Felkészülni egy külföldi utazásra

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell Felkészülni egy külföldi utazásra?

A nyaralásra való felkészülés egyeseknek nehéz, míg másoknak könnyű feladatnak tűnhet. Ha nem egy problémaként szeretnénk megélni a nyaralás előkészítését, érdemes egy utazási szakértő segítségét kérni. Amennyiben utazásközvetítővel utazunk, rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg, ugyanis az előkészületek egy részét (biztosítás, parkolás, reptéri transzfer, fakultatív, helyszíni programok, stb.) átvállalja az iroda. Emellett bőven akad nekünk is teendőnk. Ehhez nagy segítségünkre lehet egy lista összeállítása a legfontosabb tennivalókról, hogy garantáltan ne felejtsünk el semmit. Tehát ragadjunk tollat és papírt és a következőket feltétlenül jegyezzük fel.


Lépések

  1. Az első és egyik legfontosabb teendő, hogy tájékozódjunk az úticélunk egészségügyi helyzetéről, hogy szükségünk lehet-e bármilyen védőoltásra. A szükséges információkat az adott ország nagykövetségén vagy a nemzeti oltóközpont honlapján tudjuk beszerezni. Amennyiben szükséges védőoltás a célországban, amely hazánkban nem kötelező, érdemes konzultálnunk a háziorvosunkkal vagy az Oltóközponthoz fordulnunk. A védettség kialakulása több hét is lehet, ezért érdemes a felkészülést ezzel kezdeni.
  2. A második fontos dolog a vízumkötelezettség ellenőrzése. Egyes országok látogatása esetén, kötelező vízumot kiváltani vagy további speciális dokumentumokra lehet szükség, mint például útlevél, amelynek a tervezett visszaérkezést követő hat hónapig érvényesnek kell lennie. A szükséges utazási dokumentumokról szintén a célország nagykövetségén tudunk érdeklődni, vagy a konzuli szolgálat honlapján informálódhatunk. Előfordulhat, hogy a nem magyar állampolgárokra más beutazási feltételek vonatkoznak, ezért nekik feltétlenül szükséges a saját országuk konzuli szolgálatánál érdeklődni.
  3. Ha már túl vagyunk az egészségügyi- és vízumkérdéseken, akkor jöhet a bőrönd összekészítése.Érdemes tájékozódnunk a célállomás időjárásáról, hogy megfelelő öltözékkel készülhessünk. Természetesen az előrejelzés is lehet pontatlan, ezért érdemes felkészülni minden eshetőségre. Meleg úticél esetén, ahol napsütés és legalább 30 fok várható, abban az esetben is érdemes pár vastag felsőt és egy hosszúnadrágot csomagolni, hiszen bármikor jöhet egy vihar vagy egy hidegfront. Bizonyos úticélok esetében, érdemes tájékozódni az adott kultúra öltözködési szokásairól, így elkerülhetjük az esetleges kellemetlenségeket, illetve a szokások tisztelete mellett, átérezhetjük az ország szellemiségét. Ne felejtsük el bepakolni a krémeket és egyéb szépítőszereket is. Érdemes kisebb kiszerelésű, kimondottan utazásra szolgáló termékeket (fogkrém, tusfürdő) beszereznünk, így a hazafele útra több hely marad a szuvenírek számára. Nagyon fontos, hogy utazásunk során gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről, a már megszerzett barnaságunk mellett is. Ezek mellett hasznos lehet felkészülnünk az esetleges megbetegedésekre, megfázásra, hasmenésre, néhány gyógyszerrel és probiotikummal. Az arab országokba érdemes vinni egy kis flaskányi házi pálinkát, mellyel fertőtleníthetjük gyomrunkat az étkezések előtt és után, ezzel elkerülve az esetleges gyomor panaszokat. Ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékbevitelről sem, és ha még is komolyabb panaszunk lenne, kérjük szakértő segítségét.

Figyelmeztetések

Az indulás előtt feltétlenül ellenőrizzük le az útiokmányaink lejárati dátumát. Az igazolványunknak egyes úticélok esetében, az utazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell Lennie. Amennyiben a reptéren szembesülünk azzal, hogy lejárt az okmányunk, próbáljuk meg a következő napra átfoglalni a repülőjegyünket, egyeztessünk a szállodával. A központi okmányirodában lehetőségünk van egy nap alatt elintézni az útlevél meghosszabbítását. Ennek díja 50.000Ft, viszont 24 órán belül kézhez kapjuk okmányunkat.

Tippek

  • Ha a legfontosabb teendőkkel megvagyunk, már csak néhány apróbb előkészület szükséges, amely szintén nem elhanyagolandó. Amennyiben házikedvencünket nem tudjuk magunkkal vinni a nyaralásra, fontos, hogy biztonságban tudjuk őket. Lehetőségünk van elhelyezni őket kutya- és macskapanziókba, ahol képzést is kérhetünk, amellett, hogy szakértők viselik gondját. Egyes macskaszállók esetében, webkamerán keresztül bármikor megtekinthetjük, hogy mit csinál a kis kedvencünk. Abban az esetben, ha nincs lehetőségünk négylábú családtagunkat ilyen helyen elhelyezni, kérjünk meg egy családtagunkat vagy barátunkat, aki az utazás előtt ellátogat párszor hozzánk, hogy megszokják egymást, és megtanulja a lehető legjobban gondját viselni.
  • A háziállatok mellett a szobanövényeinkről se feledkezzünk meg, nehogy ki száradjanak, amíg haza nem érünk. Érdemes az utazás napján meglocsolnunk őket, amennyiben pedig hosszabb útra készülünk, kérjük meg egy kedves ismerősünket vagy a szomszédunkat, hogy locsolja meg növényeinket, ameddig távol vagyunk.
  • Indulás előtt hagyjunk időt arra, hogy alaposan körbenézzünk. Vigyük ki a szemetet, dobjuk ki a romlandó ételeket a hűtőből, zárjunk el minden csapot és gázforrást, csukjuk be az ablakokat. Ne feledkezzünk meg a védelmi rendszerek ellenőrzéséről sem, mint például: riasztó, kamera.
  • Az értékeink védelme és biztonsága mellett, nagyon fontos, hogy az utazás során a saját magunk és a poggyászunk biztonságáról is gondoskodjunk. Amennyiben megfelelő utazásbiztosítással rendelkezünk, számos kellemetlen percet spórolhatunk meg magunknak egy esetleges poggyász elvesztése vagy megbetegedés esetén. Az utazás szakértők segítenek megtalálni a számunkra optimális biztosítást.


Amint láthatjuk, rengeteg feladatunk van egy utazás előtt. Amennyiben a sok tervezés és előkészület ellenére még is elfelejtünk valamit, ne csükkedjünk, mindenre van megoldás.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Invia