„Fagyasztani” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fagyasztani? == Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt k…”)
(Nincs különbség)

A lap 2014. november 30., 21:56-kori változata

Hogyan kell fagyasztani?

Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket?


Lépések

  1. A baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében minél hamarabb fagyassz le mindent, amit tárolni szeretnél.
  2. A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
  3. Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
  4. Ha folyékony vagy félfolyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
  5. Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
  6. Szinte minden élelmiszer fagyasztható
    • Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
    • Húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
    • Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.
    • Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
    • Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
    • Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.


Tippek

  • Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
  • Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
  • A szezon előtt elkészített élelmiszereket olcsóbban tudod elkészíteni pl.:bejgli, és a fagyasztóból mehet is az ünnepi asztalra a sok finomság.
  • Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.

Amire szükséged lehet

  • Fagyasztó (amennyiben lehet gyorsfagyasztó része is legyen)
  • Fagyasztani kívánt étel
  • Csomagoláshoz edény, zacskó


Figyelmeztetések

  • Vannak élelmiszerek melyek egyáltalán nem fagyaszthatók pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
  • Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
  • Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
  • Üvegben tilos fagyasztani, mert széttörik az üveg.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk