Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Gondozni a bazsalikomot

Szerkesztés Hogyan kell gondozni a bazsalikomot?

A bazsalikom gondozása nem egy nagy ördöngösség, de azért nem árt betartani néhány szabályt. Bazsalikom-leszedese.jpeg

Szerkesztés Lépések

  1. A földje mindig legyen nedves, de ne álljon a vízben. A bazsalikom szereti, ha nedves a földje, de úszni nem szeret. A már felnőtt bazsalikomot naponta egyszer öntözd meg reggelente, így a víznek lesz ideje beszívódni, illetve a feleslegnek elpárolognia.
  2. Ne öntözzük túl hideg vízzel, és ügyeljünk rá, hogy a leveleit ne érje víz.
  3. Amikor elkezd virágozni, a virágokat csípjük le. Amikor a virág bimbói feltűnnek, a bimbók alatti levélpár alatt csípjük le a virágot. A virágzás ugyanis egy olyan hormon termelődésével jár együtt, mely csökkenti a levelek aromáját, továbbá kisebb lombozatot növeszt a növény. Ha rajta hagyjuk a virágokat, látni fogjuk, hogy a növény nyurgább lesz, és a levelek kevésbé ízletesek.
  4. A bazsalikomnak kártevői nem igazán vannak. A leveleit csupán a csigák szokták megrágni. Ellenük segít, ha tojáshéjat megszárítunk, apróra törjük, és a bazsalikom körül szétszórjuk.
  5. Ha a bazsalikom elérte a megfelelő magasságot, a felső két pár levelet le lehet csípni. Ha jól megnézed, minden nagy levélnél láthatsz egy kis levélkét is. Ez, ha a szárat lecsíped jó közel hozzá (anélkül, hogy a kis kezdemények megsérülnének), felfelé fog nőni. Emellett a lecsípés azt is elősegíti, hogy a növényünk még erősebb és bokrosabb legyen.

Hogyan kell bazsalikomot ültetni?

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • öntözőkanna
  • tojáshéj

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A szár alsó részét soha ne csípjük le, mert akkor a bazsalikom túlságosan magasra és szerteszéjjel állóvá nő.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag