„Fagyasztani” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell fagyasztani?)
 
8. sor: 8. sor:
 
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
 
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
 
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
 
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
# Ha folyékony vagy félfolyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
+
# Ha folyékony vagy félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
 
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
 
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
# Szinte minden élelmiszer fagyasztható
+
# '''Gyümölcsöket''' kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
#*Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
+
# A '''húsokat''' minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
#*Húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
+
# '''Tejtermékek''' közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.  
#*Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.  
+
# '''Zöldségféléket''' szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
#*Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
+
# '''Kész és félkész ételek, piskóták''' is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
#*Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
+
# '''Halak''' esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma, annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
#*Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
+
* Szinte minden élelmiszer fagyasztható!
*Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
+
* Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
*A szezon előtt elkészített élelmiszereket olcsóbban tudod elkészíteni pl.:bejgli, és a fagyasztóból mehet is az ünnepi asztalra a sok finomság.
+
* Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
*Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.
+
* Ha a szezon előtt készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod hozni, pl. a bejgli esetében.
 +
* Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.
 
   
 
   
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
34. sor: 34. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Vannak élelmiszerek melyek egyáltalán nem fagyaszthatók pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
+
* Vannak élelmiszerek, melyek egyáltalán nem fagyaszthatók, pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
 
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
 
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
 
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
 
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
46. sor: 46. sor:
 
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés]
 
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés]
 
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)
 
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2015. január 16., 15:45-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell fagyasztani?

Fagyasztas.jpg

Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket?

[szerkesztés] Lépések

  1. A baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében minél hamarabb fagyassz le mindent, amit tárolni szeretnél.
  2. A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
  3. Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
  4. Ha folyékony vagy félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
  5. Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
  6. Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
  7. A húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
  8. Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.
  9. Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
  10. Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
  11. Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma, annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.

[szerkesztés] Tippek

  • Szinte minden élelmiszer fagyasztható!
  • Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
  • Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
  • Ha a szezon előtt készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod hozni, pl. a bejgli esetében.
  • Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Fagyasztó (amennyiben lehet gyorsfagyasztó része is legyen)
  • Fagyasztani kívánt étel
  • Csomagoláshoz edény, zacskó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vannak élelmiszerek, melyek egyáltalán nem fagyaszthatók, pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
  • Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
  • Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
  • Üvegben tilos fagyasztani, mert széttörik az üveg.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk