőanyagot is hozzáadhatunk.
 
# Hasonló az elkészítése, mint a viaszgyertyánál, tegyük bele vízfürdőbe egy kisebb edényt, és szórjuk bele a viaszport, hogy feltudjon oldódni. Amikor folyós állagot kap, az előzőekhez hasonlóan kitudjuk önteni egy formába. Amikor olvasztjuk a port, illatanyagot és színezőanyagot is hozzáadhatunk.
36. sor: 37. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* Gyertyaviasz vagy zselé
+
* Gyertyaviasz vagy gyertyazselé
 
* Talpas kanóc
 
* Talpas kanóc
 
* Lábos
 
* Lábos

A lap jelenlegi, 2014. február 19., 19:31-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell gyertyát önteni?

Gy.jpg

Egy olyan kiegészítőnek mindig helye van a háztartásban, mint a gyertya. Legyen szó akár egy relaxációról, ünnepről, megemlékezésről, vagy egy romantikus estéről. Bármelyik alkalomhoz illő lehet a gyertya, s rengeteg formában, illatban is hozzájuthatunk. A gyertya régebben még a világításra szolgált, most már inkább a hangulatunkért felelős. Egy igazán olcsó eszköz, amit akár otthon is elkészíthetünk és segítségével meghitt hangulatot varázsolhatunk. A boltban vásárolt maradékokat praktikusan újra hasznosíthatjuk. Akár a gyerekeinkkel együtt is elkészíthetjük, de feltétlen csak szülő felügyelet mellett!

[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszuk ki az alapanyagot: gyertyaviasz vagy zselégyertya, e két alapanyagból szokás gyertyát készíteni. Hasonló az elkészítési módjuk, de eltérő az alapanyaguk. Mindkét gyertyát tudjuk dekorálni és illattal gazdagítani, formázni. A gyertyaviasz lehet méhviaszból, paraffinból, vagy sztearinból. A különbség köztük főleg az olvadási pontban leledzik: a méhviaszé 65°C, a paraffiné 54°C, míg a szteariné 74°C. # Valamint az égési hosszúságban is van különbség köztük: a paraffin ég legtovább, a méhviasz közepes égésű, míg a sztearin a legrövidebb ideig égő anyag. Közülük a méhviasz az, mely igazán jó hatással van a légutakra, így érdemes belecsempészi a gyertya alapjába. Ezen kívül készíthetünk a megmaradt gyertyákból, illetve viaszporból is gyertyát.
  2. Készítsünk vízfürdőt: tegyünk fel egy lábosba vizet forrni - kb. a lábos feléig legyen víz benne. Később ebbe a vízben fogjuk megolvasztani az alapanyagot, mint ha csokit olvasztanánk. Erre azért van szükség, mert ha csak simán felmelegítenénk a viaszt, az felforrna és kezelhetetlen lenne az állaga, valamin elég tűzveszélyes!

[szerkesztés] Viaszgyertya elkészítése

  1. A viaszgyertya alapanyag paraffinból van, így ne tévesszük össze, ha vásároljuk a boltban.
  2. Egy kisebb főzőedénybe tegyük bele a viaszt. Ha régebbi elhasznált viasszal dolgozunk, minél kisebb darabokra, törjük szét és tegyük bele a tálba. Amennyiben színes gyertyát szeretnénk, szerezzünk be színező anyagnak különböző színű viaszdrazsékat, amelyből egy evőkanálnyit tegyünk a viaszforgácshoz és olvasszuk együtt fel. Amennyiben illatos gyertyát akarunk, szükségünk lesz illatanyagokra, illóolaj formájában. Ezt szintén az olvasztáskor adagoljuk pár csepp formájában a viaszos alaphoz.
  3. A kanóc rögzítése: tegyünk ki egy kisebb hosszúkás fémdobozt vagy konzervdobozt (ügyeljünk rá, hogy bírja a magasabb hőmérsékletet). Kétféleképpen tehetjük a kanócot a dobozba: kapható talpas kanóc, azt a már megolvasztott pár csepp viasszal tudjuk rögzíteni a doboz aljára, amit várjunk meg, hogy megszáradjon. A másik módszer, hogy a fémdoboz alján a késhegyével, vagy az olló végével egy apró lyukat szúrunk (aminél figyeljünk, hogy csak akkora lyukat csináljunk, amekkora szükséges), és a egyik végét a kanócnak átdugjuk rajta, míg az üres részen hagyott kanócvégét egy csipesszel megfogjuk, és a doboz tetejére rakjuk. Ez biztosítja majd, hogy a kanóc egyenesen álljon a gyertyában, és ne mozduljon el. Próbáljunk pamut kanócot beszerezni, mert a műszálasnak égéskor nincs jó illata.
  4. Helyezzük bele a vízgőzbe a viaszos főzőedényt, és olvasszuk addig míg folyékony állagú nem lesz.
  5. Amikor felolvadt, öntsük bele egy formába, és kb. 10-12 óra dermedési idő szükséges a szilárd halmazállapot eléréséhez. Ezt gyorsíthatjuk, ha hűtőbe tesszük. Készíthetünk rétegelt színes gyertyát is, ekkor minden réteget meg kell várnunk míg megdermed és utána tudjuk csak rétegelve ráönteni a többit.
  6. Ha teljesen szilárd állapotú a gyertyaviasz kihúzhatjuk a formából és meggyújtásra kész. Ha nem jön ki egyből, ütögessük az asztalhoz picit, vagy tegyük be pár másodpercre a vízfürdőbe a formával együtt.

[szerkesztés] Viaszgranulátumból vagy viaszporból készült gyertya

  1. Hasonló az elkészítése, mint a viaszgyertyánál, tegyük bele vízfürdőbe egy kisebb edényt, és szórjuk bele a viaszport, hogy feltudjon oldódni. Amikor folyós állagot kap, az előzőekhez hasonlóan kitudjuk önteni egy formába. Amikor olvasztjuk a port, illatanyagot és színezőanyagot is hozzáadhatunk.

[szerkesztés] Zselégyertya készítése

  1. Egy hobbi vagy kreatív boltban szerezzünk be gyertyazselét.
  2. Vízfürdőben tudjuk majd megolvasztani a zselét, és akár illat vagy színezőanyagot hozzáönteni.
  3. Készítsünk ki egy félgömb alakú üvegpoharat, amibe beletudjuk önteni a zselét.
  4. Előbb illesszük bele a talpas kanócot, amire csepegtessünk pár csepp zselét és várjuk meg míg megdermed.
  5. Amikor stabilan fixálódott a zselé, egyszerűen öntsük rá a zseléviaszt.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha színes gyertyát készítünk, az olvasztásnál felhasználhatunk zsírkrétát is, ami megszínezi majd a viaszt
  • Ha megszeretnénk gyorsítani a már kiöntött viasz dermedését, tegyük be a hűtőbe
  • Díszítésként használhatunk bármilyen kiegészítőt: kagylót, dekorációs kavicsot, száraz növényeket/virágokat, üvegkavicsokat, üveggyöngyöt, csigát, és akár édes fűszerekkel (ánizs, fahéj, vanília, stb.) illatos gyertyát készíthetünk.
  • Amennyiben színes gyertyát szeretnénk, először a formába öntsünk ki egy réteg fehér viaszt, s mielőtt elkezdene megdermedni, csurgassunk bele színes viaszt, így sokszínű gyertyát kapunk.
  • A gyertyákhoz használhatunk illatanyagokat: folyékony illóolaj vagy illatanyagtömb formájában, de mértékkel használjuk őket, pár csepp elég belőlük.
  • A légbuborékokat úgy tudod elkerülni a zselénél, hogy ha az öntőformát végig meleg vízben tartod és úgy öntöd bele a formába.
  • Amikor díszítesz az öntés közben, érdemes fémből vagy üvegből készült tárgyakat használni, mivel ezek a zselé/viasz alján maradnak.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Gyertyaviasz vagy gyertyazselé
  • Talpas kanóc
  • Lábos
  • Fémdoboz
  • Illatanyag
  • Színezőanyag

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A már elkészült gyertya alá tegyél égésbiztos alátétet, mert a munka végére eléggé felforrósodhat.
  • Ha gyerekekkel csináljuk, mindig felnőtt felügyelete mellett tegyük!
  • Ha díszítőtárgyat használtunk a gyertyában, csak addig égessük, míg el nem éri, mert az könnyen meggyulladhat.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező