Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Felfázást kezelni

Szerkesztés Hogyan kell kezelni a felfázást?

Felfázás.jpg

A felfázás az egyik leggyakoribb női problémák egyike, mely már kezdeti stádiumban is számos kellemetlenséget okoz, de ha nem kezelik megfelelőképpen súlyos szövődményei is lehetnek.

Szerkesztés Lépések

 1. Nem csak a hideg okozhat felfázást, hanem bakteriális fertőzés is. A bakteriális fertőzések leggyakrabban a végbélnyílás felől jutnak el a húgycső külső nyílásához. Ezért a húgyúti fertőzések elkerülésének első feltétele, hogy székelés után mindig lentről felfelé, azaz hátrafelé töröljük ki végbélnyílásunkat!
 2. A bakteriális fertőzések elkerülése mellett, viszont a hidegtől is óvnunk kell magunkat! Vizes ruhában sose tartózkodjunk a hideg levegőn, ne üljünk le hideg felületekre és hordjunk olyan vastag talpú cipőt, ami megvéd az aszfalt hűvösségétől!
 3. Honnan vehetjük észre, hogy felfáztunk? A leggyakoribb tünetek a gyakori vizelési inger, a vizelés közbeni csípő érzés, vizelés közben fájdalom a húgyhólyagban, komolyabb esetben akár az egész alhasban is. Időnként véres vagy sötét barnás vizelet is előfordulhat.
 4. Igyunk minél több folyadékot! A nagy mennyiségű folyadék átmossa a húgyutakat, így könnyebben távozik a fertőzés is, és segíti megelőzni vesekő kialakulását. Ha már felfáztunk a legjobb, ha vízhajtó teát fogyasztunk, mely segít még jobban kitisztítani a húgyutakat. Az egyik legjobb a csalántea, melyet akár szörppel is ízesíthetünk, ha nem szeretjük az ízét!
 5. Készítsünk borogatást cickafarkfűből! Egy liter forró vízbe tegyük bele a teafüveket, majd hagyjuk langyosra kihűlni, és jól szűrjük át! Törölközőt vagy bármilyen más ruhaanyagot itassunk át vele, majd tegyük az alhasunkra borogatásként, amíg teljesen ki nem hűl! A cickafarkból tea mellett ülőfürdőt is készíthetünk, csakúgy mint a fürdősóból!
 6. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
  1. A kamillatea köztudottan jót tesz a húgyutak egészségének, ezért ajánlott naponta legalább egy pohár elfogyasztása a felfázós időszakban.
  2. Szedjünk tőzegáfonya-kapszulát a felfázós időszakban, mely segít megőrizni egészségünket, de megbetegedés esetén is hozzájárul a gyógyuláshoz!
  3. Bioboltokban beszerezhetünk speciális máj-, vesetisztító teakészítményeket is, melyek segítenek a húgyúti fertőzések elleni védelemben.
 • Ha pisilned kell, azonnal menj el mosdóba, mert a vizelés visszatartása súlyosbíthatja a felfázást!

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Konyhasó
 • Kamilla
 • Cickafark
 • Tőzegáfonya-kapszula

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • A műszálas fehérnemű könnyen vezethet izzadáshoz napközben, így növeli a valószínűségét a bekteriális fertőzésnek.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka