Fagyasztani szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
8. sor: | 8. sor: | ||
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj. | # A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj. | ||
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma. | # Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma. | ||
− | # Ha folyékony vagy | + | # Ha folyékony vagy félfolyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt. |
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat. | # Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat. | ||
− | # | + | # Szinte minden élelmiszer fagyasztható |
− | # | + | #*Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani. |
− | # | + | #*Húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve. |
− | # | + | #*Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók. |
− | # | + | #*Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod. |
− | # | + | #*Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással. |
+ | #*Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani. | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | + | *Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban. | |
− | * Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban. | + | *Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni. |
− | * Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni. | + | *A szezon előtt elkészített élelmiszereket olcsóbban tudod elkészíteni pl.:bejgli, és a fagyasztóból mehet is az ünnepi asztalra a sok finomság. |
− | * | + | *Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással. |
− | * Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással. | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
34. sor: | 34. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Vannak élelmiszerek | + | * Vannak élelmiszerek melyek egyáltalán nem fagyaszthatók pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl. |
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket. | *Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket. | ||
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből. | *Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből. | ||
46. sor: | 46. sor: | ||
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés] | * [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés] | ||
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010) | * Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010) | ||
− | |||
− |