Gombát grillezni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. október 20., 07:29-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gombát grillezni? == right|250px A grillezett gomba egy '''nagyon finom és tápláló étel, kitűnően párosítható''' h…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell gombát grillezni?

Gombagrill.jpg

A grillezett gomba egy nagyon finom és tápláló étel, kitűnően párosítható húsokkal, illetve egyéb zöldségekkel. Egyaránt grillezhetőek a kisméretű, és a nagykalapú gombák is, csupán az elkészítési módjuk tér el kissé. Grillezésre fel!

[szerkesztés] Lépések

  1. Előkészítés
    • a gombákat befűszerezve, páclével locsolgatva ízletesen, szaftosan, pikánsan is el lehet készíteni. Páclé készítése: keverj össze egy kis olívaolajat sóval, borssal és zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom). De zöldfűszerek nélkül is nagyon finomak.
    • darabolás: a kis gombákat nem fontos összevágni, viszont a közepeseket és a nagyokat ujjnyi szeletekre vagy négybe érdemes elvágni. A nagykalapú gombákat meg is lehet tölteni, ilyenkor csak a tönköt kell eltávolítani előtte.
  2. Kis és közepes gombák grillezése:
    • egyszerű elkészítés: a gombákat a páclében forgasd meg, majd grillezhetőek is
    • továbbfejlesztett változat: nyársra felhúzva társítható hagymával, cukkinivel, paradicsommal, paprikával. Grillezés közben locsolgasd a páclével.
  3. Nagykalapú gombák (pl. csiperkegomba, őzlábgomba) grillezése:
    • az ujjnyi szeletekre vágott gombát páclével locsolgatva vagy csak simán sózva, borsozva kevés olajon mindkét oldalát hirtelen átsütve gyorsan elkészíthető
    • félbe vágva, nyársra felhúzva, egyéb zöldségekkel összesüthető
    • az egészben hagyott gombák tönkjeit eltávolítva töltött gomba készíthető. A töltelék állhat apró kockára vágott zöldségekből, gombatönkből, zöldfűszerekből, olívaolajból, tojásból, bacon-ből, mindezt sózva, borsozva. A tölteléket a gombafejekbe kanalazva addig grillezd, míg jól össze nem sülnek az alapanyagok.
    • a töltött gomba egyéb, sütést nem igénylő töltelékekkel is elkészíthető, pl. túróval. Ilyenkor a gombakalapokat grillezés után töltsd meg az előkészített töltelékekkel.


[szerkesztés] Tippek

  • A kakukkfű nem csak ízként remek párosítása a különféle gombáknak, ugyanis emésztést segítő fűszerként segít a nehéz ételként ismert gombák emésztésében.
  • Salátákban, pirítóson vagy önmagukban is fogyaszthatók.
  • A grillezett gombát ledarálva gombafasírt is készíthető.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • ehető gomba
  • olívaolaj
  • zöldfűszer, só, bors
  • grillsütő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A nem boltban vásárolt, erdőben szedett gombákat mindenképp vidd el gombavizsgálóhoz.
  • Ne fogyassz túl sok gombát egyszerre, ugyanis könnyen megüli a gyomrodat. A nehezebben emészthető ételek közé tartozik.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk