Utoljára módosítva 2013. május 22., 15:17-kor

Felhasználni a spárgát

Szerkesztés Hogyan kell Felhasználni a spárgát?

Sparga.jpg
A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, hogy mikor szedik. A fehér spárgát még a föld alól szedik ki, a zöldet pedig akkor, amikor már az egész hajtás a föld felett van (ilyenkor a napfény hatására zöldül be). A hajtás legfinomabb része a feje, mert itt a legpuhább és a legízletesebb a zöldség. A fehér színű íze sokkal lágyabb, ellenben az intenzívebb ízű zöld spárgával. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.


Szerkesztés Lépések

  1. A spárgát törjük ketté, ahol eltörik, odáig friss a zöldség.
  2. A szárát dobjuk ki, a megmaradt részét pedig egy kés vagy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg.
  3. Nagyon enyhén citromos vagy ecetes, sós vízben, kevés vajjal főzzük, így eltűnik a kellemetlen mellékíze.
  4. Legegyszerűbb felhasználása, ha kicsit sűrűbb besamelmártást készítünk, ezzel leöntve pedig megsütjük kb. 20 perc alatt közepes lángon.
  5. Megsüthetjük roston is, ilyenkor újhagymával, balzsamecettel és tökmagolajjal ízesítsük!


Szerkesztés Tippek

  • Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.
  • Nyersen is egészséges és fogyasztható.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • zöld vagy fehér spárga
  • éles kés vagy zöldséghámozó
  • citrom vagy ecet
  • vaj
  • besamelmártás: vaj, liszt, tej, őrölt szerecsendió


Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.
  • Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS