„Felhasználni a bodzát” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell felhasználni a bodzát? == rightA bodzának a virágát és a termését is felhasználhatjuk. Készíthetünk szörpöt, teát, lekv…”)
 
(Bodzavirág palacsintatésztában)
 
13. sor: 13. sor:
 
# Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból.
 
# Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból.
 
===Bodzavirág palacsintatésztában===
 
===Bodzavirág palacsintatésztában===
# [Készíts palacsintatésztát! http://www.hogyankell.hu/Palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni]
+
# [http://www.hogyankell.hu/Palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni Készíts palacsintatésztát!]
 
# A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki.
 
# A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki.
 +
 
===Bodzaleves===
 
===Bodzaleves===
 
# Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze.
 
# Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze.

A lap jelenlegi, 2012. május 10., 08:04-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni a bodzát?

Bodza.png

A bodzának a virágát és a termését is felhasználhatjuk. Készíthetünk szörpöt, teát, lekvárt és „palacsintát” is. Csak ne feküdjünk a bodzabokor alá, mert a néphit szerint elvarázsolja az embert.

[szerkesztés] Lépések

  1. Május-júliusban tudjuk begyűjteni a virágokat, augusztus-szeptemberben a jól érett bogyókat. Autóút mellől nem érdemes begyűjteni, hisz tele van méreganyaggal, olyan helyről sem, ahol permeteznek, de azok sem jó virágok, amiken a bio mivoltuk miatt bogarak tanyáznak. Figyelni kell az apró fekete kis tetvekre, mert ha egy ilyen virág belekerül a kosárba, oda az egész gyűjtés!

[szerkesztés] Bodzaszörp

  1. Hozzávalók: 10 tenyérnyi bodzavirág, fél kg cukor, 1 l víz, 3 db felkarikázott citrom, 1 kis kanál citromsav.
  2. A hideg vizet alaposan keverd össze a hozzávalókkal, majd tedd bele a leöblített bodzavirágokat.
  3. 3 napig áztasd, néha keverd át az egyveleget.
  4. Mielőtt leszűrnéd, a citromkarikákat jól facsard ki. Ha frissen iszod, akkor tedd hűtőbe az üvegeket, és majd mentalevéllel fogyaszd.
  5. Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból.

[szerkesztés] Bodzavirág palacsintatésztában

  1. Készíts palacsintatésztát!
  2. A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki.

[szerkesztés] Bodzaleves

  1. Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze.
  2. 2 dl fehérborral és kávéskanálnyi citromlével ízesítsük.
  3. Hidegen tálaljuk.

[szerkesztés] Egyéb felhasználás

  1. A bodzateát szárított bodzavirágból meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.
  2. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó, de használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra.

[szerkesztés] Tippek

  • Éles ollóval vágjuk le a virágzatot vagy bogyókat úgy, hogy egy év múlva is mehessünk gyűjteni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • sok-sok bodza

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A gyalogbodza mérgező! Bár termése hasonlít a fekete bodzáéhoz, fás hajtása azonban nincs, és levelét megdörzsölve kellemetlen szagot áraszt.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag