„Galettét készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
(Lépések)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2024. március 27., 07:14-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell galettét készíteni?

Remek-galette-recept.jpg

A galette egy francia eredetű, egyszerűen elkészíthető, szabadformájú pite, amely bármilyen édes vagy sós töltelékkel megtölthető. Az alábbi lépések segítenek elkészíteni az alap galette tésztát és egy klasszikus sós változatot.

[szerkesztés] Lépések

  1. Alaptészta elkészítése:
  2. Hozzávalók:
 #* 250 g liszt
 #* 125 g hideg vaj, kockázva
 #* 1/2 teáskanál só
 #* 4-6 evőkanál hideg víz
  1. A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben.
  2. Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella):
  3. Hozzávalók:
 #* 3-4 érett paradicsom, vékonyan felszeletelve
 #* 200 g mozzarella, szintén vékony szeletekre vágva
 #* Friss bazsalikom levelek
 #* Só, bors és olívaolaj
  1. A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel.
  2. A galette összeállítása és sütése:
    • Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét.
    • Kenjük le a tészta szélét tojással vagy olívaolajjal, hogy szép aranybarna legyen sütés közben.
    • Süssük kb. 30-40 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna nem lesz.

[szerkesztés] Tippek

  • A galette tészta állaga kulcsfontosságú; ha túl lágy, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet.
  • A tölteléket variálhatjuk aszerint, ami éppen szezonális, vagy ami otthon található. Gyümölcsökkel, mint például barackkal vagy almával, édes galette-et készíthetünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Nagy tál a tészta összeállításához
  • Sütőpapír
  • Görgő a tészta kinyújtásához
  • Sütőlemez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A túl sok töltelék nehezítheti a galette sütését, és csöpögést okozhat a sütőben.
  • A sütési idő változhat a sütő típusától és a töltelék mennyiségétől függően, ezért érdemes a sütési idő alatt ellenőrizni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell