„Gluténmentesen étkezni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Amire szükséged lehet)
 
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell gluténmentesen étkezni? ==
 
== Hogyan kell gluténmentesen étkezni? ==
  
[[Fájl:Gluten-1.jpg|right|200px]]A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodásának a hatására csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk benne, hogyan kell kivitelezni a gluténmentes diétát.
+
[[Fájl:Gluten-1.jpg|right|200px]]A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodás miatt csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak, és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk abban, hogyan kell gluténmentesen étkezni.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''A gluténmentes étrend alapja:''' nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes. Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatóak. A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént. A feldolgozott élelmiszereknél minden esetben legyünk elővigyázatosak, ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén, mert a glutén jelenlétét szerepeltetni kell azon. Alapvetően glutént tartalmaznak: a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.  
+
# '''Gluténmentes élelmiszerek:''' nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes.
# '''Mire kell odafigyelni:''' napjainkban sok olyan élelmiszerből - amelyeknél kézenfekvő lenne a glutén jelenléte- kaphatóak már nagyon ízletes, gluténmentes alternatívák is. Például kenyerek, tésztafélék vagy édes péksütemények. A speciálisan gluténérzékenyeknek előállított termékek dietetikusok véleménye alapján diétás élelmiszerek minősülnek. A gluténmentes termékeket a képen látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).[[Fájl:Letöltés.jpg|right|200px]].
+
#* Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatók.  
# '''Mely élelmiszereket nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny?''' Minden olyan élelmiszertől, amely glutén tartalmú összetevőkből áll, tartózkodni kell. Ezek mindenekelőtt a kenyér, pékáru, tészták, sütemények és cereáliák (gabonafélék). Sok késztermék vagy feldolgozott élelmiszerben találhatunk glutént az összetevők között. A jobb és gyorsabb tájékozódáshoz nyújt segítséget, a termékek csomagolásán alkalmazott allergén-ismertető. Ebben a legfontosabb allergéneket (Pl.: glutén-, szója-, tejcukor-, tejfehérje, mogyoró-, szezám-, tojás-, hal-, kagyló-) kell a gyártóknak, az EU szabályozásának megfelelően megjeleníteni. Ez sajnos csak az előrecsomagolt élelmiszereknél lehetséges, a többi termékkel, amelyeket általában piacon vagy a pékségben szerzünk be, továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk.
+
#*A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént.  
 +
# '''Alapvetően glutént tartalmaz:''' a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok is gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.  
 +
# A '''gluténmentes termékeket''' a képen látható '''áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik''', vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).[[Fájl:Letöltés.jpg|right|200px]].
 
# '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
 
# '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
#* A csicseriborsóliszt, cirokliszt, quinoa liszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható.
+
#* A csicseriborsóliszt, cirokliszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható.
#* A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt pedig a sütemények készítéséhez ajánlott.  
+
#* A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt a sütemények készítéséhez ajánlott.  
 
#* Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga).
 
#* Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga).
 
# '''Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására!''' A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk.  Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
 
# '''Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására!''' A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk.  Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
# '''Amire oda kell figyelnünk a konyhában!''' Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj, gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.
+
# '''Amire oda kell figyelnünk a konyhában!''' Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.
# '''Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk?''' A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán, vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.
+
# '''Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk?''' A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 
* Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes
 
* Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes
* Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával az általa elkészített ételt, amelyet közös körben fogyasztanak el.
+
* Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával egy általa elkészített ételt, így változatosabban étkezhetünk mi is.
 
* Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén.
 
* Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén.
 
* A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket.   
 
* A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket.   
* Magunk is eltudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá.
+
* Magunk is el tudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá.
 
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
35. sor: 36. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okoz problémát.
+
* Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okozza-e a problémát.
* Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át teljesen tartanunk kell a diétát.
+
* Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át tartanunk kell a diétát.
* Figyeljünk oda minden termékek címkéire, mert bármi tartalmazhat lisztet, vagy glutént.
+
* Figyeljünk oda minden termék címkéjére, mert bármi tartalmazhat lisztet vagy glutént.
 
* Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem.
 
* Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem.
 
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
45. sor: 45. sor:
 
<youtube>aQCWNUYj3Mo</youtube>
 
<youtube>aQCWNUYj3Mo</youtube>
 
<youtube>6ROObvqTNhw</youtube>
 
<youtube>6ROObvqTNhw</youtube>
<youtube>z54VCgPUfbs</youtube>
 
<youtube>lpYOX0J6DUY</youtube>
 
<youtube>scp7b6nwb_s</youtube>
 
<youtube>5Fn3TpS5cdg</youtube>
 
<youtube>t3qU1OJ4upo</youtube>
 
<youtube>rWjCWKIiXho</youtube>
 
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* [http://www.fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas.php Gluténmentes diétáról minden fontos információ.]
+
* [http://www.fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas.php Minden fontos információ a gluténmentes diétáról.]
 
* [http://www.etelallergia.hu/allergia/biztosan_glutenmentes.htm A gluténérzékenységről.]
 
* [http://www.etelallergia.hu/allergia/biztosan_glutenmentes.htm A gluténérzékenységről.]
 
* [http://www.mixabc.hu/glutenmentes-etrend/ Gluténmentes étrend.]
 
* [http://www.mixabc.hu/glutenmentes-etrend/ Gluténmentes étrend.]
 
* [http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes Gluténmentes receptek.]
 
* [http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes Gluténmentes receptek.]
 +
 +
[[Kategória:Egészség]]
  
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Egészség]]

A lap jelenlegi, 2014. június 10., 14:00-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell gluténmentesen étkezni?

Gluten-1.jpg

A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodás miatt csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak, és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk abban, hogyan kell gluténmentesen étkezni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Gluténmentes élelmiszerek: nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes.
    • Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatók.
    • A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént.
  2. Alapvetően glutént tartalmaz: a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok is gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.
  3. A gluténmentes termékeket a képen látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).
    Letöltés.jpg
    .
  4. Helyettesítsük a búzalisztet! Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
    • A csicseriborsóliszt, cirokliszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható.
    • A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt a sütemények készítéséhez ajánlott.
    • Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga).
  5. Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására! A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
  6. Amire oda kell figyelnünk a konyhában! Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.
  7. Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk? A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.

[szerkesztés] Tippek

  • Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes
  • Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával egy általa elkészített ételt, így változatosabban étkezhetünk mi is.
  • Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén.
  • A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket.
  • Magunk is el tudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Dietetikus vagy táplálkozási szakértő
  • Gluténmentes termékek, lisztek
  • Orvosi vizsgálat
  • Gluténmentes szakboltok, éttermek
  • Daráló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okozza-e a problémát.
  • Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át tartanunk kell a diétát.
  • Figyeljünk oda minden termék címkéjére, mert bármi tartalmazhat lisztet vagy glutént.
  • Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező