„Felismerni a demenciát” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell felismerni a demenciát? == right|300px A demencia, más néven szellemi képességek hanyatlása súlyos problémát jel…”)
 
(MMSE teszt)
 
14. sor: 14. sor:
 
# '''Írd egy papírlapra, hogy „Csukd be a szemed!”, és kérd meg, olvassa el és kövesse az utasítást.''' (1 pont)
 
# '''Írd egy papírlapra, hogy „Csukd be a szemed!”, és kérd meg, olvassa el és kövesse az utasítást.''' (1 pont)
 
# '''Kérd meg, hogy írjon le egy egész mondatot.''' (1 pont)
 
# '''Kérd meg, hogy írjon le egy egész mondatot.''' (1 pont)
#''' Kérd meg, hogy másoljon le geometriai alakzatokat, például ezt (1 pont):''' [[Fájl:demencia-vizsgalata.jpg|right|300px]]
+
#''' Kérd meg, hogy másoljon le geometriai alakzatokat, például ezt (1 pont):''' [[Fájl:demencia-vizsgalata.png|right|300px]]
 +
 
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
 
* A kognitív változások az időseknél néha visszafordíthatóak, amennyiben például vitaminhiány, pajzsmirigy-rendellenesség, gyógyszer mellékhatása vagy depresszió okozza azt.
 
* A kognitív változások az időseknél néha visszafordíthatóak, amennyiben például vitaminhiány, pajzsmirigy-rendellenesség, gyógyszer mellékhatása vagy depresszió okozza azt.

A lap jelenlegi, 2013. október 22., 15:00-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni a demenciát?

Demencia-felismerese.jpg

A demencia, más néven szellemi képességek hanyatlása súlyos problémát jelent, hazánkban mintegy 160 ezer embert érint. Ez a cikk abban kíván segíteni, hogy minél előbb felismerjük, ha például egy ismerősünknél, családtagunknál e betegség jeleit véljük felfedezni.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] MMSE teszt

Az MMSE egy tízperces teszt, ami segít értékelni az illető kognitív funkcióit, úgy mint a beszédkészséget, a memóriát és a számolási képességeket. A teszten 30 pont érhető el, 24 pont alatt elképzelhető a demencia. Kövesd az alábbi lépéseket.

 1. Kérdezd meg: Milyen nap van ma? (5 pont) A válasznak tartalmaznia kell az évet, a hónapot, a napot, a nap megnevezését és az évszakot.
 2. Kérdezd meg: Hol vagyunk most? (5 pont) A válasznak tartalmaznia kell a várost, a megyét, az országot, az épület típusát és az utcát (esetleg az emelet számát).
 3. Nevezz meg 3 tárgyat, és kérd meg az illetőt, hogy ismételje meg rögtön utánad. Együtt mondd ezeket a szavakat, rögtön egymás után, és neki is egyben kell visszamondania. (3 pont) Majd mondd el neki, hogy néhány perc múlva ismét meg fogod ezt kérdezni.
 4. Kérd meg, hogy betűzze el visszafelé a VILÁG szót vagy számoljon visszafelé 100-tól hetesével. (5 pont)
 5. Kérd meg, hogy ismételje el azt a három szót, amit korábban mondtál neki. (3 pont)
 6. Mutass rá egy ceruzára és egy karórára (vagy valami más, egyszerűbb dologra), és kérd meg az illetőt, hogy nevezze ezeket néven. (2 pont)
 7. Kérd meg, hogy ismételje meg az alábbi mondatot: „Semmi de és semmi ha.” (1 pont)
 8. Kérd meg, hogy teljesítsen egy három lépésből álló parancsot. (3 pont) Pl.: vegye el a kezedben lévő papírt, hajtsa félbe, majd tegye az asztalra.
 9. Írd egy papírlapra, hogy „Csukd be a szemed!”, és kérd meg, olvassa el és kövesse az utasítást. (1 pont)
 10. Kérd meg, hogy írjon le egy egész mondatot. (1 pont)
 11. Kérd meg, hogy másoljon le geometriai alakzatokat, például ezt (1 pont):
  Demencia-vizsgalata.png

[szerkesztés] Tippek

 • A kognitív változások az időseknél néha visszafordíthatóak, amennyiben például vitaminhiány, pajzsmirigy-rendellenesség, gyógyszer mellékhatása vagy depresszió okozza azt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • toll
 • papír

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a teszt alapján úgy tűnik, az ismerősödnél demencia kialakulása van folyamatban, a legjobb, ha elmentek egy orvoshoz, aki ellenőrzött körülmények között tesztelheti. Emellett várhatóan egyéb tesztekre (pl. fizikai teszt, vérteszt) is szükség lesz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag