Felismerni a hazugságot a testbeszéd olvasásával

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 193.91.85.65 (vitalap) 2011. szeptember 3., 10:34-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni a hazugságot a testbeszéd olvasásával?

Hazugság2.jpg

Az emberi kapcsolatok alapja az őszinteség, ám vannak helyzetek, amikor mégsem ezt kapjuk a minket körülvevő emberektől. Számos sérüléstől óvhatjuk meg magunkat az életünk során, ha megtanuljuk ideje korán felismerni, ha hazudnak nekünk. A hazugság felismerésének egyik legjobb módja, ha megfigyeljük a minket körülvevő emberek testbeszédét, mely gyakran percek alatt elárulja az adott illetőt.

[szerkesztés] Lépések

 1. A legalapvetőbb baki! A leggyakoribb hiba, amit a hazudozók elkövetnek, hogy megpróbálják kerülni a szemkontaktust, hogy ne kelljen a „másik szemébe hazudni”, de ez szinte azonnal le is buktatja őket, mivel ez nem megszokott a kommunikáció során.
 2. Figyeljünk a száj eltakarására! Ez még gyermekkori énünkből ránk hagyományozódott jellemvonásunk, hogy hazugság közben gyakran eltakarjuk a szánkat, mivel úgy érezzük, szégyelljük, amit teszünk. A rutinosabb felnőttek már megtanulták kijátszani ezt az ösztönösséget, gyakran ők is mozdítják kezüket, maximum idejében korrigálják azt, és keresnek egy pótcselekvést helyette. (pl. úgy tesznek mintha leejtettek volna valamit)
 3. Nézzük a másik tenyerét! Hazugság közben a legtöbben eltakarják kezüket és lefelé fordítják tenyerüket.
 4. Árulkodó lehet a gallérhúzogatás! Mivel a hazugság közben a bőr fiziológiai állapota megváltozhat, sok esetben több levegő kell, illetve meg kell érintenie a hazudónak a nyaktáját a kellemetlen érzés mérséklésére. Erre a jelre is igaz persze az, ami a többire is: más szituációk (pl. düh, csalódás) is kiválthatják.
 5. Az apróbb jelek is fontosak lehetnek! Hazugságról árulkodhat a szemöldök apró felvonása, a száj szögletének apró rándulása és a pupilla apró beszűkülése is. E jelek azonban többnyire csak igen közel állva vehetők észre.
 6. Szokatlan hangfekvés: Az emberek nagy része magasabb hangon beszél, amikor hazudik, és a nők körében gyakori, hogy az őszintétlen bókok kimondása végén felviszik a hangmagasságot.
 7. Ellentmondás. Ha hazudunk gyakran a testünk ellent mond annak amit mondunk. Például ilyen lehet egy féloldalas vállrándítás, vagy ha a nem szó kimondása előtt agy apró bólintást tesz a fejünk.
 8. Elhitetés. Ha el akarunk valamit hitetni a másikkal akkor arra koncentrálunk, hogy mindennel arra inspiráljuk a másikat, hogy higgyen nekünk. Ezért ismételgetjük makacsan a hazugságokat.

[szerkesztés] Tippek

 • Figyelni a részletekre? Bár ez nem kapcsolódik közvetlen a testbeszédhez, de a mondanivaló tartalma is árulkodó lehet a hazugságra nézve. A túlzottan részletes, aprólékos és a túl nagyvonalakban elmesélt történet is gyanakvásra adhat okot. Ezt persze mindig az adott személyiséghez kell viszonyítani. Tehát egy olyan embernél, aki a mindennapokban ritkán figyel oda a részletekre és a történeteket sem gyakran színesíti anekdotákkal vagy hangulatfestésekkel, annál egy nagyon részletes, élénk sztori lehet akár a hazugság jele is.
 • Aki még többet szeretne megtudni ebben a témában, vagy csak érdeklik a legapróbb trükkök is, annak érdemes nézni a Hazudj, ha tudsz című sorozatot, melynek tematikája egy az egyben erre épül.
 • A hazugság lebuktatásához a legcélszerűbb a kezek és lábak testbeszédéből olvasni, hogy azok alátámasztják vagy ellentmondanak a kimondott szavaknak, mivel az idők során az emberek már megtanultak pókerarcot vágni, azaz tudatosan irányítani mimikájukat, de a kezekre és lábakra csak a legprofibbak képesek odafigyelni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • szemfülesség
 • gyakorlat
 • józan ítélőképesség
 • önmérséklet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Óvakodj a túlzott gyanakvástól! Bár lehetséges, hogy sokszor jól jön egy kis szemfülesség ahhoz, hogy ne verjenek át, az jelentősen megkeserítheti az emberi kapcsolataidat, ha mindig mindenkire gyanakszol, és csak a másikat fürkészve tudsz kapcsolatba lépni valakivel.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Blaise