Felhasználni az almaecetet

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Evus (vitalap | szerkesztései) 2017. május 22., 15:05-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó források, hivatkozások)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni az almaecetet?

Almaecet.jpg

Ecet alkoholtartalmú ital (pl. bor, sör) megsavanyosodása következtében jön létre, vagyis az etil-alkohol a levegővel való érintkezés és az ecetsav-baktériumok hatására ecetsavvá oxidálódik, azaz ecet keletkezik belőle. A háztartásokban is előszeretettel használt erős ecetsavak (10-20%-os) mellett léteznek lágyabb, kellemesebb aromájú ecetek, ilyen például a gyümölcsborecetek közül az almaecet. Az almaecetnek mindössze 5%-os a savtartalma, és rendkívül sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az almaecetet hogyan tudjuk felhasználni a mindennapokban, ezáltal hogyan tudunk természetes módon egészségünkért és szépségünkért tenni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Méregtelenítsünk almaecettel! Az almaecet támogatja a máj működését, amely ennek köszönhetően hatékonyabban bontja le a méreganyagokat a szervezetünkből, az anyagcserénk is jobb lesz, valamint az almaecet hatására a koleszterin is megfelelő szinten marad és a magas vérnyomás is csökken. Továbbá az almaecet (savas kémhatása ellenére) lúgosítja a szervezetet, a benne lévő kémiai anyagok fokozzák a savak lebomlását, tehát az almaecet fogyasztásával szervezetünk elsavasodását is megelőzhetjük.
    • Reggelente keverjünk el egy pohár vízben egy evőkanál almaecetet, amit éhgyomorra igyunk meg!
  2. Fertőtlenítsünk almaecettel! Az almaecet gomba- és baktériumölő hatással is bír, tehát vírus vagy baktérium okozta tüneteket is kezelhetünk vele, a Candida-diéta során is bátran alkalmazhatjuk.
    • Torokfájás esetén vízzel összekeverve gargarizáljunk vele, továbbá öblítsük ki vele a szánkat, így megelőzhetjük a fogkövet és a fogínyvérzést, valamint megszüntethetjük a rossz leheletet is!
    • Herpesz esetén öntsünk néhány csepp almaecetet egy vattára, mellyel törölgessük át a fertőzött területet!
  3. Fogyjunk almaecettel! Az almaecet anyagcsere-gyorsító, vízhajtó, étvágycsökkentő és zsírlerakodást-gátló hatása lévén hosszú távon segít a felesleges kilók leadásában.
    • Az étkezések előtt 10-15 perccel keverjünk el 2-3 dl vízben egy evőkanál almaecetet, amit igyunk meg! Természetesen csak az almaecettől nem fogunk fogyni, mellette szükséges diétázni, illetve kerülni a szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket, valamint a rendszeres mozgás sem hiányozhat.
  4. Szépüljünk almaecettel! Az almaecet tisztító, baktériumölő és hámlasztó hatással is bír, ezeket a tulajdonságait a bőr- és hajápolás során használhatjuk ki.
    • Adjunk egy kád vízhez 2 dl almaecetet és egy pohár tejszínt! Az ecetes víz tisztítja és feszessé varázsolja a bőrt, amely a tejszíntől még puhább lesz.
    • Kenjünk szét 4-5 evőkanál almaecetet a frissen megmosott, még vizes hajunkon, majd öblítsük le. Az almaecetnek köszönhetően hajunk selymesebb és fényesebb lesz.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha nehezen tudjuk csak elfogyasztani az almaecetes vizet a kellemetlen íze miatt, akkor mézzel is ízesíthetjük. A pohár vízhez az egy evőkanál almaeceten kívül adjunk egy kanál mézet is! (Célszerű langyos vízhez adni, így könnyebben feloldódik.) Így nemcsak az almaecet, hanem a méz jótékony tulajdonságait (pl. lúgosító, koleszterincsökkentő) is kihasználhatjuk.
  • Az almaecetes(-mézes) vízzel – a korábban felsoroltakon kívül – enyhíthetjük még a gyomorégést, valamint az izom-, az ízületi- és a reumás fájdalmakat, továbbá a migrénes fejfájást, elkerülhetjük a húgyúti fertőzéseket és erősíthetjük az immunrendszert.
  • Az almaecetet használhatjuk még különböző ételek ízesítésére, jól illik salátákhoz, szárnyas ételekhez és pácolt halakhoz, továbbá befőttekhez és italokhoz.
  • Boltban kapható almaecet helyett mi magunk is készíthetünk. Mossunk meg és negyedeljünk fel 2-3 kg almát, az almadarabkákat reszeljük le vagy préseljük le gyümölcscentrifuga segítségével. A pépet (héjdarabokkal és magokkal együtt) tegyük egy nagy dunsztosüvegbe, és szórjunk hozzá egy kevés élesztőport, majd az üveget zárjuk le légmentesen. Érleljük négy héten keresztül, időnként egy kanállal merjük le a tetején keletkező „ecetalját” (ragacsos hab), majd rázzuk össze az üveg tartalmát, és lezárva érleljük tovább. Amikor az almaecetnek már megfelelő az íze, egy vászonkendőn szűrjük le és töltsük tiszta üvegekbe.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • a felsorolt tanácsok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne fogyasszunk almaecetet, ha azt tapasztaljuk, hogy fáj tőle a gyomrunk, illetve gyomorfekélyünk van!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Evus