Felfuttatni az élesztőt szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? ==
 
== Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? ==
  
[[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait, meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését, és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
+
[[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
 
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
 
  
 
# Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
 
# Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
# A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet!
+
#A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet.
# A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt!
+
#A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt.
# Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához!
+
#Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához.
# Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
+
#Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
 
[[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG|centre|250px]]
 
[[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG|centre|250px]]
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 
+
* Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, ez eredmény ugyanaz az lesz.
* Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, az eredmény ugyanaz az lesz.
+
*A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
* A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
+
*A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
* A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
+
*Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.  
* Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.  
 
 
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
 
  
 
* Tál
 
* Tál
31. sor: 25. sor:
 
* Élesztő (friss vagy por)
 
* Élesztő (friss vagy por)
 
* Cukor
 
* Cukor
* Türelem, hogy kivárd, míg felfut az élesztő
+
* Türelem, hogy kivárd, míg felfut ez élesztő
 
* Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
 
* Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
  
37. sor: 31. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
 
+
*Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
* Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
+
*A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
* A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
+
*Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
* Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
 
 
 
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
50. sor: 42. sor:
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
 
+
* [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő a kelt tészta lelke]
* [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő, a kelt tészta lelke]
 
 
* [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása]
 
* [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása]
 
* [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő]
 
* [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)