„Felfuttatni az élesztőt” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell felfuttatni az élesztőt?)
 
(2 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? ==
 
== Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? ==
  
[[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
+
[[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait, meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését, és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
 +
  
 
# Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
 
# Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
#A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet.
+
# A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet!
#A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt.
+
# A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt!
#Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához.
+
# Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához!
#Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut.
+
# Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
[[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG]]
+
[[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG|centre|250px]]
#A felfutott élesztőt már keverheted is bele a tésztába, és készülhet a sütemény.
+
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, ez eredmény ugyanaz az lesz.
+
 
*A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
+
* Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, az eredmény ugyanaz az lesz.
*A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
+
* A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
*Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.  
+
* A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
 +
* Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.  
 +
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
 +
  
 
* Tál
 
* Tál
26. sor: 31. sor:
 
* Élesztő (friss vagy por)
 
* Élesztő (friss vagy por)
 
* Cukor
 
* Cukor
* Türelem, hogy kivárd, míg felfut ez élesztő
+
* Türelem, hogy kivárd, míg felfut az élesztő
 
* Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
 
* Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
  
32. sor: 37. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
*Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
+
 
*A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
+
* Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
*Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
+
* A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
 +
* Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
 +
 
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
43. sor: 50. sor:
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő a kelt tészta lelke]
+
 
 +
* [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő, a kelt tészta lelke]
 
* [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása]
 
* [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása]
 
* [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő]
 
* [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő]
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2014. október 3., 09:36-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell felfuttatni az élesztőt?

Élesztő.jpg

A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait, meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését, és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.


[szerkesztés] Lépések

  1. Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
  2. A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet!
  3. A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt!
  4. Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához!
  5. Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
Felfutott eleszto.JPG


[szerkesztés] Tippek

  • Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, az eredmény ugyanaz az lesz.
  • A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
  • A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
  • Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Tál
  • 2-3 dl tej vagy víz
  • Élesztő (friss vagy por)
  • Cukor
  • Türelem, hogy kivárd, míg felfut az élesztő
  • Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
  • A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
  • Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk