Fűszerkeveréket készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Mező (vitalap | szerkesztései) 2014. április 15., 17:25-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell fűszerkeveréket készíteni?)

Hogyan kell fűszerkeveréket készíteni?

Seeds-on-wooden-spoon-100101587.jpg

Bármilyen ételt, fogást vagy húst készítsünk, a legjobb íz hatás eléréséhez elhagyhatatlan a fűszerek alkalmazása. Viszont nem mindegy, hogy milyen ételhez, milyen fűszert használunk. Hasznos lehet megtanulni, mit mivel érdemes párosítani, hogy így igazán íncsiklandozóra sikerüljön az étel. A következőekben bemutatunk pár hagyományos fogáshoz használható és otthon is elkészíthető fűszerkeveréket.

Lépések

Az alapfűszerek

  1. Érdemes beszereznünk néhány alap fűszert, amelyek általában alapvető összetevői az egyes fűszerkeverékeknek. Eleinte ezeknek tapasztaljuk ki az erősségüket, hogy tudjuk, mennyi kell belőlük – vannak melyek intenzívebbek és erősebbek, így csínján kell velük bánni. Alap fűszerek közé tartozik: bors, bazsalikom, majoranna, kakukkfű, rozmaring, hagymák, mustár, ecetek.
  2. Magyaros fűszerek: a hazai konyha magyaros ízei, magyaros ételei jellegzetesen gazdagok fűszerezésben, főként fűszernövényeket és zöldfűszereket használunk. Pörköltek, gulyások, sültek ízesítéséhez szokás gazdagon fűszerezni. Alapvető magyaros fűszerek: hagyma, fokhagyma, pirospaprika (édes, csípős), kapor, petrezselyem, kömény, borsikafű (a bors helyett is megfelelő).
  3. Mediterrán és olasz fűszerek: az olasz és mediterrán konyhában főként pikáns-csípős ízklombiációkkal találkozhatunk. A sertés- és marhahúsok grillezéséhez, roston sütéséhez vagy pácolásához, a grillezett zöldségekhez egyaránt alkalmasak a fűszerezéseik. Az olasz konyha nagyon egészséges és széles választékot kínál mind a húsevőknek, mind a vegetáriánusoknak. Legjellemzőbb elemei a konyhának az olívaolaj, a paradicsom, a gomba, a tengeri herkentyűk, a halak, a rákok, és a tenger gyümölcseinek használata. Alapvető olasz fűszerek: tengeri só, chili, hagyma, fokhagyma, bors, oregano, bazsalikom, szegfűbors, római kömény, szurokfű, zsálya, babér, tárkony, kömény, koriander, kakukkfű, boróka, ánizs, szegfűszeg.
  4. Az ázsiai és keleti fűszerek: a kínai és ázsiai konyhánál elengedhetetlen a közkedvelt fűszerkeverékek alkalmazása, mely tipikusan az édes-csípős íz hatást ötvözik és varázsolják el az ízlelőbimbóinkat. A Szecsuani fűszerkeverék az egyik tipikus keleti konyhában használt fűszer kombináció, amely a keleti ízesítésű sült húsok és tészták ízesítésére a legalkalmasabb. Alapvető ázsiai fűszerek: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, bors, koriandermag, korianderlevél, szerecsendió, babérlevél, gyömbér (friss és por), chili, curry, kurkuma, Garam masala (fűszerkeverék).

Hagyományos ételek fűszerezése

  1. Grillezéshez: akár húst, akár zöldséget grillezünk, érdemes előtte 1-2 órára őket fűszeres páclébe áztatni, hogy teljesen átvegyék a fűszerek zamatát. Általánosan az alábbi fűszerekből szokás grill fűszerkeveréket készíteni: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por, kömény, gyömbér, mustármag, mustár.
  2. Húsokhoz: bármilyen húsételhez érdemes többféle karakteres fűszert használni, amik hatására kiadják a hús finom ízét. Főként marhához, kacsához, és sertéshúshoz ajánlatosak a következő fűszerek: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó.
    • Szárnyasokhoz: a szárnyas húsból készült sültek ízesítésére, pácolására, sült csirke készítéséhez az alábbi fűszerek alkalmasak: paprika, feketebors, hagyma, fokhagyma, majoranna, gyömbér, mustármag, rozmaring, borsikafű, zsálya.
    • Halakhoz: fűszereket halaknál is használhatunk bátran, akár grillezett, akár sült vagy párolt halak ízesítéséhez. Sőt még a rántott hal bundáját is gazdagíthatjuk velük. A halakhoz illő fűszerek: tengeri só, petrezselyem, vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, mustármag, curry, rozmaring, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű.
  3. Levesekhez, mártásokhoz: egy egyszerű levest vagy mártást erősen fel lehet dobni néhány jól és megfelelő mennyiségben használt fűszerrel. Hozzájuk a legjobban párosítható fűszerek: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling.
  4. Édes fűszerek: a sütemények és édes italokhoz szokás némely fűszereket felhasználni, hogy a süti domináns izét vele kihozva, s fokozva az egyéb finom ízeket elérjünk velük.
    • Mézes süteményekhez: a karácsony elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, aminek egy meghatározott összetételű fűszerkeveréke van. De az alábbi fűszerek nem csak hozzá, hanem bármely piskótás, gyümölcsös süteményhez felhasználhatjuk: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs, kardamom, kandírozott narancs- és citromhéj.
    • Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj, valamint csekély szerecsendióval, gyömbérrel és korianderrel tovább bolondíthatjuk.

A köretek fűszerei

  1. Sült burgonya fűszerkeverék: a sült burgonya sok nemzet konyhájának (főleg a sváb, az angol és a magyar) alapvető körete, így a húsok mellé, vagy akár önálló ételként, tojással, sajtokkal, önmagában is ízletes lehet egy jól eltalált fűszerezéssel. A sült burgonyához passzoló fűszerek: tengeri só, paprika, koriander, fehérbors, szerecsendió.
  2. Rizs fűszerkeverék: szintén egy közkedvelt köret a rizs, melyet nem minden nemzetnél szokás fűszerezni són és borson kívül. Viszont vannak olyan, főként indiai és arab konyhák, ahol elég fűszeresen eszik még a köreteket is. A sok egzotikus zöldség és fűszer egy igazán különleges ízt biztosít a speciálisabb rizseknek: zöldségkeverék, tengeri só, hagyma, paprika, kurkuma, curry.
  3. Grillzöldség fűszerkeverék: akár vegetáriánusok vagyunk, vagy egy egészségesebb köretet szeretnénk elkészíteni, a fűszerek segítségével nagyon finom ízeket érhetünk el. Egyre vigyázzunk, csak keveset használjunk belőlük, mert elég intenzív lehet az ízük és akkor elnyomják a zöldség ízét teljesen. Használható fűszerek: tengeri só, barna cukor, hagyma, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, tárkony.
  4. Fasírt fűszerkeverék: a fasírozott is igazán közkedvelt a magyar konyhában, így kimaradhatatlan része, hogy kellően és megfelelően legyen fűszerezve. Az alábbi fűszerekkel érdemes kombinációt készíteni: tengeri só, zöldségkeverék, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, petrezselyem, paprika, fehérbors, chili, kömény.
  5. Saláta fűszerkeverék: Egyszerű és könnyű vacsorák elengedhetetlen eleme egy finom saláta. A salátákhoz is használjunk bátran fűszerkeveréket, amely csupa izgalmas és illatos zöldfűszerekkel nagyban feldobhatják a sima zöldség ízt. Salátákhoz ajánlott fűszerek: petrezselyem, paprika, kaporlevél, snidling, hagyma, fokhagyma, citrom, ecetek, saláta olajok.

Az arányok

  1. Csak mértékkel: egyén és ízlés kérdése, ki mennyire szereti fűszeresen az ételeket. Viszont érdemes azért óvatosan, eleinte csak kevés, 3-4 fajta fűszert használni egyszerre és kísérletezni a megfelelő kombinációkkal és mennyiséggel. Mindenesetre, ha fűszerkeveréket készítünk, figyeljünk oda, hogy 1-2 evőkanál bőven elég egy fűszerkeverékbe minden fűszertípusból, amit utána rázzunk össze alaposan, és amennyiben páclét készítünk, az egészből 1-2 evőkanállal tegyünk bele 2-3 dl olajba.
  2. Párosítsunk: érdemes megtanulni és kitapasztalni melyik fűszerhez melyik harmonizál. Általában egy fűszerkeverékbe 3-5 féle fűszernövényt szoktak összekeverni, majdnem egyező arányban, viszont vannak erősebb fűszerek is, amikből fele annyit használjunk.
  3. Tároljuk hosszútávra: elkészíthetünk többféle fűszerkeveréket hosszabb időre, kis dobozokban felcinkézve, így megkönnyítve a saját dolgunk. Érdemes ezeket előre bekeverni őket, és amikor használni kell már csak 1-2 kiskanálnyit a húsra szórni belőlük.
  4. Szerezzünk be friss növényeket: aki teheti feltétlen friss, a kertből szedett fűszernövénnyel dolgozzon. Ízében és színében is sokkal másabb, karakteresebb és finomabb lesz. Pár száz forintért már bármelyik bevásárló helyen beszerezhetjük őket és akár kertben, akár erkélyen is folytonosan termeszthetjük őket. Amikor nagyobb és szép levelek nőttek már ki, azokat vágjuk le, tegyük ki napra őket és várjuk meg míg kiszárad, s máris kész a házi fűszerünk.


Tippek

  • Tapasztaljuk ki mely fűszerek ízletesek a számunkra, és milyen ételhez, milyen kombinációt használjunk.
  • Tartsunk otthon friss fűszernövényt és készítsünk belőlük szárított, morzsolt formát.
  • Sütés előtt pácoljuk a húsokat olaj, ecet és fűszerek keverékében.
  • Bízzunk egyéni ízlésünkben, alkalmazzuk a régi recepteket új fűszerekkel gazdagítva, s próbáljuk ki a régiónk és más kultúrák ízeit.


Amire szükséged lehet

  • Magyaros fűszerkeverék:
    • 2 evőkanál fokhagymapor
    • 1,5 evőkanál köménymag
    • 2 teáskanál szárított kakukkfű
    • 2 teáskanál szárított petrezselyem
    • 2 evőkanál paprikapor
  • Kínai ötfűszer keverék:
    • 2 evőkanál őrölt gyömbér
    • 1 evőkanál fahéjpor
    • 1,5 teáskanál őrölt szegfűbors
    • 1,5 teáskanál zúzott ánizs mag
    • 3/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • Olasz fűszerkeverék:
    • 2 evőkanál szárított bazsalikom
    • 2 evőkanál szárított majoránna
    • 1 evőkanál fokhagymapor
    • 1 evőkanál oregano
    • 1 evőkanál kakukkfű
    • 1 evőkanál rozmaring
    • 1 evőkanál pirospaprika por
  • Csirke fűszerkeverék:
    • 1 evőkanál só
    • 5 teáskanál szárított kakukkfű
    • 4 teáskanál száraz mustár
    • 4 teáskanál paprikapor
    • 1 teáskanál szárított zeller
    • 1 evőkanál fekete bors
    • 1 evőkanál fokhagymapor
    • 1 teáskanál szárított csombor
    • 1 teáskanál őrölt gyömbér
    • 0,5 teáskanál szárított bazsalikom
    • 0,5 teáskanál szárított oregano
  • Sertés fűszerkeverék:
    • 4 evőkanál só
    • 2 evőkanál hagymapor
    • 1,5 evőkanál fokhagymapor
    • 1 evőkanál cayenne bors
    • 1 evőkanál fehér bors
    • 1 evőkanál fekete bors
    • 1 teáskanál őrölt babérlevél
    • 2 teáskanál mustárpor
    • 1 teáskanál paprika
    • 1 teáskanál turbolya
    • 1 teáskanál zellerzöld
    • 0,5 teáskanál kakukkfű
    • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
    • 0,5 teáskanál zsálya
    • 0,5 teáskanál koriander
  • Marhahús fűszerkeverék:
    • 3 evőkanál só
    • 3 evőkanál paprikapor
    • 2 evőkanál őrölt fekete bors
    • 1 evőkanál fokhagymapor
    • 1 evőkanál hagyma por
    • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • Hal fűszerkeverék:
    • 2 evőkanál szárított petrezselyem
    • 1 evőkanál szárított reszelt citromhéj
    • 1 evőkanál zellermag
    • 1 evőkanál csombord
    • 1 evőkanál kakukkfű
    • 1 evőkanál majoránna
    • 1 evőkanál szárított metélőhagyma
    • 1 babérlevél, őrölve

Figyelmeztetések

  • Vigyázzunk egyes fűszerekkel mert nagyon intenzív, vagy erős, csípős lehet kis mennyiségben is a hatásuk, előbb kóstoljunk.
  • Apránként adagoljuk az ételekhez a fűszereket, nehogy túl fűszerezzünk.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező