Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Fondant-t készíteni

6 248 bájt hozzáadva, 2017. május 5., 12:20
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fondant-t készíteni? == right|250px A fondant (ejtsd: fondan) olyan cukorkészítmény, amelyet leginkább sütemények díszít…”
== Hogyan kell fondant-t készíteni? ==
[[Fájl:fondant.jpg|right|250px]]
A fondant (ejtsd: fondan) olyan cukorkészítmény, amelyet leginkább sütemények díszítésére, bevonására használnak. A lágyabb, kenhető változat adja például a minyon vagy a puncstorta mázát, míg a sűrűbb fondant a tortákat boríthatja a borsos árú marcipán helyett. Kész fondant a boltban is lehet venni, de ha nagyobb mennyiségre van szükséged vagy szeretnél tökéletesen biztos lenni abban, hogy csak természetes alapanyagok vannak benne, akkor érdemes otthon készíteni.

== Lépések ==

=== Kenhető fondant / fondant máz készítése ===

# Mérj ki egy lábosba 40 dkg cukrot (kristálycukor is jó).
# Adj hozzá 1,5 dl vizet.
# Kezdd el főzni közepes lángon, amíg a cukor fel nem oldódik, érdemes néhányszor megkeverni.
# Ha forr, adj hozzá 2-3 csepp citromlevet vagy ecetet – ez az ízén nem fog érződni, viszont megakadályozza a cukor kikristályosodását.
# Főzd tovább a szirupot. A forrás során a cukor gyártásával együtt járó pici szennyeződések összegyűlnek a folyadék tetején képződő habban. Ezt egy tiszta kanállal szedd le.
# Készíts a tűzhely mellé egy tálka hideg vizet és egy kanalat. Ha a szirup szemmel láthatóan kezd sűrűsödni, vegyél ki belőle egy kicsit, majd a kanál alját merítsd a hideg vízbe, hogy kihűtsd. Így az ujjaiddal tudod ellenőrizni a sűrűségét: akkor jó, ha a lehűtött kanálról levett szirupból lágy golyót tudsz formálni. Ha még nem tartasz itt, főzd tovább a szirupot, de pár percenként érdemes újra tesztelni, mert gyorsan párolog a víz belőle.
# Ha esetleg van cukorhőmérőd, azt is használhatod: a szirupot 115 fokra kell hevíteni.
# Ha elérted a megfelelő töménységet, ki kell hűtened a fondant-t. Permetezz hideg vizet egy nagy, lapos, hőálló üvegedénybe vagy tiszta fémtepsibe, és öntsd át bele a cukrot. (Ha van márvány- vagy kőlapod, arra is öntheted.) Permetezz hideg vizet a tetejére is, és hagyd, hogy hűljön egy kicsit.
# Ha még meleg, de már nem forró, kezdd el kevergetni a fondant-t egy széles lapáttal. Dolgozz gyors mozdulatokkal, hogy gyorsítsd a lehűlést.
# Amikor a fondant langyossá válik, a színe elkezd opálosodni, majd egyre fehérebb és krémszerűbb lesz. Akkor használd fel, amikor a hőmérséklete és állaga a legjobban megfelel a céljaidnak. Ha például minyont készítesz, hagyhatod kicsit folyósabbra, és mártsd bele a süteményt. Ha viszont el akarod simítani egy torta tetején, hagyd egy kicsit tovább hűlni, hogy sűrűbb legyen.
# A maradék fondant-t tárold légmentesen lezárva, hogy ne szívhasson be nedvességet. Az újramelegítésnél permetezz rá egy kis vizet, és használj nagyon alacsony fokozatot.

=== Nyújtható fondant készítése ===

# Mérj ki és szitálj át 90 dkg – 1 kg porcukrot (ehhez nem jó a kristálycukor!), majd a felét tedd egy mély tálba.
# Egy kis lábosba tegyél egy evőkanál zselatinport, majd kanalanként adj hozzá 5-6 evőkanál langyos vizet, és keverd csomómentesre.
# A zselatint kezdd el melegíteni, majd adj hozzá 2 evőkanál mézet és 1 evőkanál vajat vagy margarint. Kevergesd addig, amíg ezek a hozzávalók is felolvadnak, és jó meleg nem lesz (forralni azonban nem szabad).
# A keveréket öntsd a mély tálban lévő porcukorra, és kezdd el apránként összekeverni.
# Ha egynemű masszát kaptál, kezdd el kanalanként adagolni hozzá a porcukor másik felét is. A fondant egyre keményebbé válik.
# Ha már nem tudsz a kanállal dolgozni, a fondant-t borítsd ki a munkalapra vagy gyúródeszkára, és kézzel gyúrd tovább, miközben apránként adagolod hozzá a cukrot.
# Addig dolgozz vele, amíg jól formázható, nyújtható, de nem ragadós „tésztát” kapsz. Ha még ragad a fondant, akkor egy nagyon kevés porcukrot kell beledolgoznod, ha viszont elkezd morzsálódni, akkor olvasztott vajat kell hozzátenned.
# A kész fondant-t csavard légmentesen fóliába, és tedd hűtőbe. Felhasználás előtt legalább 5-10 percig pihentesd.
# Amikor a sütemény készen áll a bevonásra, vedd ki a fondant-t a hűtőből, és porcukorral vagy étkezési keményítővel meghintett felületen nyújtsd 2-4 mm vastagra, majd sodrófára tekerve emeld át a süteményre. Simítsd el, a túlnyúló részeket pedig vágd le.
# A maradék fondant légmentesen tárolva (fóliába csomagolva) sokáig eláll, így később is felhasználhatod.

== Tippek ==

* Színes fondant készítéséhez az utolsó lépéseknél adj színezőanyagokat a masszához – kakaót, gyümölcslevet, esetleg ételfestéket. A fondant készítésénél azonban számolni kell ezek nedvességtartalmával is! Ha teheted, inkább por vagy gél állagú színezéket használj.
* A nyújtható fondant is lágyabb egy kicsit a marcipánnál, ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy a bevonni kívánt felület szép sima, egyenletes legyen. A tortákat, süteményeket bevonás előtt ezért kenik át vajkrémmel (porcukor és vaj 1:1 arányú, kihabosított keverékével).
* A maradék házi fondant-ból szép díszeket lehet készíteni. Használj kisebb kiszúrókat vagy vágj ki mintákat egy éles késsel – a felhasználásnak csak a kreativitásod szab határt.

== Amire szükséged lehet ==

* A kenhető fondant mázhoz:
** 40 dkg kristálycukor
** 1,5 dl víz
** 2-3 csepp ecet vagy citromlé
* A nyújtható fondant bevonathoz:
** 90 dkg – 1 kg porcukor
** 1 evőkanál zselatin
** 5-6 evőkanál víz
** 2 evőkanál méz
** 1 evőkanál (5-6 dkg) vaj vagy margarin

== Figyelmeztetések ==

* A tejszínes, tejes krémekre nem érdemes fondant-t tenni, mert az anyaguk oldja a bevonatot.
* A fondant-nal bevont süteményt tárold hűvös helyen, úgy, hogy ne érje nedvesség vagy pára, ne fülledjen be. Ellenkező esetben a fondant-ban lévő cukor elkezdhet felolvadni, és sokat veszít vonzerejéből.

== Kapcsolódó videók ==

<youtube>KuUCtpLQxKA</youtube>

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2016/3, III. évfolyam, 3. szám

[[Kategória:Étel-ital]]
1 100
szerkesztés