Felfuttatni az élesztőt szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? == | == Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? == | ||
− | [[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait | + | [[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk. |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | |||
# Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet. | # Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet. | ||
− | # A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet | + | #A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet. |
− | # A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt | + | #A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt. |
− | # Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához | + | #Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához. |
− | # Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut | + | #Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut. |
− | [[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG | + | [[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG]] |
− | + | #A felfutott élesztőt már keverheted is bele a tésztába, és készülhet a sütemény. | |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | + | * Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, ez eredmény ugyanaz az lesz. | |
− | * Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, | + | *A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold. |
− | * A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold. | + | *A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg. |
− | * A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg. | + | *Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete. |
− | * Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete. | ||
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | |||
* Tál | * Tál | ||
31. sor: | 26. sor: | ||
* Élesztő (friss vagy por) | * Élesztő (friss vagy por) | ||
* Cukor | * Cukor | ||
− | * Türelem, hogy kivárd, míg felfut | + | * Türelem, hogy kivárd, míg felfut ez élesztő |
* Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt | * Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt | ||
37. sor: | 32. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | + | *Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő. | |
− | * Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő. | + | *A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat. |
− | * A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat. | + | *Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet. |
− | * Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet. | ||
− | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
50. sor: | 43. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | + | * [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő a kelt tészta lelke] | |
− | * [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő | ||
* [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása] | * [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása] | ||
* [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő] | * [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő] | ||
− | |||
− |