Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Etetni a kutyát

Szerkesztés Hogyan kell etetni a kutyát?

kutya_etet

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a kutyák ragadozó állatok. Ebből következik, hogy nem csak húsevők, és a kutyák kizárólag hússal történő etetése súlyos betegségek okozója. A ragadozó állatok, mint például a farkasok (a kutyák ősei) a zsákmányt szőröstől-bőröstől elfogyasztják (így a növényevők bélrendszerét is), és nem csak a színhúst. Ebből következik a másik fontos dolog: a kutya mint ragadozó általában kihasználja a táplálékszerzés összes lehetőségét, mert a vadonban nem tudhatta mikor ehet ismét egy kiadósat. Ha „bedőlünk” kutyánk állandó kunyerálásának, és annyit etetjük, amennyit csak elbír, szinte biztosan fel fogjuk hizlalni.

Szerkesztés Lépések

 1. Házikoszttal vagy táppal etessük a kutyát? A kutyák etetésének legkényelmesebb, és a kutya számára is megfelelő módja a jó minőségű kutyatáppal való táplálás. Inkább állateledel-boltokban, az eladó tanácsát is kikérve válasszunk jó minőségű tápot, mint a legközelebbi közértben, ahol általában a gyengébb minőségű kutyatápok kaphatóak. Ha sok időnk van, akkor főzhetünk is a kutyának, de mindig figyeljünk rá, hogy a tápanyagok megfelelő arányban kerüljenek a kutya elé, a kizárólag otthoni maradékokkal való táplálás nem megfelelő a kutya számára, és megbetegedésekhez vezethet.
 2. Mennyit egyen a kutya? Az etetendő mennyiség a táp csomagolásán minden esetben fel van tüntetve, ezt érdemes szem előtt tartanunk. Házikoszt esetén nagyságrendileg egy 10 kg-os kutya számára 350-500 g, egy 50 kg-os kutya számára 1200-2000 g az ajánlott mennyiség, attól függően, hogy az adott koszt mennyire energiadús összetevőkből áll.
 3. Hányszor egyen a kutya? A kutyákat 2-6 hónapos korig naponta háromszor, 6-12 hónapos korig kétszer, később naponta egyszer, lehetőleg este, mindig ugyanabban az időpontban kell etetni.
 4. Mit adhatok a kutyának? Főzött csirke-farhátat, főtt csirkemellet, főtt pulykamellet, főtt sertés- és marhahúst, főtt burgonyát és rizst, főtt tésztát, párolt zöldséget, reszelt almát, répát, főtt répát, sült zsírt, főtt tojást, sajtot, joghurtot, túrót, tejport, gabona pelyheket, főzött korpát.
 5. Adhatunk csontot a kutyának? Igen, de egyszerre csak korlátozott mennyiségben és lehetőleg főzve, mert bélsárrekedést okozhat. A kutya számára ideális a főtt sertés/marha comb, karcsont, lapockacsont. A szilánkosra törő csontokat kerüljük, de ledarálva belekeverhető a kutya eledelébe.
 6. Mik a leggyakrabban elkövetett hibák kutyák etetésével kapcsolatban?
  • túletetés: ha kontroll nélkül etetjük a kutyát, akkor az el fog hízni. Ez rövidíti az élettartamát, betegségekre hajlamosítja. Lefogyasztani sokkal nehezebb egy elhízott kutyát, mint megelőzni a hízást!
  • kizárólagos húsetetés: a hús magas foszfor- és alacsony kálciumtartalma miatt a csontok anyagcseréje zavart szenved, és a kutya megbetegszik.
  • édességekkel, csokoládéval való etetés: a cukor hizlal, nem része a kutya táplálékainak, és a csokoládé kakaótartalma még mérgező is a kutya számára.
  • nyers húsfélékkel való etetés: sertéshúst TILOS nyersen adni a kutyának, mert súlyos, gyógyíthatatlan beteg lehet tőle. A csirkehús szalmonellás lehet, ami hasmenést okoz, és mi is elkaphatjuk kedvencünktől, ezért azt is érdemes hőkezelni. A többi nyers húsféle kevésbé veszélyes, de főzve biztosan nem okoz bajt, ráadásul könnyebben is emészthető a hőkezelés hatására.
  • növendék kutyák túletetése: ha növendékként kontroll nélkül etetjük a kutyát, akkor gyorsabb növekedésre késztetjük a csontrendszerét. Ez csontbetegségek kialakulásához vezet, illetve túl nagy méretű lesz a kifejlett állat. Kistestű kutyákat könnyű növendékként elhizlalni, és az ekkor kialakult zsírpárnák később sokkal nehezebben tüntethetők el.
  • növendék kutyák túletetése kálciumtartalmú takarmány-kiegészítőkkel: különösen a nagy testű növendékeknél okoz gondot a kálcium túlzott bevitele (un. csonterősítő tabletták), mert ezek a kutyák 6-8 hónapos korukig nem tudják szabályozni, hogy mennyi kálcium szívódjon fel a belekből, és a túlzott mennyiség kárt tehet csontozatuk fejlődésében. Ezt túl sok fehérje és energiabevitellel párosítva, hatalmas kárt tehetünk a kutyában. Kálciumtartalmú csonterősítő készítményeket csak állatorvosi javaslatra, előírt adagban adjunk. Különösen kerülendők az emberek számára forgalmazott csonterősítő készítmények, mert kálcium-foszfor arányuk eltér a kutyák számára ideálistól. A legjobb kálciumforrás kutyánk számára a főtt csont.
 • A tápok minőségét tekintve jó tájékozódási alap lehet az áruk. Kutyánk egészségének védelme érdekében érdemesebb a drágább, de jobb minőségű tápot megvásárolni.
 • A kutyatápot ízletesebbé tehetjük húsleveskockás vízbe való beáztatással, vagy zsír/olaj kiegészítéssel.
 • Ha esetleg féltjük kutyánkat a csontoktól, akkor azokat ledarálva hozzáadhatjuk az eledelhez.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • kutyatáp és házikoszt
 • pénz és idő

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Ne csak házikoszttal etessük a kutyát!
 • Mindig a kutya korának, testnagyságának, aktivitásának és egészségi állapotának megfelelő tápot válasszunk!
 • Az etetés után kerüljük a kutya mozgatását, nagyobb fizikai terhelését!

Újabb kutatások megállapították, hogy a csirke far-hát élesebb csontrészei meg tudják sérteni a kutya nyelőcsövét, gyomorfalát, súlyosabb esetekben a csont be tud ékelődni a vastagbél, végbél körül, ami csak műtéti úton távolítható el, és rengeteg szenvedést okoz kedvencünknek! Ezért a csirke far-háttal történő etetés nem javasolt!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Zöldövezet Állatorvosi Rendelő
 • A kutya takarmányozást részleteiben is megismerhetik dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? című könyvéből. A könyvben olvasmányos formában találhat hasznos információt a kutya etetésével kapcsolatban (beleértve a beteg állatok diétás táplálását), valamint sok receptet a házikoszton tartott kutyák ideális etetéséhez. Hasznos és élvezetes olvasmány, ajánlom minden kutyatartó figyelmébe!