Fali tv-konzolt felszerelni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell fali tv-konzolt felszerelni?

Television-wall-mounted.jpg

Aki lapos képernyős televíziót vásárol, az sokszor fali konzolt is vesz hozzá, hiszen nem csak esztétikailag előnyösebb így rögzíteni az eszközt, de sokkal praktikusabb megoldás is. Érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen konzolt választunk, és precízen felszerelni azt, hiszen a drága készüléket ilyenkor lényegében mindössze néhány csavar tartja meg.

Lépések

 1. Először tekintsük át a lehetőségeinket, tervezzük meg, hová és hogyan rögzíthetjük a konzolt. Praktikus megoldás, ha a vezetékeket bútorok vagy függönyök mögé rejtjük, ám ennél tartósabb megoldást jelenthet, ha a falba építjük azokat. Amennyiben a fal fából van, általában kifejezetten könnyen meg tudjuk oldani némi fúrás-faragás általa vezetékek elrejtését, mindig gondoljunk azonban arra, hogy lennie kell a TV közelében konnektornak is. Alkalmazhatunk díszléceket is, amelyek hatékonyan elrejtik a vezetéket úgy, hogy jól illenek a falhoz is. Ha a falba akarjuk rejteni a kábeleket, a legjobban az üreges gipszkartonnal járunk, a szilárd betonból vagy téglából készült falakkal ellenben rengeteg problémánk lehet ilyen esetben. Érdemes mindig belső falat választani a külsők helyett, mivel ilyenkor kisebb az esélye, hogy szigeteléssel, vagy a falban található más vezetékekkel, csövekkel, kábelekkel kell majd bajlódnunk. Mindenképpen szükségünk lesz bizonyos eszközökre a munka hatékony elvégzéséhez, így például fúróra, csavarokra, csavarhúzóra, csatlakozókra, vágószerszámra stb.
 2. Második lépésben határozzuk meg, hogy pontosan hová akarjuk elhelyezni a falon a konzolt. Erre nem létezik szabály – magunknak kell meghatároznunk, hogy melyik az a pont, ahol megfelelően rögzíteni tudjuk a készüléket, ahol látjuk is majd a TV képernyőjét minden szükséges pontról és ahol nem akadályozza a közlekedést, nincsenek útban a bútorok sem. Figyeljünk arra, hogy ha másfél méternél magasabbra akarjuk rögzíteni a TV-t, annak kényelmes nézéséhez valószínűleg dönthető konzolra lesz majd szükségünk.
 3. Ha pontosan kimértük, hová kerüljön a konzol, jelöljük meg a helyet. Ehhez használhatunk ceruzát vagy akár tollat is, de ha nem akarunk nyomot hagyni a falon, alkalmazhatunk valamilyen ragasztószalagot is, amelynek eltávolításakor nem sérül a falfelület. Mindig használjunk egyértelmű jelöléseket, mert ha a csavarokat csak néhány milliméterrel odébb fúrjuk, az is észrevehető dőlést eredményezhet.
 4. Ha pontosan tudjuk, hogy hová kerül majd a konzol és maga a készülék, már lemérhetjük, pontosan milyen hosszú kábelekre lesz szükségünk. A boltban szerezzük be ezeket, és figyeljünk arra, hogy a biztonság kedvéért mindig egy kicsivel hosszabb kábelt szerezzünk be, mint amilyenről azt gondoljuk, hogy elegendő lesz.
 5. Mindig előre tervezzük meg, hogy melyik konnektort fogjuk használni. Lehetőleg soha ne használjunk hosszabbítót, ha a vezetékeket falban vezetjük, mindenképpen kerüljük el ezt a megoldást, mivel ez ellentmond a biztonsági megfontolásoknak. Ha másképpen nem tudjuk megoldani a telepítést, jobban járunk, ha igénybe vesszük egy villanyszerelő segítségét a felszerelésnél.
 6. A konzolokhoz általában részletes telepítési, szerelési útmutatót mellékelnek. Ennek utasításait minden esetben kövessük pontosan. Ebben megtalálhatjuk annak a módját, hogyan rögzíthetjük a készüléket a konzolra.
 7. Határozzuk meg a falban a gerendák, merevítőelemek, vezetékek és csövek helyzetét. Ehhez igénybe vehetünk speciális műszereket, így például gerendakereső, fémkereső szerszámokat. Ha nem vagyunk járatosak ezek használatában, nem tudunk ilyen szerszámokat szerezni vagy akár csak nem bízunk meg teljesen az eredményben, inkább kérjük szakember segítségét. Ha rossz helyen fúrunk, komoly károkat is okozhatunk, amelyeket nem olcsó kijavítani.
 8. Végül, ha minden előkészülettel végeztünk, az útmutató utasításai alapján végezzük el a konzol falhoz rögzítést csavarok és fúró segítségével a megfelelő helyen.

Tippek

 • Használj saját eszközöket, amelyekben megbízol! Sok fali konzolhoz például eleve mellékelnek a csomagolásban valamilyen vízmértéket, vagy rendelkeznek beépített szintezővel, ám ezek sok esetben pontatlannak bizonyulnak. Éppen ezért egy olyan eszközt érdemes használnod, amelyben tudod, hogy megbízhatsz.
 • A csomagból esetenként hiányozhatnak olyan elemek, amelyek szükségesek a konzol rögzítéséhez. Amennyiben ezeknek gyárilag a csomagban kellene lenniük, érdemes kapcsolatba lépni a terjesztővel vagy akár a gyártóval, és jelezni feléjük a problémát, általában könnyen pótolni tudják a hiányzó alkatrészeket. Ha azonban olyan elemekre lenne szükségünk, amelyek nem járnak alapból a konzolhoz, vagy esetleg nem éri meg miattuk az eladóval vesződni, keressünk fel egy barkácsboltot, és szerezzük be ott, ami kell. Vigyünk magunkkal mintát abból, amire szükségünk van, vagy egy olyan alkatrészt, amelyből kiindulva egy hozzáértő megmondhatja, milyen elem kell nekünk.
 • A konzol telepítését nem ajánlatos egyedül elvégezni – mielőtt nekiállnánk, mindenképpen kérjünk segítséget valakitől. A két plusz kéz a rögzítés fázisánál jön majd a legjobban, amikor a konzolt meg kell tartani, hogy a kijelölt helyen rögzíthessük a falhoz, illetve akkor, amikor a készüléket kapcsoljuk hozzá a konzolhoz.
 • Az esztétikus megjelenés érdekében ajánlott minden kábelt a falban elrejteni. Ez általában nem különösebben nehéz vagy bonyolult, ám a hosszabbító alkalmazását mindig igyekezzünk kerülni, mert egyáltalán nem biztonságos, ha pedig a falban próbáljuk meg elhelyezni, még kevésbé az.
 • Mindig igyekezzünk beszerezni a megfelelő kábeleket, amelyek alkalmasak arra, hogy a falban helyezzük el őket. Ha nincsen lehetőségünk arra, hogy a falban helyezzük el a kábeleket, használhatunk az elrejtésükre díszléceket, vagy akár minden barkácsboltban megtalálható vezetősíneket, amelyeket a kívánt színre festve esztétikussá és szinte észrevehetetlenné tehetünk.

Amire szükséged lehet

 • Fúró
 • Vízmérték
 • Csavarhúzó
 • Csavarok
 • Mérőszalag

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Monachus, Wezo