„Feldarabolni a csirkét” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell feldarabolni a csirkét? == Ha megtanulod, hogyan kell feldarabolni a csirkét, az segít abban is, hogy olcsóbban főzz, mivel az egész csirke kilója á…”)
(Nincs különbség)

A lap 2013. augusztus 20., 13:28-kori változata

Hogyan kell feldarabolni a csirkét?

Ha megtanulod, hogyan kell feldarabolni a csirkét, az segít abban is, hogy olcsóbban főzz, mivel az egész csirke kilója általában jóval olcsóbb. Fájl:Image.jpg

Lépések

Előkészítés

Mielőtt a darabolásnak nekikezdenél, előbb mosd meg alaposan a csirkét, és távolítsd el a belsőségeket.

  1. Hideg folyóvíz alatt öblítsd le a csirkét. Ne felejtsd el belül se kimosni.
  2. Helyezd a csirkét a mellével felfelé egy vágódeszkára. Használj olyan vágódeszkát, melyet kimondottan a nyers húsok feldarabolására jelöltél ki.
  3. Vedd ki a belsőségeket a hasüregből. Tedd ezeket félre későbbi felhasználásra.
  4. Vágd le azt a zsírmirigyeket a csirkéről, mert e résznek nem túl jó az íze. Csirke-bontasa1.jpg

A lábak és a combok eltávolítása

Vágd át a comb-, majd a térdízületeket, hogy leválaszthasd a lábakat a csirke testéről.

  1. Vágd át a bőrt a csirkén ott, ahol a láb a testhez csatlakozik. Csirke-bontasa2.jpg
  2. Ha megtaláltad a combízületet, mely által a comb a testhez csatlakozik, a nem domináns kezeddel fogd le a csirke testét, míg a domináns kezeddel csavard ki a lábát (fel és kifelé). Csirke-bontasa3.jpg
  3. Vágd le a lábat és a combot egy nagy darabként úgy, hogy átvágod a csípőízületet. Csirke-bontasa4.jpg
  4. Az egyik kezeddel markold meg a csirke felsőcombját, míg a másikkal az alsót. Az alsócombot nyomd lefelé addig, míg a térd ki nem ugrik. Csirke-bontasa5.jpg
  5. Vágd át a térdízületet, hogy az alsó- és a felsőcombot szétválaszd. Csirke-bontasa6.jpg

A szárnyak eltávolítása

Keresd meg azt az ízületet, mely a szárnyakat a mellel köti össze, majd vágd át, hogy leválaszd a szárnyakat.

  1. Fordítsd meg a csirkét, hogy a háta legyen felül. Csirke-bontasa7.jpg
  2. Keresd meg az ízületet, melynél a szárny és a mell csatlakozik egymáshoz, és vágd át. Csirke-bontasa8.jpg

A hát eltávolítása

A csirke farhátból kiváló leves készíthető.

  1. Helyezd a kést a csirke belsejébe. Csirke-bontasa9.jpg
  2. A késsel vágd szét a csirke hasát addig, ahol a nyak volt. Csirke-bontasa10.jpg
  3. Vágd át a vékony területet a vállízületeknél. Csirke-bontasa11.jpg
  4. A gerinccel párhuzamosan válaszd le a bordákat. Csirke-bontasa12.jpg
  5. Vágd át a vállízületet és a bordákat a csirke másik oldalán is. Csirke-bontasa13.jpg
  6. Hajlítsd hátra a farhátat a melltől, majd vágd át a vállakat. Ezzel szétválasztod a farhátat a mellektől. Csirke-bontasa14.jpg

A mellek szétválasztása

A szegycsont szétvágásával kettévághatjuk a melleket.

  1. Hosszában vágd ketté a mellet. Csirke-bontasa15.jpg
  2. Kész is vagy! Csirke-bontasa16.jpg

Tippek

  • Mindig éles kést használj.

Amire szükséged lehet

  • Vágódeszka
  • Éles kés

Figyelmeztetések

  • Mielőtt másra is használnád újból a kést és a vágódeszkát, alaposan mosd el őket, mert a nyers csirke szalmonellát hordozhat.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag