Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Felhasználni a bodzát

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2012. május 10., 08:04-kor történt szerkesztése után volt. (Bodzavirág palacsintatésztában)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell felhasználni a bodzát?

Bodza.png

A bodzának a virágát és a termését is felhasználhatjuk. Készíthetünk szörpöt, teát, lekvárt és „palacsintát” is. Csak ne feküdjünk a bodzabokor alá, mert a néphit szerint elvarázsolja az embert.

Szerkesztés Lépések

  1. Május-júliusban tudjuk begyűjteni a virágokat, augusztus-szeptemberben a jól érett bogyókat. Autóút mellől nem érdemes begyűjteni, hisz tele van méreganyaggal, olyan helyről sem, ahol permeteznek, de azok sem jó virágok, amiken a bio mivoltuk miatt bogarak tanyáznak. Figyelni kell az apró fekete kis tetvekre, mert ha egy ilyen virág belekerül a kosárba, oda az egész gyűjtés!

Szerkesztés Bodzaszörp

  1. Hozzávalók: 10 tenyérnyi bodzavirág, fél kg cukor, 1 l víz, 3 db felkarikázott citrom, 1 kis kanál citromsav.
  2. A hideg vizet alaposan keverd össze a hozzávalókkal, majd tedd bele a leöblített bodzavirágokat.
  3. 3 napig áztasd, néha keverd át az egyveleget.
  4. Mielőtt leszűrnéd, a citromkarikákat jól facsard ki. Ha frissen iszod, akkor tedd hűtőbe az üvegeket, és majd mentalevéllel fogyaszd.
  5. Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból.

Szerkesztés Bodzavirág palacsintatésztában

  1. Készíts palacsintatésztát!
  2. A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki.

Szerkesztés Bodzaleves

  1. Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze.
  2. 2 dl fehérborral és kávéskanálnyi citromlével ízesítsük.
  3. Hidegen tálaljuk.

Szerkesztés Egyéb felhasználás

  1. A bodzateát szárított bodzavirágból meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.
  2. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó, de használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra.
  • Éles ollóval vágjuk le a virágzatot vagy bogyókat úgy, hogy egy év múlva is mehessünk gyűjteni.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • sok-sok bodza

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A gyalogbodza mérgező! Bár termése hasonlít a fekete bodzáéhoz, fás hajtása azonban nincs, és levelét megdörzsölve kellemetlen szagot áraszt.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag