Francia mézes-mákos kockát sütni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell francia mézes-mákos kockát sütni? ==
 
== Hogyan kell francia mézes-mákos kockát sütni? ==
  
[[Fájl:francia_mezes_makos_kocka.jpg|250 px|right]]Szeretek sütni és kipróbálni új recepteket. A családban mindenki nagyon szereti a mézes alapú krémes sütiket. Az eredeti receptet kicsit átírtam, így még aromásabb.
+
Szeretek sütni és kipróbálni új recepteket. A családban mindenki nagyon szereti a mézes alapú krémes sütiket. Az eredeti receptet kicsit átírtam, így még aromásabb.
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
8. sor: 9. sor:
 
#*Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. Utóbbitól jó habos lesz.  
 
#*Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. Utóbbitól jó habos lesz.  
 
#*A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet és tésztává gyúrjuk.
 
#*A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet és tésztává gyúrjuk.
#*A mézes tésztából 2 db 20x30 cm tepsi nagyságú lapot nyújtunk ki.  
+
##A mézes tésztából 2 db 20x30 cm tepsi nagyságú lapot nyújtunk ki.  
#*A tepsi hátára sütőpapírt teszünk és a 2 mézes lapot villával megszurkáljuk, majd a tepsin megsütjük.  
+
##A tepsi hátára sütőpapírt teszünk és a 2 mézes lapot villával megszurkáljuk, majd a tepsin megsütjük.  
 
#'''Mákos piskóta:'''  
 
#'''Mákos piskóta:'''  
#*A tojások sárgáját a cukorral habverővel a legmagasabb fokozaton felverjük. Apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a tojások felvert habjának 1/3 részét.  
+
##A tojások sárgáját a cukorral habverővel a legmagasabb fokozaton felverjük. Apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a tojások felvert habjának 1/3 részét.  
#*A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük, és ennek is az 1/3 részét a tojásos masszához keverjük fakanállal.  
+
##A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük, és ennek is az 1/3 részét a tojásos masszához keverjük fakanállal.  
#*Ezután a maradék tojáshabot (2/3 rész) és a maradék mákos liszt keveréket (2/3 rész) keverjük a masszához laza mozdulatokkal. Semmiképpen sem szabad robotgéppel, mert összetörjük a tojás habját és nem lesz laza a tészta!  
+
##Ezután a maradék tojáshabot (2/3 rész) és a maradék mákos liszt keveréket (2/3 rész) keverjük a masszához laza mozdulatokkal. Semmiképpen sem szabad robotgéppel, mert összetörjük a tojás habját és nem lesz laza a tészta!  
#*Ezt a piskóta alapot ugyanabba a tepsibe öntjük, aminek a hátán a mézeseket sütöttük. Én sütőpapírral béleltem ki a tepsit, de lehet a hagyományos módon is, vajjal és liszttel. Kb. 20 perc alatt közepes lángon sütjük.
+
##Ezt a piskóta alapot ugyanabba a tepsibe öntjük, aminek a hátán a mézeseket sütöttük. Én sütőpapírral béleltem ki a tepsit, de lehet a hagyományos módon is, vajjal és liszttel. Kb. 20 perc alatt közepes lángon sütjük.
 
#'''Krém:'''  
 
#'''Krém:'''  
#*5 dl tejet a cukorral felteszünk forrni.  
+
##5 dl tejet a cukorral felteszünk forrni.  
#*A maradék 2 dl tejben elkeverjük a pudingporokat.  
+
##A maradék 2 dl tejben elkeverjük a pudingporokat.  
#*Amikor forr a cukros tej, egyszerűen beleöntjük a pudingos tejet és pillanatok alatt kész a sűrű puding. Ezután én beleteszem a vajat és a forró pudingban egyszerűen elolvad. Hagyom kihűlni.
+
##Amikor forr a cukros tej, egyszerűen beleöntjük a pudingos tejet és pillanatok alatt kész a sűrű puding. Ezután én beleteszem a vajat és a forró pudingban egyszerűen elolvad. Hagyom kihűlni.
 
#'''A süti:'''  
 
#'''A süti:'''  
#*Abba a tepsibe teszem az 1. mézes lapot, amit eddig is használtam a sütés során. Erre a mézesre rákenem a pudingos krém felét. Erre kerül a mákos piskóta.  
+
##Abba a tepsibe teszem az 1. mézes lapot, amit eddig is használtam a sütés során. Erre a mézesre rákenem a pudingos krém felét. Erre kerül a mákos piskóta.  
#*A piskótára kenem a maradék krém 2/3 részét. Pár kanálnyit hagyok a tetejére, mert ebbe fog beleragadni a dió.  
+
##A piskótára kenem a maradék krém 2/3 részét. Pár kanálnyit hagyok a tetejére, mert ebbe fog beleragadni a dió.  
#*Amikor a mákos lapomat is megkentem krémmel, rátettem a 2. mézes lapot.  
+
##Amikor a mákos lapomat is megkentem krémmel, rátettem a 2. mézes lapot.  
#*Kicsit megnyomkodtam a sütit, hogy jól összeragadjanak a lapok és a krém is egyenletesen terüljön el a lapok között.  
+
##Kicsit megnyomkodtam a sütit, hogy jól összeragadjanak a lapok és a krém is egyenletesen terüljön el a lapok között.  
#*A maradék pár kanál pudinggal a süti tetejét kentem meg és erre szórtam a 2 maroknyi diót.  
+
##A maradék pár kanál pudinggal a süti tetejét kentem meg és erre szórtam a 2 maroknyi diót.  
#*A diót előtte ízlés szerint zsiradék hozzáadása nélkül megpiríthatjuk egy serpenyőben. Miután megszórtam dióval, olvasztott csokoládét csurgattam rá kanállal.
+
##A diót előtte ízlés szerint zsiradék hozzáadása nélkül megpiríthatjuk egy serpenyőben. Miután megszórtam dióval, olvasztott csokoládét csurgattam rá kanállal.
#*Ezután a már teljesen kihűlt sütit lefóliázva hűtőbe tettem. Pár óra múlva összeértek az ízek és megpuhult a mézes lap is.
+
##Ezután a már teljesen kihűlt sütit, lefóliázva hűtőbe tettem. Pár óra múlva összeértek az ízek és megpuhult a mézes lap is.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
60. sor: 61. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
*A mézes lapok nagyon hamar megsülnek, így érdemes őket szemmel tartani sülés közben! :)  
+
*A mézes lapok nagyon hamar megsülnek, így érdemes őket szemmel tartani sülés közben.:)  
 
*A mákos piskóta tényleg csak akkor lesz pillekönnyű, ha betartjuk az elkészítésének módját és sorrendjét!
 
*A mákos piskóta tényleg csak akkor lesz pillekönnyű, ha betartjuk az elkészítésének módját és sorrendjét!
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
'''Dodogné Kondrik Márta pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére'''
+
Dodogné Kondrik Márta pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére
 
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)