Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Fűszerolajat készíteni

97 bájt hozzáadva, 2013. december 12., 15:53
Tippek
== Hogyan kell fűszerolajat készíteni? ==
[[Fájl:fuszerolaj_1.jpg|right|210 px]]Az olívaolaj nagyon egészséges, célszerű ezzel sütni-főzni. Azonban különböző fűszerekkel még különlegesebbé tehetjük a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyagát. Az általunk ízesített olajnak nagy hasznát vehetjük a főzések során, de szép üvegekbe töltve ajándéknak is kiváló lehet. 
== Lépések ==
#'''Szerezzünk be szép, formás üvegeket!''' Kisebb boros- és pálinkásüvegekben, illetve díszüvegekben jól fog mutatni a fűszerekkel megbolondított olaj.
#'''Vásároljunk jó minőségű olívaolajat! ''' Mennyisége attól függ, hogy mennyi és mekkora űrtartalmú üvegekbe szeretnénk eltenni. Töltsük tele az üvegeket az olívaolajjal!#'''Ízesítsük fűszerekkel az olívaolajat!''' A legjobb, ha egy-egy szál/ág friss, magas illóolajtartalmú, finom aromájú zöldfűszereket (pl. rozmaring, oregánó, kakukkfű, bazsalikom) teszünk az olajba. Ha pikánsabb ízekre vágynánk, akkor fokhagymával és csilipaprikával is ízesíthetjük az olívaolajat, azonban keveset tegyünk belőlük az üvegbe, mert már kis mennyiségben is nagyon csípőssé teszik az olajat, ugyanis az erősségükért „felelős” anyag, a kapszaicin könnyen oldódik az olajban! Ezek mellett színes borsot, koriandert és mustármagot is szórhatunk az üvegekbe. [[Fájl:fuszerolaj_2.jpg|centre|300 px]] #'''Zárjuk le az üveget egy parafadugóval és hagyjuk az ízeket összeérni három-négy hétig!''' Kb. ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az olívaolaj átvegye a fűszerek intenzív aromáját. Az elkészült fűszerolajat pácokhoz, salátákhoz és öntetetekhez használhatjuk fel.
== Tippek ==
*Az olajban úszkáló fűszerek önmagukban is csodálatos látványt nyújtanak, tulajdonképpen az üveg díszei, de az üveget ki is díszíthetjük, így ajándéknak ajándékba is kiváló lehetadhatjuk. Néhány ötlet ehhezaz üveg dekorálásához:
**fessük be színes festékkel a parafadugót,
**kössünk egy színes masnit az üveg nyakára,
1 859
szerkesztés