https://hogyankell.hu/index.php?title=Felhaszn%C3%A1lni_a_sp%C3%A1rg%C3%A1t&feed=atom&action=historyFelhasználni a spárgát - Laptörténet2024-03-29T12:51:32ZAz oldal laptörténete a wikibenMediaWiki 1.31.16https://hogyankell.hu/index.php?title=Felhaszn%C3%A1lni_a_sp%C3%A1rg%C3%A1t&diff=8206&oldid=prevBoglarkaS: Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == 250px A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, h…”2013-05-22T15:17:55Z<p>Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == <a href="/F%C3%A1jl:Sparga.jpg" title="Fájl:Sparga.jpg">right|250px</a> A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, h…”</p>
<p><b>Új lap</b></p><div>== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==<br />
<br />
[[Fájl:Sparga.jpg|right|250px]] A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, hogy mikor szedik. A fehér spárgát még a föld alól szedik ki, a zöldet pedig akkor, amikor már az egész hajtás a föld felett van (ilyenkor a napfény hatására zöldül be). A hajtás legfinomabb része a feje, mert itt a legpuhább és a legízletesebb a zöldség. A fehér színű íze sokkal lágyabb, ellenben az intenzívebb ízű zöld spárgával. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.<br />
<br />
<br />
== Lépések ==<br />
<br />
# A spárgát törjük ketté, ahol eltörik, odáig friss a zöldség. <br />
# A szárát dobjuk ki, a megmaradt részét pedig egy kés vagy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg.<br />
# Nagyon enyhén citromos vagy ecetes, sós vízben, kevés vajjal főzzük, így eltűnik a kellemetlen mellékíze.<br />
# Legegyszerűbb felhasználása, ha kicsit sűrűbb besamelmártást készítünk, ezzel leöntve pedig megsütjük kb. 20 perc alatt közepes lángon. <br />
# Megsüthetjük roston is, ilyenkor újhagymával, balzsamecettel és tökmagolajjal ízesítsük!<br />
<br />
<br />
== Tippek ==<br />
<br />
* Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.<br />
* Nyersen is egészséges és fogyasztható. <br />
<br />
<br />
== Amire szükséged lehet ==<br />
<br />
* zöld vagy fehér spárga<br />
* éles kés vagy zöldséghámozó<br />
* citrom vagy ecet<br />
* só<br />
* vaj<br />
* besamelmártás: vaj, liszt, tej, őrölt szerecsendió<br />
<br />
<br />
== Figyelmeztetések ==<br />
<br />
* Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.<br />
* Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.<br />
<br />
<br />
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==<br />
<br />
* saját tapasztalat<br />
* [http://www.nosalty.hu/alapanyag/feher-sparga?kisokos A spárgáról]<br />
* [http://www.nosalty.hu/recept/roston-sult-sparga Roston sült spárga]<br />
<br />
[[Kategória:Étel-ital]]</div>BoglarkaS