Gyümölcssörbetet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell gyümölcssörbetet készíteni?

Sorbet.jpg

A nyári forróságban a gyümölcssörbet (vagy franciásan szorbé) igazi felfrissülést jelent, ráadásul lényegesen könnyebb elkészíteni, mint a fagyit. A sörbetet nem csupán desszertként szokás fogyasztani, hanem a fő étkezés előtt is, hogy a szájpadlást megtisztítsa. Sörbetet fagylaltgéppel vagy egyszerű mélyhűtő segítségével is készíthetsz.

[szerkesztés] Lépések

  1. Készíts elő 2,5 bögre (kb. fél kg) friss gyümölcsöt. Amelyiket szükséges, hámozd meg, illetve vágd fel kisebb darabokra.
    • Trópusi sörbethez használj mangót és banánt, esetleg ananászt.
    • Hagyományosabb ízekhez remek kombináció a banán és az eper vagy a málna és az őszibarack.
  2. A gyümölcsdarabokra spricceljünk némi citromlét, hogy ne barnuljanak meg.
  3. Egy turmixgéppel pürésítsük a gyümölcsöt. Vélhetően több körben kell csinálnunk, kivéve, ha valami óriási turmixgéphez van szerencsénk. Minden körhöz adjunk egy evőkanál citromlét is, így jól össze tudjuk vele keverni.
  4. A pürét tegyük egy nagy tálba és tegyük a hűtőbe.
  5. Harmadbögrényi vizet és egy harmadbögrényi cukrot tegyünk egy főzőedénybe.
  6. Alacsony lángon gőzöld kb. 4 percig, majd egy percre forrald fel, ezt követően pedig vedd le a tűzről. Így kapsz egy egyszerű szirupot.
  7. A szirupot tegyük hőálló edénybe, és a hűtőben hűtsük le 30-60 percig, hogy teljesen hideg legyen.
  8. A szirupot keverjük össze a gyümölcspürével.
  9. Fedjük le, és 2-3 órára tegyük a mélyhűtőbe.
  10. Vegyük ki, és turmixoljuk össze.
  11. Tegyük vissza a mélyhűtőbe legalább 3 órára.
  12. Amikor tálaljuk, tegyünk rá mentaleveleket.

[szerkesztés] Tippek

  • Készíthetjük fagylaltgéppel is, ehhez kövessük a gyártó utasításait onnantól kezdve, hogy a szirupot összekevertük a gyümölcspürével.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • fél kg gyümölcs
  • turmixgép
  • citrom
  • tál
  • hűtő
  • mélyhűtő
  • víz
  • harmadbögrényi cukor
  • edény
  • keverőkanál
  • tűzhely
  • mentalevelek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Elég édes a sörbet, de csökkenthetjük a cukortartalmát azzal, ha a cukor egy része helyett gyümölcslét használunk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag